17.06.2013 |08:00-23:55 – Kriza morala i loša organizvanost Srpske države dovela je Državu na doboš. „Političari“ misle da ako sve prodaju biće EU. Biće to samo vlasništvo EU a mi samo podstanari bez prava glasa!!!


Političari sa krizom morala i lošim mentalnim kapacitetima nikada nisu ni mogli da naprave  bolju organizovanosrt Srpske države već su doveli Državu na doboš. Političari zbog svojih bolesnoumnih ideja „nazovi politike“ nikada nisu znali da doprinose razvoju države već su uvek trgovali sa Državnim vlasništvom dovedoše nas pred  BANKROT!

17.06.2013 | 09:48

Oficiri za vezu: Pavićević u Prištini, Peci u Beogradu

Izvor: KIM, Kosovalive |

Danas će zvanično Beograd i Priština razmeniti oficire za vezu. Dejan Pavićević u podne u Kancelariji Evropske unije u Prištini, Ljuljzim Peci u Beogradu.

U Beograd će danas otići Ljuljzim Peci. Kosovski mediji prenose izjavu Pecija koji navodi da je zadatak oficira za vezu „posao sa mnogo izazova“.

Prema njegovim rečima „baviće se svim pitanjima kojase tiču bilateralnih odnosa dve zemlje“, prenosi Kosovalive.

Razmena oficira za vezu predviđena je dogovorom predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija u Briselu.

17.06.2013 | 13:58

Dejan Pavićević preuzeo dužnost oficira za vezu

Izvor: KIM |

Predstavnik Vlade Srbije Dejan Pavićević preuzeo je danas u Prištini dužnost oficira za vezu i ponovio da to nije ambasadorska funkcija jer Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo.

Foto KIM

Pavićević se obratio novinarima ispred sedišta misije EU u Prištini gde će mu se nalaziti kancelarija. On je izjavu dao na srpskom i engleskom jeziku. Pavićević je dodao da je njegov i zadatak oficira za vezu Prištine Ljuljzima Pecija koji je danas došao u Beograd, da olakšaju komunikaciju, sprovođenje dogovora iz Brisela i pomognu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Na pitanje ko predstavlja Srbe na Kosovu, on ili direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, Pavićević je naveo da obojica predstavljaju Vladu Srbije.

Na pitanje kakva će biti komunikacija između njega i Pecija, Pavićević je dodao da je više puta razgovarao sa njim i da su do sada dobro sarađivali, te se nada da će i dalje blisko sarađivati i razmenjivati neophodne informacije.

“Ja nisam u diplomatskoj misiji ja sam samo oficir za vezu. Ja se nadam da će se svi obraćati za pomoć svima kada god postoji neki problem i da ćemo te probleme rešavati na najbolji mogući način“, kazao je Pavićević.

Upitan da li kosovski Srbi treba da se obraćaju njemu ili Peciju, Pavićević je naveo da se nada da će se „svi kojima treba pomoć obraćati svima kada postoji problem“ i da će te probleme „rešavati na najbolji mogući način“.

17.06.2013 | 00:59 -> 18:25

Bez dogovora o telekomunikacijama

IZVOR: BETA, TANJUGBeograd, Brisel — Delegacije Beograda i Prištine nisu uspele da se usaglase o ključnim pitanjima u vezi sa telekomunikacijama na Kosovu, rekao je Rasim Ljajić.

Delegacija Srbije u Briselu (Foto: Tanjug)
Delegacija Srbije u Briselu (Foto: Tanjug)
 „Ima napretka, ali ne i dogovora“, rekao je Ljajić nakon gotovo šest sati pregovora sa prištinskom delegacijom u Briselu.

Ljajić je istakao da je kosovska strana odbila kompromisne predloge u vezi sa međunarodnim pozivnim brojem za Kosovo i srpskim mobilnim operaterima za zajednicu srpskih opština.

„Ovo pitanje će ipak najverovatnije morati da se reši u četvrtak na premijerskom nivou“, rekao je Ljajić, podsetivši da će se da u Briselu tada sresti predsednik srpske vlade Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači kod Visoke predstavnice Ketrin Ešton.

Postignuta je saglasnost da Telekom Srbija dobije licencu za fiksnu telefoniju na celoj teritoriji Kosova, ali nije postignut dogovor o međunarodnom pozivnom broju za fiksnu telefoniju Kosova, rekao je šef pregovaračkog tima Beograda ministar Ljajić.

Ljajić je rekao da se u slučaju Telekoma Srbije pošlo od toga da se legalizuje postojeće stanje, da Telekom dobije dozvole za bazne stanice koje rade na Kosovu, a da se kroz grupe za primenu dobiju dozvole za nove stanice kako bi se pokrila buduća Zajednica srpskih opština.

Ljajić je rekao da je sa EU manje-više usaglašen tekst sporazuma, ali je prištinska strana na kraju odbila prvu tačku tog predloga koji se odnosi na međunarodni pozivni broj za fiksnu telefoniju.

U pregovorima Prištine i Beograda o telekomunikacijama i elektroenergiji danas u Briselu nije postignut napredak, izjavila je šefica tima Prištine Edita Tahiri. Ona tvrdi da za to krivicu snosi srpska strana.

Prema rečima Ljajijća, srpska strana želi kompromis i da Kosovo dobije taj broj, ali je stav Beograda da mora da se poštuje određena procedura.
„Želimo da Srbija u tome ima aktivnu ulogu jer jedino Srbija može kod Međunarodne telekomunikacione organizacije (ITO) da izdejstvuje da Kosovo dobije taj broj“, rekao je Ljajić.

Na kraju današnjih pregovora nije došlo do usaglašavanja ni te prve tačke, a time ni celog sporazuma, dodao je srpski ministar.

Ljajić je rekao da je dogovoreno da se već sutra dostave predlozi i nađe rešenje na osnovu predloga dve stane, u pokušaju da se dođe do konačnog teksta dogovora.

Ministar je objasnio da je kompromis koji je ponudila sprska strana odnosio na to da EU, ili jedna od zemalja EU, podnese zahtev kod ITO za dobijanje pozivnog broja za Kosovo. To je obuhvatalo i zamisao da i Srbija potpiše taj zahtev i da se onda razgovara na koji bi način to bilo primenjeno.

Ljajić je dodao da je Beograd spreman da to prihvati, a u primeni bi se dve strane dogovorile kome taj međunarodni pozivni broj pripada, kao i da li je to privremeno ili trajno rešenje. On je ukazao da je Beograd spreman da se u okviru grupa za primenu sporazuma to dalje razmotri i usaglasi.

Dve strane su u Briselu danas razgovarale i o raspodeli RTV-frekvencija. Dogovoreno je da regulatorna tela u tome sarađuju, jer je interes obe strane da ne bude ometanja signala, imajući u vidu predstojeći proces digitalizacije.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je danas predvodila radnu grupu za pitanje snabdevanja Kosova električnom energijom, koja je paralelno vodila razgovore u zgradi EEAS, nakon današnje runde nije davala izjave novinarima.

U Briselu se kasnije večeras očekuju i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i koordinator odbora za implementaciju briselskog sporazuma Aleksandar Vulin, koji će sutra započeti novu rundu razgovora o pravosuđu i policiji.

Prištinska strana, s potpredsednicom kosovske vlade Editom Tahiri na čelu, prošle nedelje je odbila predlog Beograda da Srbija Kosovu ustupi međunarodni pozivni broj, insistirajući na tome da sama podnese zahtev za broj kod nadležne međunarodne agencije i da je Srbija u tome ne ometa.

Kosovo je, sem toga, odbilo da izda srpskim operaterima za mobilnu telefoniji dozvolu za rad na severu Kosova. Ljajić je, uoči polaska u Brisel, u intervjuu za novosadski „Dnevnik“ rekao da je naš tim definisao novi predlog Beograda u vezi sa ovim pitanjima i dodao da taj predlog sadrži kompromisno rešenje.

17.06.2013 | 20:24 -> 21:41

Posle naredne runde lakše do datuma

IZVOR: TANJUGZaječar — Premijer Ivica Dačić očekuje da će posle predstojeće runde dijaloga u Briselu, 20. juna, Srbiji biti lakše da dobije datum za početak prgovora za članstvo u EU.

Premijer Ivica Dačić (Foto: Beta)

„Ovo bi bila dvanaesta runda dogovora i, nadam se da će biti takva da će Srbiji posle nje biti lakše da dobije datum za pregovore“, rekao je Dačić Tanjugu u Zajecaru.

Prema njegovima rečima, nakon tog sastanka visoka predsedstavnica EU Ketrin Ešten i komesar Štefan File uputiće državama članicama EU preporuku da podrže otvaranje tih pregovora.

„To znači da se očekuje da i taj sastanak, kao i sastanak radnih grupa, bude uspešan“, naglasio je Dačić.

Premijer je rekao da dnevni red sastanka u Briselu još nije utvrđen, ali da se očekuje da će, kao i do sada, u Briselu biti razgovora o svim otvorenim temama o kojima nije postignuta saglasnost u dosadašnjim pregovorima.

„To znači, da će sastanci biti teški, a pošto dnevni red nije utvrđen, to znači da može biti veoma širok, a tiče se implementacije“, ukazao je Dačić.

Dačić je dodao da, kao i do sada, postoje mnoge teme o kojima radne grupe ne mogu da se dogovore, odnosno gde treba donositi političke odluke.

„To se radije onda prepušta drugima, u svakom slučaju mi smo spremni za te razgovore“, rekao je Dačić i zaključio da će se još videti ko će biti u delegaciji Beograda.

„Ulaskom Srbije u EU dobija i Evropa“

Dačić je izjavio da ulaskom Srbije u Evropsku uniju neće dobiti samo Srbija već i Evropa, koja dobija narod i državu koja nikad nije vodila osvajačke ratove.

„Očekujem da 28. juna odluka bude pozitivna, ako ne dobijemo datum za početak pregovora za članstvo u EU bićemo prevareni, a nije dobro da najveća zemlja na Balkanu bude prevarena“, rekao je Dačić na konvenciji koalicije SPS-PUPS-JS u Zaječaru, uoči lokalnih izbora 23. juna.

Dačić je naglasio da onaj ko ne zna da obezbedi da država funkcioniše bez obzira na tešku ekonomsku krizu ne treba da bude na funkciji, i podvukao da Vladi Srbije trebaju ministri koji znaju da rade, a ne oni koji vladu doživljavaju kao „zid plača“.

„Mi nemamo nikakvih razloga za osećaj manje vrednosti, jer smo zemlju podigli u najteže vreme. Pre 2000. godine vreme je bilo teško, ali su preduzeća radila. Oni koji su došli posle, to nisu mogli ni da održavaju“, naglasio je premijer Dačić.

On je ukazao da je istočna Srbija nerazvijena, ali da je, kada je Srbiji bilo najteže, bila spremna da se žrtvuje, iako su posle finansije išle u druge krajeve.

Dačić je istakao da svi moraju da znaju šta Srbija želi, a to je da zaštiti državne i nacionalne interese i da je zato neophodno da se okrene novi list i narod povede putem prosperiteta.

17.06.2013. | 19:12

Tabakovićeva o prodaji Telekoma

IZVOR: BETABeograd — Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da nije dobro prodavati Telekom samo da bi se pokrili deficiti.Foto: Beta

Foto: Beta

„Volela bih da Telekom ostane konkurentan u tržišnoj utakmici sa ostalim učesnicima u toj oblasti, ali sve teže on tu trku održava, jer u priči o privatizaciji, sve se manje ulaže, što nije dobro“, rekla je ona.

Upitana o tome da li će inflacija biti planiranih 5,5 odsto, Tabaković je rekla da veruje da će tako biti osim u slučaju izuzetno loše godine u poljoprivredi zbog suše ili drugih vremenskih nepogoda.

„Očekujem da inflacija u oktobru, ako se ne desi nešto nepredvidjeno, a tu ne podrzumevam izbore, bude u granicama cilja četiri, plus minus jedan„, rekla je guvernerka NBS.

Tabaković je rekla da će u slučaju da inflacija bude ispod 5,5 odsto Narodna banka Srbije voditi „relaksiraniju monetarnu politiku“.
Govoreći o kursu dinara, ona je rekla da je kurs domaće valute sada stabilan, ali je navela da nesmotrene izjave pojedinaca mogu da utiču na slabljenje dinara.

„Dinar će ojačati država koja će sve više uskladjivati svoje prihode sa rashodima“, rekla je guvernerka NBS i dodala da će dati sve od sebe da oscilacije domaće valute ne budu nagle i da ne štete privredi i gradjanima.

Upitana o visokim kamatama na bankarske kredite i sve većem broju gradjana koji ne mogu da otplaćuju kredite, Tabaković je rekla da su banke usvojile preporuke NBS o pomoći gradjanima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima.

„Broj problematičnih kredita u evrima je daleko manji nego u švajcarskim francima i zato smo preuzeli ulogu da ujednačimo uslove“, rekla je ona.

17.06.2013. | 21:40

Na doboš:Telekom i rudnici Resavice

IZVOR: DANASBeograd — Državnu kasu Vlada će pokušati da napuni prodajom Telekoma i rudnika Resavica, piše Danas.

Foto: Ilustracija, (sxc.hu)
Foto: Ilustracija, (sxc.hu)

A u planu je i da se aerodrom „Nikola Tesla“ da u zakup kako bi se smanjili troškovi države, usaglašeno je u nedelju uveče između koalicionih partnera, saznaje Danas iz izvora u Vladi, a očekuje se da će na prvoj sednici neke od tih odluka biti i zvanično potvrđene.

„Problem sa kojim se suočava Vlada je dvostruk. Naime, samo deo antikriznih mera može da se sprovede odmah, odnosno od 1. jula kako je to planirano. Reč je o segmentu vezanom za uštede koje treba da ostvare ministarstva u svojim sektorima i za smanjenje subvencija pojedinim javnim preduzećima. Te mere, ponavljam, same po sebi nisu dovoljne, ako se ne kombinuju sa privatizacijom i izmenama Zakona o radu i reforme penzionog sistema. Tu se pojavljuje drugi problem, jer levičarski deo Vlade ne gleda blagonaklono na bilo kakve izmene penzionog sistema, pa se o eventualnom destimulisanju prevremenog odlaska u penziju priča znatno opreznije nego o merama koje treba da se preduzmu kada je reč o izmenama Zakona o radu“ – napominje sagovornik Danasa.

U Resavici raste proizvodnjaU rudnicima Resavica zaposleno je oko 4.000 radnika, od kojih je u poslednjih nekoliko godina zaposleno njih oko 1.000. U proseku rudari zarađuju 60.000 dinara zbog čega opštine Lajkovac i Lazarevac imaju visok prosek zarada. Prema podacima iz prošle godine, proizvodnja uglja u devet rudnika Resavice povećana je za 41 odsto, a cilj je da do 2015. godine proizvodnja bude milion tona.

Međutim, u Ministarstvu finansija su, kako kaže, svesni da će i na tom planu imati jaku opoziciju i žestoka protivljenja, jer su neki sindikati već najavili da će aktuelni Zakon o radu braniti „po svaku cenu“. 

„Dakle ključne antikrizne mere ne mogu da budu sprovedene već od 1. jula, još uvek nisu usaglašene sa partnerima iz redova sindikata i političkih predstavnika penzionera i mogu zaživeti nakon mukotrpnih pregovora tek krajem godine. Međutim, na sastanku Vlade, koja je planirana za četvrtak, ministar Dinkić će svojim kolegama sasvim sigurno predočiti da aktuelni Zakon o radu nije dovoljno fleksibilan i da ga uz još neke navedene stvari treba što pre menjati“, ističe naš sagovornik.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je pre sastanka u nedelju uveče, na kom su, osim Dinkića, bili i ministri rada, regionalnog razvoja, poljoprivrede, energetike, ali i guvernerka NBS, rekao da se za nedelju ili dve može očekivati da rebalans budžeta bude u Skupštini Srbije.

Vučić je rekao i da štednji alternative nema i da, samim tim, merama vlade niko neće biti oštećen. On ranije nije bio saglasan sa tezom da bi trebalo prodati Telekom, i tvrdio je da bi to bio uzalud potrošen novac jer nemamo projekte putem kojih bi sredstva ubacili u privredne tokove. Međutim, posle sastanka izgleda da je promenio stav ili su pak partneri iz vlasti predočili model kojim bi taj potez ipak imao svrhu.

Telekom najprivlačnija udavača

Kompanija Telekom jedna je od najprofitabilnijih u Srbiji, koja je u 2011. zabeležila neto dobit veću od 22 milijarde dinara. Pre godinu dana ova kompanija je prešla potpuno u ruke države, nakon što je Vlada potpisala ugovor sa grčkom kompanijom OTE o otkupu 20 odsto akcija, u vrednosti od 380 miliona evra. Početkom 2011. na tenderu za prodaju 51 odsto Telekoma Vlada Srbije je za taj paket tražila minimalno 1,4 milijarde evra. Tender je propao jer jedini učesnik, Telekom Austrija, nije ponudio više od 950 miliona evra.

17.06.2013. | 18:10

Vrbas:Državne njive idu „velikima“?

IZVOR: NOVOSTIVrbas — Paori u Vrbasu ukazuju na uočene nepravilnosti kod prava prečeg zakupa. Vlasnicima zalivnih sistema već dodeljeno 35 odsto oranica, pišu Novosti.

Foto: Ilustracija, (sxc.hu)
Foto: Ilustracija, (sxc.hu)

Više od stotinu zemljoradnika iz opštine Vrbas zatražilo je sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave zbog uočenih nepravilnosti pred očekivanu licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta.

Ratari negoduju što je 35 odsto državnih oranica već dodeljeno po pravu prečeg zakupa stočarima i vlasnicima zalivnih sistema. Oni su izneli da je po tom kriterijumu Industriji mesa „Karneks“ već pripalo devet odsto državnih njiva, a imaće pravo i da kasnije učestvuje na licitaciji.

„Stočari prikazuju zatvorene farme kao da rade, i na osnovu toga dobijaju državnu zemlju u zakup, a kao funkcionalni prijavljuju se zalivni sistemi koji su godinama zapušteni. Postoji opravdana bojazan da će veliki sistemi, kao što su „Karneks“ i Poljoprivredno preduzeće „Sava Kovačević“, zakupiti najviše državne zemlje“ – predočili su zemljoradnici.

Načelnik opštinske uprave u Vrbasu Miodrag Šoškić kaže da je za licitaciju državnih oranica pripremljena uredna dokumentacija.

„Ako se utvrdi da stanje na terenu ne odgovara našim saznanjima, stvari mogu da se promene. Lokalna samouprava pokušava da pomogne malim poljoprivrednicima tako što je državna zemlja koja će biti ponuđena u zakup usitnjena i ne postoji parcela predviđena za licitaciju veća od 20 hektara“ – istakao je Šoškić.

17.06.2013 | 15:43

Aleksandar Vulin obišao sela Banje i Suvo Grlo

Izvor: TV Most |

„Šta god se bude dešavalo na Kosovu i Metohiji država Srbija neće prestati da brine o svom narodu na ovim prostorima”,poručio je danas, prilikom obilaska meštana sela Banje i Suvo Grlo, u opštini Srbica, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Vulin u Suvom grlu (Foto TV Most)

“Veoma je važno da mi, u svetlu briselskih pregovora i nastavka razgovora, insistiramo da i oni delovi srpskog naroda koji sada ne pripadaju većinskim zajednicama sa srpskim stanovništvom, budu pripojeni opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Tražićemo da se naprave nove mape i insistirati da gde god su Srbi i gde god je to moguće, oni budu deo većinskih srpskih opština.To je ovde veoma jednostavno i bilo bi veoma lako uraditi”,rekao je Vulin i dodao da će od svojih sagovornika u Evropskoj uniji tražiti „da vode računa prvenstveno o tome“.

„Smatramo da pred izbore, ili šta god da nas čeka u budućnosti, Srbi gde god živeli moraju biti deo zajednice srpskih opština” – rekao je Vulin.

Jedan od razloga druge posete u poslednjih mesec dana selu Suvo Grlo je i pomoć koja je obezbeđena za Dom zdravlja koji pokriva ovo i susedno selo Banje.

„Došao sam da ispunim svoje obećanje koja sam dao prilikom prošle posete. Obezbedili smo rentgen aparat, inhalator, bocu sa kiseonikom, aparat za merenje šećera u krvi koji su bili neophodni za rad ove zdravstvene ustanove. Postoji još problema koje trebamo rešiti i o tome sam razgovarao i sa novim rukovodstvom opštine.

Predsednik privremenog organa opštine Srbica Milomir Jokić istakao je da je poseta direktora Kancelarije za KiM selu Banje, prva poseta nekog zvaničnog državnog funkcionera od 2003. godine.

„Poseta direktora Vulina je veliko ohrabrenje i podrška za opstanak na ovim prostorima. Nadamo se da ćemo se uskoro ponovo videti i očekujemo punu podršku za rešavanje problema sa kojima se suočavamo”, rekao je Jokić.

U selima Banje i Suvo Grlo koja se nalaze u okruženju albanskih sela , živi oko 400 Srba, od čega više od stotinu je dece školskog uzrasta.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s