15.06.2013 11:42 Za kamion s robom ulazna taksa na Kosovo od 100 evra


PRIŠTINA – Kosovska vlada je uvela novu taksu od 100 evra za kamione koji voze robu iz Srbije, Makedonije i Crne Gore na Kosovo, navodeći da to predstavlja meru reciprociteta u odnosu na iste takse koje su te zemlje uvele za kosovske prevoznike robe.

Savetnik kosovskog ministra infastrukture Ljah Nitaj rekao je, kako prenose prištevski mediji, da su kosovske kompanije prilikom ulaska u Srbiju plaćale taksu od 100 evra po kamionu, i da je od juče ista mera uvedena za kamione iz Srbije, Makedonije i Crne Gore.
„Ovo je recipročna mera kako bi zaštitili kompanije sa Kosova koje izvoze robu. Ova taksa će se primenjivati i za ostale zemlje regiona, sa izuzetkom Albanije, jer ona nikada nije primenjivala bilo koju naknadu za kamione sa Kosova“, rekao je Nitaj dodajući da će taksa od 100 evra biti naplaćivana za svaki ulazak na Kosovo.

Predstavnici Ministarstva infrastrukture su za prištinske medije izjavili da je taksa rezultat reciprociteta Kosova prema Srbiji i drugim državama regiona, izuzev Albanije.

15. jun 2013, 09:30 -> 10:33

Dačić sa Jeremićem u Njujorku

Premijer Srbije Ivica Dačić istakao na sastanku sa predsednikom Generalne skupštine UN Vukom Jeremićem da su za Srbiju veoma važne aktivnosti predsednika GS UN, koji pored toga što obavlja funkciju u interesu svih država članica, utiče i na stvaranje bolje i pozitivnije slike o svojoj zemlji.

Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se u Njujorku, u sedištu Ujedinjenih nacija, sa predsednikom Generalne skupštine Vukom Jeremićem i tom prilikom istakao da su za Srbiju veoma važne aktivnosti predsednika Generalne skupštine, koji pored toga što obavlja funkciju u interesu svih država članica UN, svojim radom utiče i na stvaranje bolje i pozitivnije slike o svojoj zemlji.

Jeremic-Dacic-Mrkic.jpg

Dačić je nakon susreta sa Jeremićem u novim prostorijama predsedništva GS UN, nakon sednice Saveta bezbednosti UN posvećene situaciji na Kosovu i Metohiji u petak, izjavio Tanjugu da mu je veoma drago da se predstavnik Srbije nalazi na čelu svetske organizacije i da veoma uspešno radi svoj posao.

„To doprinosi jačanju pozicije Srbije u međunarodnim odnosima, a imajući u vidu složenost tih odnosa, veliko je pitanja kada će Srbija sledeći put moći da ima čoveka na čelu UN“, dodao je predsednik Vlade Srbije.

Jeremić je rekao da mu je velika čast da bude domaćin premijeru i ministru spoljnih poslova Srbije, i dodao da je 67. zasedanje Generalne skupštine UN na sednici Saveta bezbednosti dobilo visoku ocenu od strane država članica.

„Srbija je danas vidljivija nego što je bila u prethodnom periodu i to na način zbog koga treba da budemo zadovoljni, jer smo bili na čelu svetske organizacije, a to je promocija i vidljivost za koju nije jednostavno dobiti priliku“, naglasio je predsednik Generalne skupštine.

Uz Dačića, polučasovnom sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović.

15. jun 2013, 11:10 -> 11:46

Dačić i Tači na Evropskom forumu u Austriji

Počeo dvodnevni Evropski forum Vahau u Austriji, na kojem će sutra predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.

U samostanu Getvajg, u istoimenom mestu u Austriji počeo je dvodnevni Evropski forum Vahau, u okviru kojeg će sutra učestvovati i premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.

Getvajg.jpg
Samostan Getvajg

I Dačić i Tači doputovaće u Getvajg iz Njujorka, gde su učestvovali na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu i za sada nije potvrđeno da li će skup u Austriji biti prilika i za razgovor srpskog i kosovskog premijera.

Zajedno sa njima na završnoj plenarnoj sednici učestvovaće šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger, kao i ministar spoljnih poslova Rumunije Titus Korlatean i ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Poposki.

Ovogodišnji Evropski forum Vahau održava se na temu „Iza krize – obrisi nove Evrope“.

Austrijski zvaničnici veliku pažnju pridaju predstojećem zajedničkom učešću Dačića i Tačija na Evropskom forumu Vahau.

Mihael Špindeleger se izvinio juče poslanicima u austrijskom parlamentu što nije prisustvovao u četvrtak sednici skupštine posvećenoj povlačenju austrijskih vojnika iz mirovne misije UN na Golanu.

Svoj izostanak opravdao je „priprema istorijskog susreta premijera Srbije i Kosova predstojećeg vikenda“.

Evropski forum Vahau, koji zajedno organizuju 18. put Narodna partija Donje Austrije i Ministarstvo spoljnih poslova Austrije, posebnu pažnju posvećuje učešću Dačića i Tačija.

U Beču je istaknuto da će njihovo učešće biće „vrhunac“ dvodnevnog skupa.

Predsednica Evropskog foruma Vahau Barbara Švarc je ocenila da se taj „skup pokazao ponovo kao platforma za diskusiju o velikim temema budućnosti Evrope“.

Evropski forum Vahau održava se svake godine od 1995, nakon što je Austrija pristupila EU, a razgovara se o evropskim temama, pre svega onima koje se tiču regionalne i susedske politike.

15. jun 2013, 16:20 -> 16:32

Vulin: Srbi sa Kosova najhrabriji

Srbi na Kosovu nisu teret, već najhrabriji deo naroda, rekao lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin. Danas nema ničeg lepšeg nego reći da Srbija nije kompanija „Delta“, poručio Vulin na Izbornoj skupštini Opštinskog odbora te stranke u Pirotu.

Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin na Izbornoj skupštini Opštinskog odbora te stranke u Pirotu izjavio je da Srbi na Kosovu nisu teret, već najhrabriji deo naroda i da niko ne pati više od njih.

Aleksandar-Vulin.jpg

„Srbi na Kosmetu nisu naš teret, naše opterećenje, naša prepreka. Oni su naš ponos, najbolji i najhrabriji deo nas. Oni su najvoljeniji deo našeg naroda, jer uvek volite onog koji najviše strada. Zato i danas moramo da budemo sa njima i da znamo da se sve što se dešava njima, dešava i nama. Moramo shvatiti da se i Pirot, Beograd i Novi Sad brane u Zubinom Potoku, Mitrovici, Orahovcu i u Štrpcu“, ukazao je Vulin.

Zalažući se za prava radnika i seljaka, Vulin je ocenio da danas nema ničeg lepšeg nego reći da Srbija nije kompanija „Delta“.

„Još 2008. godine na našim zastavama je pisalo ‘Radnik nije rob, seljak nije sluga, Srbija nije ‘Delta’. Zbog toga su nam zabranjivali plakate, nisu davali da se pojavimo bilo gde. Par godina kasnije, Srbija nije ‘Delta'“, rekao je Vulin i dodao da nema ničeg lepšeg nego što može to da se kaže.

Skupštini su prisustvovali i ambasador Belorusije Vladimir Čušev, direktor Ruskog doma u Srbiji Mihail Denisov, a u ime ambasade Kube diplomata Hilfredo Milanes.

Na Izbornoj skupštini za predsednika Opštinskog odbora Pokreta socijalista u Pirotu izabran je narodni poslanik ove stranke iz Pirota Dragan Todorović.

14. jun 2013, 14:17 -> 18:02

Tači „nišani“ UNMIK, Kina i Rusija protiv

Savet bezbednosti UN raspravljao u stanju na Kosovu. Dačić upozorio na bezbednosne izazove i neophodnost sprovođenja sporazuma. Tači traži novu rezoluciju Saveta bezbednosti i kraj UNMIK-a. Rusija i Kina protiv. SAD i Britanija pozdravljaju „istorijski“ sporazum.

18.05 – Završena sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

18.04 – Sprovođenje sporazuma je ključ evropskog puta Srbije i Kosova, rekao je britanski ambasador Lajal Grant.

Britanija.jpg

17.39 – Sporazum Beograda i Prištine nema nikakvog uticaja na status Kosova, već taj problem ostaje u okvirima Saveta bezbednosti UN i Rezolucije 1244, rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin. Rusija je protiv smanjenje obima aktivnosti UNMIK-a.

Curkin.jpg

17.25 – SAD podržavaju istorijski sporazum i očekujemo nastavak angažmana dve strane u postizanju trajnog mira, rekla je ambasadorka SAD pri UN Sjuzan Rajs, koja prelazi na dužnost savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame.

Rajs.jpg

17.06 – Kina odlučno protiv ukidanja UNMIK-a, rekao je ambasador te države pri UN Ming Van. Situacija na Kosovu, posebno na severu je još uvek krhka zbog čega Penking podržava nastavak angažovanja UNMIK-a, Euleksa i Kfora.

Kina.jpg

16.56 – Tači zatražio da Savet bezbednosti usvoji novu rezoluciju o Kosovu i okonča mandat UNMIK-a.

16.51 – Posle razmene oficira za vezu Kosovo će, po prvi put, u Beogradu biti predstavljeno na diplomatskom nivou, rekao je Tači, nazvavši sporazum između Beograda i Prištine istorijskim.

16.37 – Hašim Tači je rekao da je Kosovo pokazalo privrženost političkom dijalogu i odlučnost da sporazum sprovede.

Taci.jpg

16.42 – Ovo je istorijski napredak u odnosima Beograda i Prištine. Srbija opredeljena da stavi tačku na prošlost i očekujemo da međunarodna zajednica da podstrek sprovođenju sporazuma.

16.37 – Dačić se zahvalio SAD na odluci da ne smanji kontigent pri Kforu. Srbija traži da mandat UNMIK-a ostane nepromenjen, kao i da se pojača saradnja sa Euleksom.

16.31 – Dačić je istakao probleme povratka raseljenih na Kosovo, navodeći da se u prvom kvartalu vratilo svega 47 osoba. „Na Kosovu sistem vladavine prava ima ozbiljne nedostatke“.

16.25 – Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje krhka… U šest meseci zabeleženo 60 etnički motivisanih incidenata, rekao je Ivica Dačić. „Naš osnovni cilj je postizanje održivog rešenja… Srbija će nastaviti da brine za svoj narod na Kosovu“, rekao je Dačić.

Ivica.jpg

16.22 – Politička situacija je krhka na obe strane. Primena sporazuma će zahtevati naporan rad svih strana, rekao je Zarif. Zajedno smo postigli politički napredk, mir i pomirenje.

16.14 – Šef UNMIK-a Farid Zarif odao priznanje liderima Beograda i Prištine na postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa. Ipak, pretnje po stabilnost postoje i južno i severno od reke Ibar.

Zarif.jpg

16.10 – Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Najmoćnije telo svetske organizacije razmatralo je redovni, tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna o stanju na Kosovu, prvi put pošto su Beograd i Priština postigli sporazum o normalizaciji odnosa.

sb.jpg

Stavove Srbije predstavljao je premijer Ivica Dačić, koji se, prethopdno sastao sa generalnim sekretarom UN.

Kosovsku stranu predstavljao je Hašim Tači.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s