30.05.2013 | 13:00 Srbija rešila da integriše Srbe južno od Ibra u Kosovski sistem, pa ukida svoje Opštine i svoju administraciju ostavlja prostor Šiptarskim institucijama!


30.05.2013 | 13:00  Raspuštene srpske opštine na KiM

Izvor: KIM |

Vlada Srbije je na sinoćnoj sednici donela odluku o raspuštanju srpskih opština na Kosovu i Metohiji i formiranju novih Privremenih organa.

Branimir Stojanović (Foto KIM)

Šef biroa Kancelarije za KiM Branimir Stojanović, KIM radiju je potvrdio ovu informaciju i kazao da se odluka odnosi na 12 opština južno od Ibra.

“Radi se o opštinama kojima su istekli mandati. Odluka je doneta prevashodno zbog toga što su Skupštine opština u tim Opštinama već godinu dana van mandata, a drugi razlog je svakako nefunkcionalnost u tim opštinama. Ja se nadam da će lokalne samouprave sada mnogo bolje i efikasnije funkcionisati”, kazao je Stojanović.

Odluka vlade o formiranju privremenih organa odnosi se na opštine: Lipljan, Štrpce, Obilić, Gnjilane, Vitina, Vučitrn, Orahovac, Istok, Kosovo Polje, Kosovska Kamenica, Srbica i Gora.

30.05.2013 12:08-14:08
 

ŠTA LI SMO BOGU ZGREŠILI ??? Posle žute kiše, Beograd pogodio grad veličine lešnika (FOTO+VIDEO)

Jaka kiša praćena grmljavinom i gradom veličine lešnika zahvatila je glavni grad nešto pre 12 časova. Saobraćaj se odvija usporeno i otežano zbog velike količine vode na kolovozima.

STA-LI-SMO-BOGU-ZGRESILI-Posle-zute-kise-Beograd-pogodio-grad-velicine-lesnika-FOTOVIDEO

Beograd je danas oko podneva zahvatilo je jako nevreme sa kišom i gradom veličine lešnika.

Na Trgu Nikole Pašića vetar je oduvao krovove sa nekoliko štandova, a velike količine vode stvarale su ogromne probleme pešacima i vozačima.

Kiša je napravila poplavu na ulicama, zbog čega je tramvajski i trolejbuski saobraćaj više od sat vremena bio u prekidu.

img

TRAGOVI OLUJE U BEOGRADU: Kiša i vetar čupali drveće iz korenaOVDE

img

Žuta kiša u Beogradu: Vetar doneo pesak iz severne Afrike (FOTO)Opširnije OVDE 

30.05.2013 | 14:00

S.Petrović i N.Rašić: Moramo biti uključeni u proces implementacije

Izvor: Radio Klokot |

Nenad Rašić i Slobodan Petrović saglasili su se da je primena sporazuma postignutog u Briselu od suštinskog značaja za stabilnost u regionu.

Slobodan Petrović i Nenad Rašić u Klokotu (Foto Radio Klokot)

Tokom zajedničke posete Klokotu ministar rada i socijalne zaštite Nenad Rašić i zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović naglasili su da je sporazum istorijski.

Za Nenada Rašića implementacijom postignutog sporazuma svi će biti na dobitku. On je naveo da treba insistirati na tome da u proces sprovođenja budu uključeni predstavnici Srba u Vladi Kosova.

“Apelujem na sve koji se na bilo koji način bave politikom  da insistiraju da mi budemo faktor koji će biti u samom procesu implementacije, jer ukoliko nas ne bude bilo u procesu primene sporazuma taj sporazum po mom mišljenju nije realan i dugoročno održiv, koliko bi bio ukoliko bi mi kao predstavnici sa Kosova bili tu uključeni”, naveo je on.

Početak implementacije sporazuma postignutog u Briselu će značiti rešavanje nagomilanih problema koje srpska zajednica na Kosovu ima, kazao je zamenik premijera i ministar administracije i lokalne samouprave Slobodan Petrović.

“Želim da verujem da ćemo u narednom periodu imati mnogo više mogućnosti za rešavanje naših problema”, kazao je Petrović.

Petrović i Rašić su juče boravili u Klokotu,gde je u okviru programa EU za lepo Kosovo,otvoreno dečije obdanište, za čiju su izgradnju pored kancelarije EU u Prištini, sredstva izdvojili i Ministarstvo rada i socijalne zaštite, međunarodna organizacija za migracije (IOM) i lokalna samouprava.

Pored Klokota, u Partešu je juče otvoren trg u centru ovog sela, koji je sagrađen sredstvima istih donatora, a vrednost oba projekta je blizu 200.000 evra.

30.05.2013 15:39

NAKON ISPITIVANJA: Ferveks povučen iz prodaje!

Kompanija Bristol-Majers Skvib poslala obaveštenje da je tokom rutinskog ispitivanja leka Ferveks adalt rozberi ustanovljeno mikrobiološko odstupanje. Ferveks za odrasle bez šećera i dalje je u redovnoj prodaji, u Srbiji.

NAKON-ISPITIVANJA-Ferveks-povucen-iz-prodaje

Sve serije lekova Ferveks za odrasle i za decu privremeno su danas povučene iz prometa radi dodatnih analiza i iz predostrožnosti, zbog lekaFerveks adalt rozberi (FERVEX ADULT RASPBERRY), koji se ne nalazi u prometu u našoj zemlji.

Timoti Bajford ostao bez najvažnijeg leka
RFZO o nestašici: Ministarstvo zdravlja krivo što nema lekova za decu

Odluka je doneta nakon što je proizvođač, kompanija Bristol-Majers Skvib (Bristol-Myers Squibb), poslala obaveštenje da je tokom rutinskog ispitivanja leka Ferveks adalt rozberi ustanovljeno mikrobiološko odstupanje.

„Napominjemo da na tržištu Republike Srbije lek Ferveks adalt rozberi nije registrovan i ne nalazi se u prometu, ali je sličnog sastava kao lekovi navedeni u saopštenju proizvođača, te je kao dodatna mera predostrožnosti doneta dobrovoljna odluka o njihovom privremenom povlačenju sa tržišta Srbije“, saopštio je FarmaSvis Srbija info.

„Na navedene lekove nisu registrovane prijave neželjenih reakcija, niti je bilo prijava reklamacija u vezi sa ovim događajem. O svim preduzetim aktivnostima, a u skladu sa zakonskim obavezama, blagovremeno su obaveštene sve relevantne institucije“, dodaje se u saopštenju.

Ferveks za odrasle bez šećera i dalje je u redovnoj prodaji.

30. 05. 2013, 12:45 -> 20:08

Hejg: Srbija pokazala odgovornost

Srbija je mnogo učinila u proteklih godinu dana i sa punim pravom očekuje datum za početak pregovora sa EU, rekao predsednik Tomislav Nikolić, u razgovoru sa Vilijemom Hejgom. Šef britanske diplomatije navodi je da Srbija dokazala punu odgovornost i ozbiljnost i da je njegova procena veoma optimistična u pogledu očekivanja Srbije od Saveta EU, krajem juna.

16.14 – Premijer Ivica Dačić sastao se sa šefom Forin ofisa.

15.25 – Vicepremijer Aleksandar Vučić sastao se Vilijemom Hejgom.

14.44 – Predsednik Tomislav Nikolić sastao se sa ministrom inostranih poslova Velike Britanije Vilijemom Hejgom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da je Srbija mnogo učinila u proteklih godinu dana, da ne treba više da bude predmet pritisaka i da sa punim pravom očekuje datum za početak pregovora sa EU, dok je šef Forin ofisa Vilijam Hejg pružio uveravanja da će zvanični London to i podržati.

Pripremila Tamara Stojsavljević
Hejg: Srbija posvećena primeni dogovora s Prištinom

Vilijam Hejg je rekao da je zadovoljan je što je od svojih sagovornika u Beogradu čuo da su odlučni u nameri da sprovedu briselski sporazum i da će do kraja juna udvostručiti napore da to sprovedu u delo, što će, kako je kazao, biti od ključnog značaja za donošenje odluke EU o početku pristupnih pregovora.

„Zadovoljan sam što sam danas čuo čvrstu opredeljenost srpskog rukovodstva da primeni sporazum od 19. aprila i nastavi da normalizuje odnose s Prištinom“, rekao je Hejg, navedeno je u saopštenju Forin ofisa.

„Uverili su me da će Srbija iskoristiti malo vremena koje preostaje do kraja juna kako bi udvostručila napore da primena bude ostvarena. To će, takođe, obuhvatiti i dogovore o energetici i telekomunikacija i početak rada na ukidanju srpskih bezbednosnih struktura, u skladu s dogovorom o implementaciji“, kazao je Hejg.

„Mi moramo da pokažemo da radimo najbolje moguće za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji“, rekao je predsednik Nikolić na sastanku sa gostom iz Velike Britanije.

Prema njegovim rečima, Srbi treba sami da odlučuju o svojoj bezbednosti, prihodima, školstvu, zdravstvu i to i na severu i jugu Pokrajine.

„Koliko god da nam je važno da dobijemo datum, nećemo ništa uraditi u poslednjem času, niti pod pritiskom, kao što je to slučaj bio do sada“, istakao je Nikolić, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika .

Šef britanske diplomatije je čestitao predsedniku i rukovodstvu Srbije na napretku i jasnom i odlučnom vođstvu, pruživši uveravanje da će Velika Britanija podržati dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU.

Što se tiče implementacije sporazuma Beograda i Prištine, on je izrazio očekivanje da će se ostvariti održiv i konstruktivan napredak.

„Tu sam da vas ohrabrim na vašem evropskom putu i da vam prenesem duh podrške, što je moj kolega Gvido Vestervele već učinio“, rekao je Hejg.

Nikolić je dodao da Srbija ne treba više da bude predmet bilo kakvih pritisaka, jer je dokazala da je spremna da dijalogom reši sve probleme i predstavlja garant mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Republike je posebno naglasio istorijsko savezništvo dve zemlje i izrazio žaljenje što je ono bilo narušeno u novijoj istoriji.

Ujedinjeno Kraljevstvo je veoma važan partner Srbije, sa kojim želimo da produbljujemo i unapređujemo bilateralne odnose u svim segmentima, rekao je Nikolić.

„Kao čovek koji poštuje tradiciju, iako nisam monarhista, posebno cenim činjenicu da je Velika Britanija pružila utočište kraljevskoj porodici Karađorđević u izgnanstvu“, zaključio je Nikolić.

Veliki korak ka rešenju problema na Kosovu

Premijer Ivica Dačić i Vilijam Hejg ocenili su da je u dijalogu Beograda i Prištine učinjen veliki korak ka postizanju rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji i obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu.

Dacic Hejg.jpg

Hejg je na sastanku sa Dačićem istakao da je u Beograd došao s ciljem da ohrabri Vladu Srbije i pruži podršku evropskom putu Srbije.

Šef britanske diplomatije se založio za efikasniju primenu briselskog sporazuma.

Dačić je rekao da je cilj da se postigne pravedno rešenje za probleme na Kosovu i Metohiji i da se obezbede mir, stabilnost i siguran život Srba u pokrajini.

Velika Britanija treba da pomogne da se unapredi položaj Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je premijer i naglasio da je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

Na sastanku su razmatrane i mogućnosti unapređivanja ekonomske saradnje Srbije i Velike Britanije.

Britanski ministar, koji je iz Beograda otputovao u Zagreb, razgovarao je i sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem.

Podrška napretku Srbije na putu ka EU

U razgovoru sa Vučićem, Hejg je pozdravio napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i založio se za efikasnu primenu Briselskog sporazuma.

„Napredak na terenu biće garancija nastavka napredovanja prema budućnosti članstva u Evropskoj uniji, kao i sigurnosti i stabilnosti za građane Srbije“, istakao je Hejg.

Vučić je rekao da je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje datuma i da se nada da će Evropska unija umeti da ceni napore Srbije.

„Nakon dobijanja datuma i stvaranja povoljne klime, nadamo se većem broju investicija iz Velike Britanije“, rekao je Vučić.

Vucic Hejg.jpg

Šef britanske diplomatijeg, na početku posete Beogradu, sastao se sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.

Hejg je poručio da je Srbija dokazala punu odgovornost i ozbiljnost i da je njegova procena vrlo optimistična u pogledu očekivanja Srbije od Saveta EU, krajem juna.

Hejg je rekao da je srpsko rukovodstvo činilo upravo ono što je i nagoveštavalo da će činiti poslednjih nekoliko meseci intenzivnih pregovora i da je to prepoznato u Briselu i u svim zemljama članicama EU.

To je, kako je naglasio, stvaralo izuzetno povoljan utisak o Srbiji i njenim naporima u vezi sa procesom priključenja Evropskoj uniji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Mrkić je Hejgu objasnio šta sve Srbija preduzima u sprovođenju sporazuma sa Prištinom.

Ministar spoljnih poslova Srbije je ukazao da se mora razumeti da je bitniji kvalitet i sadržaj sprovedenih mera u odnosu na brzinu njihovog ostvarenja.

Ministri Hejg i Mrkić su deo vremena provedenog u razgovoru posvetili predstojećem ministarskom sastanku u Ohridu, a Hejg je sa velikim zadovoljstvom komentarisao odluku da se sutra održi ministarski sastanak u Makedoniji.

Vilijam Hejg je prethodno boravio u Beogradu 25. oktobra prošle godine kada se prvi put sastao sa novim rukovodstvom Srbije.

30. 05. 2013, 21:42 -> 22:06

Vučić: Nadam se datumu

Imamo mnogo pozitivnih signala i vrujem da ćemo dobiti datum na Vidovdan zato što smo za deset meseci uložili veći napor i više truda nego prethodne vlade u poslednjoj deceniji, rekao je vicepremijer Aleksandar Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će Srbija na Vidovdan – 28. juna, dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Aleksandar Vucic.jpg

„Imamo mnogo pozitivnih signala. Verujem da ćemo dobiti datum zato što smo za deset meseci uložili veći napor i više truda nego prethodne vlade u poslednjoj deceniji“, izjavio je u intervjuu za Večernje novosti Aleksandar Vučić.

Vučić je dodao da bi svako drugo rešenje bilo „veoma teška vest za Srbiju“ i „težak poraz svih nas“, nakon kojeg bi Vlada morala da dobro razmisli šta da se radi.

On je, takođe, dodao da ne bi bio zadovoljan ukoliko bi Srbija dobila takozvani uslovni datum.

„Ne bi me zadovoljilo ni kao člana Vlade ni kao lidera SNS. To ne krijem nijednog trenutka. Mislim da smo zaslužili datum bez ikakvog uslovljavanja. Ljudi koji o tome odlučuju u Evropi znaju da u Srbiji imaju pouzdanog partnera koji ispunjava obaveze. Ali i partnera koji voli i poštuje svoju zemlju i narod. Ako budu doneli drugačiju odluku, ne znam kako bi to mogli da obrazlože našem narodu“, rekao je Vučić.

Vučić nije rekao da li je dobio čvrste garanije da će Srbi sa Kosova imati srpsko državljanstvo i dokumenta, ali je ukazao na izjavu predstavnice EU Ketrin Ešton da je sprovođenje sporazuma iz Brisela statusno neutralno.

„Izjava o statusnoj neutralnosti jasno znači da ne možete nekoga terati da bude državljanin nečega što ne želi da bude ili da ima dokumenta koja ne želi da ima. To je više nego jasno. Tako stvari posmatra Vlada Srbije i uveren sam da će ti argumenti biti prihvaćeni“, rekao je on.

Vučić je upozorio da je Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji, ali da nije pred bankrotom.

„Srbija nije pred bankrotom. Ali, ukoliko bi fiskalni deficit išao na 12 odsto, uz ovakvo povećanje javnog duga, onda bismo bili u situaciji u kojoj je bila Grčka… Bez obzira na to, naći ćemo najbolje rešenje i neće Srbija biti na kolenima. Preduslov za to je da političari ne misle samo o sebi i svojim procentima, već o budućnosti naše dece. O tome ću vrlo brzo razgovarati sa svojim koalicionim partnerima“, rekao je Vučić.

On je rekao da ne misli da penzionerima treba smanjivati penzije i da to niko nije tražio ali da Vlada ima obavezu da uradi nešto za Srbiju i u naredne tri godine obezbedi jasniju perspektivu.

„Naš posao je da uradimo nešto za Srbiju, a ne za naše političke stranke. U skladu sa tim, uvek sam spreman da prihvatam i teža rešenja i manje popularna, ukoliko mislim da su bolja za zemlju. Ovo naše zapaljenje pluća neće izlečiti slatki sirup, vec gorka pilula. Spreman sam na teže poteze, a uvek može da se maše lepim izjavama“, rekao je on.

Govoreći o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, Vučić je rekao da će rad svih članova biti analiziran i da oni koji, kako se izrazio, „imaju slaba prolazna vremena“, više neće sedeti u Vladi.

„I ne samo oni, nego i direktori javnih preduzeća koji su loše radili i koji raspolažu neuporedivo većim novcem i ne manjom odgovornošću od mnogih ministara… Ne bih da licitiram imenima. Novine su ponekad u pravu, a ponekad nisu“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li će sa Socijalističkom partijom Srbije izazvati vanredne parlamentarne izbore u Beogradu, Vučić je rekao da ima mnogo problema u ovom trenutku da bi se time bavio.

30. 05. 2013, 15:30 -> 20:39

Станишић и Симатовић ослобођени

Хашки трибунал ослободио Јовицу Станишића, бившег шефа Службе државне безбедности и његовог помоћника Франка Симатовића Френкија. Они су били оптужени за злочине над несрпским цивилима у Хрватској и Бих 1991-1995.

20.28 – Како  РТС-а незванично сазнаје, Јовица Станишић и Франко Симатовић ће сутра око 8 сати полетети владиним авионом из Ротердама за Србију.

16.53 – Јовица Станишић и Франко Симатовић ослобођени свих оптужби.

16.00 – Почело изрицање пресуде Јовици Станишићу и Франку Симатовићу.

Хашки Трибунал ослободио је бившег шефа Службе државне безбедности Србије Јовицу Станишића и његовог помоћника Франка Симатовића Френкија оптужби за злочине над несрпским цивилима у Хрватској и БиХ, 1991-95.

Изрицање пресуде Станишићу и Симатовићу

Веће је наложило да Симатовић и Станишић буду пуштени на слободу из притворске јединице у Схевенингену чим буду завршене одговарајуће припреме.

Веће није могло да закључи да су Станишић и Симатовић одговорни за усмеравање, организовање, опремање, обучавање, наоружавање и финансирање јединица државне безбедности Србије, које су, како се наводи у оптужници, убијале, прогониле и депортовале цивиле Хрвате, босанске муслимане, босанске Хрвате и друге несрбе из БиХ и Хрватске од 1991. до 1995. године.

Веће није могло да закључи да је Станишић служио као „канал везе“ између Слободана Милошевића, Радована Караџића и Милана Мартића, који су, како се наводи, били главни организатори удруженог злочиначког подухвата.

Stanisic.jpg

Већина чланова већа установила је да се Станишић и Симатовић не могу окарактерисати као учесници у удруженом злочиначком подухвату.

Са изузетком у Добоју и Босанском Шамцу, веће није закључило да је Јединица за специјалне операције (ЈСО) починила злочине у својим операцијама.

Одлуци Судског већа успротивила се једино судија Мишел Пикар.

Већина чланова Већа, уз супротно мишљење Пикарове, сматра да допринос оптужених операцијама ЈСО у Добоју и Босанском Шамцу није била довољна да би се могла окарактерисати као помагање и подржавање чињења злочина.

Бранилац Јовице Станишића, Вејн Џордаш изјавио је да је његов клијент „у шоку од среће“ због ослобађајуће пресуде коју му је данас изрекао хашки Трибунал.

Џордаш је, у изјави новинарима испред зграде Трибунала, најавио да ће Станишић већ сутра отпутовати за Београд и да је срећан што ће се вратити свом животу.

„Хашки Трибунал је доказао да може спроводити правду“, рекао је Станишићев британски адвокат, додавши да је данас „срећан дан за правду“.

„Трибунал је показао да је у стању да правилно разматра доказе и спроведе правду. Видећемо да ли ће се тужилаштво жалити“, оценио је Џордаш.

По његовом виђењу, улагање жалбе ће бити „веома тешко“, зато што су судије изразиле јасну „сумњу“ да су Станишић и Симатовић учествовали у злочинима.

Simatovic-300513.jpg

Станишића (62) и Симатовића (62) оптужница је теретила за прогон, убиства, депортације и присилно премештање хрватских и муслиманских цивила. Та кривична дела у оптужници су квалификована као злочини против човечности и кршење закона и обичаја ратовања.

Тужилаштво је затражило да Станишићу и Симатовићу буде изречена казна доживотног затвора.

Одбране су тражиле да оптужени буду ослобођени, тврдећи да тужиоци нису доказали њихову кривицу ни по једној тачки оптужнице.

Станишића и Симатовића ухапсиле су власти Србије током операције Сабља после убиства премијера Зорана Ђинђића, 12. марта 2003. године. Станишић је пребачен у Хаг 11. јуна, а Симатовић 30. маја те године.

У првом појављивању пред судијом, обојици су изјавила да нису криви.

1 thoughts on “30.05.2013 | 13:00 Srbija rešila da integriše Srbe južno od Ibra u Kosovski sistem, pa ukida svoje Opštine i svoju administraciju ostavlja prostor Šiptarskim institucijama!

Postavi komentar