29.05.2013 | 16:31 Danas je vidljivo kolika je Šiptarska sloga i ako se otvoreno bore protiv međunarodnog prava na jednoj strani je Albanija, delovi EU i Kosovo zajednički bojkotuju sastanak! Šta znači Šiptarska sloga dokle ih je dovela!


29.05.2013 | 16:31

Otkazan Samit na Ohridu

IZVOR: B92, TANJUGSkoplje/Beograd — Otkazan ohridski Samit regionalnih lidera zakazan za 1. i 2. jun. Srbija, BIH i Rumunija bile protiv učešća Kosova. Makedonija: Štitimo naše dostojanstvo.

Ohrid (Foto: Jovcia Damnjanović)
 Ohrid (Foto: Jovcia Damnjanović)

Samit je trebalo da bude posvećen procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je taj skup otkazao da bi „zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije“, a „Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vetom, a najmanje sa bojkotom“.

Samit je otkazan pošto se tri države – Srbija, BiH i Rumunija – nisu saglasile da bude pozvano i Kosovo, a predsednici Albanije i Hrvatske su potom saopštili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano.

„Makedonija je postupila u celosti u skladu sa aktima Procesa. Na žalost, stare balkanske predrasude i kompleksi zaživeli su na ovom samitu i neću dozvoliti da se oni krše preko ledja Makedonije, i da za to da cenu plaća Makedonija“, rekao je makedonski predsednik Đorđe Ivanov, koji je organizator skupa. 

Po njegovim rečima: „Izazovi se rešavaju dijalogom“.

Čitavu godinu smo se spremali za ovaj samit i napravili smo sve da lidere iz regiona dovedemo za isti sto„, naveo je. Ivanov je poželeo uspeh sledećem organizatoru samita i izrazio nadu da će se to dogoditi u „evropskijem Balkanu“.

Ovo je jasan signal za Evropu, koji oslikava realnost u našem regionu i trebalo bi da bude upozorenje„, kazao je Ivanov, uz ocenu da „državni integritet i dostojanstvo nemaju cenu“.

Neposredno pred otkazivanja samita, oglasio se i komesar EU za proširenje Štefan File čiji je portparol Petart Stano demantovao pisanje prištinskih medija da File neće doći na Ohrid.

Danas je iz Zagreba saopšteno da je predsednik Hrvatske Ivo Josipović otkazao učešće na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Ohridu. Pre njega učešće na samitu je otkazao i albanski predsednik Bujar Nisani zato što Kosovo nije pozvano na Samit.

Juče je u Beogradu šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao da bi EU volela da vidi Kosovo na samitu u Ohridu, dok je prvi potredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio da nedolazak Kosova na Ohrid ima veze sa organizatorom Samita – Makedonijom.

29.05.2013 | 18:09

Tadić pozvao Kirila u pomoć oko KiM

IZVOR: BETASankt Peterburg — Počasni predsednik DS Boris Tadić pozvao je ruskog patrijarha Kirila da učini sve što može kako bi se sprečilo otimanje srpskog kulturnog nasleđa na KiM.

Patrijarh Kiril (Foto: Beta/AP, arhiva)
Patrijarh Kiril (Foto: Beta/AP, arhiva)

Tadić se sa ruskim patrijarhom Kirilom sastao u Sankt Peterburgu tokom svoje posete Rusiji, saopštila je pres služba bivšeg predsednika Srbije i počasnog predsednika Demokratske stranke.

Tadić je, kako je navedeno, apelovao na Kirila da učini sve što može da se u godinama koje dolaze unutar Uneska srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji ne preimenuje u takozvano kosovsko kulturno nasleđe.

Tadić i patrijarh su se složili da su očuvanje identiteta i kulturnog nasleđa i sigurnost Srba na Kosovu najvažniji ciljevi i da se za kosovsko pitanje mora pronaći rešenje koje će to uvažiti.

Tokom svog boravka u Rusiji, Boris Tadić sastao se i sa gubernatorom Sankt Peterburga, Georgijem Poltavčenkom i gubernatorom kaluške oblasti Anatolijem Artamonovim.

29.05.2013 | 00:40 -> 18:04

Dačić: Sporazum se sprovesti mora

IZVOR: B92, BETA, TANJUGBeograd, Brisel — Premijer Dačić rekao poslanicima Evropskog parlamenta da će Vlada Srbije učiniti sve da se sporazum s Prištinom sprovede.

Ivica Dačić (Beta, arhiva)
Ivica Dačić (Beta, arhiva)
 „Sporazum od 19. aprila će biti sproveden i tu nema mesta za dileme”, rekao je premijer u govoru pred Spoljnopolitičkim komitetom EP u Briselu. On je naglasio da Srbija tim sporazumom nije priznala Kosovo, ali je svesna situacije na terenu.

„Ovde se ne radi ni o stvaranju neke nove Republike Srpske, kao što neki tvrde, već o šansi da se uspostavi bezbednost za sve zajednice na Kosovu i Metohiji”, poručio je premijer.

Dačić se osvrnuo i na reforme koje vlada sprovodi i istakao da je uspostavljena nulta tolerancija prema korupciji i organizovanom kriminalu. „Proces proširenja ne sme da stane posle ulaska Hrvatske, a pridruživanje Srbije je neophodno za proces integracije celog Balkana“, naglasio je Dačić.

Dačić je u govoru poslanicima upozorio da bi ponovno uvođenje viza za građane Srbije, za šta se neke zemlje zalažu, bio težak udarac reformama i procesu evropskih integracija.

Premijer je nakon govora pozdravljen aplauzom, a mnogi su mu tokom polusatne diskusije čestitali na političkoj hrabrosti koju je pokazao tokom dijaloga s Prištinom.

Poslanici su postavljali pitanja vezana za sporazum s Prištinom, ali i o odnosima Beograda i Moskve koji, prema rečima poslanika Edvarda Kukana, „kod nekih bude sumnju u evropsku orijentaciju Srbije“.

Dačić je istakao da Srbija ima vekovno prijateljstvo sa Rusijom, ali da traži partnere i na zapadu. „Ako vi niste prisutni na ovim prostorima, biće prisutan neko drugi“, ukazao je Dačić i podsetio da neke članice EU imaju tešnje veze s Rusijom nego Srbija.

Izvestiteljka EP za Kosovo Ulrike Lunaček pitala je zašto Srbija blokira učešće Kosova na Ohridskom samitu, na šta je Dačić odgovorio da Srbija nema ništa protiv toga da Priština učestvuje na regionalnim skupovima, ali da se moraju ustanoviti jasna pravila igre za ovakve situacije.

Predstavnik Evropske komisije na ovom skupu Pjer Mirel izjavio je da je Komisija već dala preporuku da se Srbiji u junu dodeli datum za početak pregovora o pridruživanju, a da sada očekuje početak sprovođenja sporazuma.

Srpski premijer je ocenio, posle razgovora s poslanicima Evropskog parlamenta, da će Evropskaunija u junu odobriti početak pregovora o članstvu sa Srbijom, što je pokazalo, dodao je, i raspoloženje na sastanku šefova diplomatija EU i visoke predstavnice Ketrin Ešton u ponedeljak.
Srpski premijer Dačić je to izjavio posle izlaganja i odgovora na pitanja poslanika Spoljnopolitičkog odbora EP i posebnog susreta s predsednikom tog odbora Elmarom Brokom, naglasivši da to svedoči i o tome da Srbija zauzima novi položaj u međunarodnoj politici.

Evropski poslanici su, preneo je Dačić, uputili jasnu podršku tome da Srbija dobije datum pregovora o članstvu, a susret s Brokom, članom stranke nemačke vladajuće stranke, bio je važan i zbog stava Berlina.

„Veoma je važno da tu postoji razumevanje i očekujemo i od Nemačke pozitivan stav kad je reč o datumu početka pregovora o članstvu u EU“, naveo je on.

Srpski premijer je dodao da će se po podne sastati i s predsednikom EP Martinom Šulcom, rekavši da Šulc jasno podržava evropsku
integraciju Srbije.

Dačić će se susresti i s komesarom za proširenje Štefanom Fileom, a prethodno je kratko razgovarao i s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

On je rekao da će sutra početi da rade radne grupe za primenu sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Priština i da je to, kao i političke teme dalje integracije Srbije, bilo u središtu razmene mišljenja s Ketrin Ešton.

Govor u EP veoma je važan

Koliko je ovo obraćanje srpskog premijera pred poslanicima Evropskog parlamenta bitno za odluku o dodeljivanju datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji krajem juna, za B92 objašnjava Tanja Miščević, profesorka Fakulteta političkih nauka i nekadašnja direktorka Kancelarije za pridruživanje EU.
„Sve veća uloga koju Evropski parlament ima u EU zahteva da paralelno sa državama članicama, Evropskom komisijom, držite informisanim i sam Evropski parlament, a posebno njegov Spoljnopolitički odbor u čijoj nadležnosti se nalaze pitanja i proširenja, i spoljne politike EU“, poručuje Miščevićeva.

„Ovaj odbor nema nadležnosti da donosi bilo kakve odluke, posebno ne one koje su obavezujuće, ali da podsetimo – u njemu sede predstavnici svih država članica, različitih političkih stranaka, čije će države konačno doneti odluku ne samo o datumu, nego i daljem toku i pravcu procesa proširenja EU, i naravno mesta Srbije u tome“, objašnjava ona.

„Ne mislim da treba praviti nekakvu posebnu dramu oko ovog predstavljanja, ovo je jedno važno informisanje o razgovorima u Briselu, upoznavanje sa činjeničnim stanjem i sa daljim planovima. Neće odlučivati, naravno, o našem statusu u ovom momentu, ali je itekako važno da budu dobro upoznati i da razumeju poziciju Srbije danas“, smatra Tanja Miščević.

“Mi uvek možemo da se žalimo na nivo diplomatske aktivnosti, ali ono što je jako važno jeste da diplomatska aktivnost postoji. Bilo je perioda u kojima takve aktivnosti uopšte nije bilo ili se dešavala samo u, kako se to kaže, minut do dvanaest“, podseća ona.

„Rekla bih da trenutno prisustvujemo jednom konstantnom, konzistentnom diplomatskom naporu koji evo traje već neko duže vreme jer se i sama odluka o datumu odlaže, pa je možda i to razlog. Naravno sama diplomatksa aktivnost bez suštine stvari – a to je implementacija ovog postignutog sporazuma i početak zapravo njene implementacije – neće doneti previše uspeha“, zaključuje Tanja Miščević.

„Kako je ranije saopšteno u Evropskom parlamentu, glavna pažnja u razgovoru Dačića i članova Spoljnopolitičkog odbora biće posvećena sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prema izvorima iz Spoljnopolitičkog odbora, u razmeni mišljenja srpskog premijera i evropskih poslanika svakako će biti ocenjeno i kakvi su izgledi za to da vođstvo EU krajem juna utvrdi datum početka pregovora o članstvu Unije sa Srbijom.

Dačić će, kako je saopštila Vlada Srbije, takođe razgovarati s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Elmarom Brokom i s predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Dačić: SPS ometaju da se uključi u grupu evro – socijalista

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je u Evropskom parlamentu u Briselu da njegova stranka, Socijalistička partija Srbije ima problema za uključivanje u socijalističku grupu stranaka u Evropi.
Dačić je naglasio da su te prepreke vezane za unutrašnju politiku u Srbiji, budući da je iza toga „jedna druga partija u toj grupi koja sad nije u vlasti“.

Dačić se u razgovoru s poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP založio za što tešnju saradnju srpskih i stranaka u EU, i rekao da u evropske partijsko-ideološke grupacije treba da uđu i SPS i SNS, kao i ostale stranke u srpskoj vlasti.

Agenciji Beta je istovremeno Nikola Briek, sekretar za spoljne i odnose s partijama izvan EU u Evropskoj narodnoj partiji, koja okuplja evropske stranke desno od centra, izjavio da je primljena molba Srpske napredne stranke za uključivanje u ovu grupaciju, ali da zasad o tome nije donesena nikakva odluka.

Funkcioner EPP je rekao da nisu osnovani navodi nekih medija u Srbiji da je SNS primljena u EPP i naglasio da je to „stvar dugog, strogog postupka koji zahteva da se najpre uspostavi jedna mera uzajamne saradnje“.

Briek je ukazao na to da je „samo po sebi povoljno to što su se poslanici SNS nedavno priključili grupi EPP u Savetu Evrope“.

„Autonomija Vojvodine unutar, a ne protiv Srbije“

Srpski premijer izjavio je u Briselu da je autonomija Vojvodine zajamčena Ustavom, ali da „Vojvodina ne može biti država u državi“ i „autonomija Vojvodine je unutar Srbije, a ne protiv Srbije“.
„Autonomija Vojvodine je ustavna kategorija i mi nemamo nameru da je ograničavamo, već ćemo je razvijati u skladu s Ustavom“, podvukao je Dačić.

On je time u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta odgovorio na pitanje slovenačkog poslanika Ive Vajgla, da li su politička delovanja s ciljem da se ograniči autonomija Vojvodine deo vladine politike, ili biste radije dozvolili da Vojvodina na neki način ostane predvodnica proevropskog usmerenja Srbije.

Dačić je primetio da, isto tako kao što su neki u Evropi govorili da sever Kosova ne može biti Republika Srpska, „ne možemo mi sad u Srbiji da kažemo, e u redu, Vojvodina će imati nadležnosti kao neka država“.

Evropski poslanik i bivši šef slovenačke diplomatije Vajgl je rekao da je veoma zadovoljan što vidi i da je u sadašnja rešenja za odnose Beograda i Prištine „uvršćen kao zamisao i znatan deo plana za Kosovo“ koji je pripreman svojevremeno zajedno s bivšim slovenačkim predsednikom Janezom Drnovšekom.

„Srbija je zaslužila neko savremeno usmerenje i pravedno je da njena prestonica bude evropska kulturna prestonica 2020. i bih zadovoljan ako bi se to poklopilo s ulaskom Srbije u članstvo EU“, zaključio je Vajgl.

29.05.2013 | 17:50

Sajam civilnog društva u Beogradu

IZVOR: B92Beograd — Peti sajam organizacija civilnog društva održaće se u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića 30. i 31. maja.

Foto: B92
Foto: B92

Pod sloganom „Prijateljstvo-partnerstvo“ Agencija za evropske integracije organizuje sajam, u saradnji sa udruženjima.

Svoje učešće najavilo je više od stotinu organizacija i institucija civilnog sektora. Oni će, na jednom mestu, imati priliku da predstave svoj rad posetiocima, ali i da razmene iskustva iz oblasti svog rada sa drugim učesnicima sajma.

Program čine različiti sadržaji poput predavanja, okruglih stolova, tribina ili neposrednih razgovora s predstavnicima organizacija. Predstavljanje planova, programa projekata i dosadašnjih uspeha jedan je od zadataka učesnika, a uvažavaće se i komentari građana, jer jedan od ciljeva sajma je da oni uzmu aktivno učešće.

Približavanje rada nevladinog sektora građanima i ukazivanje na značaj njihovog postojanja spram državnih institucija glavni je zadatak ovog događaja. Na sajmu će učestovati i Fond B92, koji će predstaviti svoje projekte, akcije i kampanje.

Sajam organizacija civilnog društva organizuje se od 2008. godine.

29.05.2013 | 14:48 > 15:02

Asocijacija srpskih privrednika planira sajam male privrede u Gračanici

Izvor: KIM |

Asocijacija srpskih privrednika predstavila je aktivnosti koje sprovodi na teritoriji Opštine Gračanica.

Ivan Todorović, predsednik Asocijacije srpskih privrednika (Foto KIM)

Od kada je formirana, Asocijacija srpskih privrednika je pokrenula izradu strategije za razvoj male privrede u opštini Gračanica, predstavili su se na štandu Turističke organizacije Gračanica na sajmu u Beogradu, a bavili su se i edukacijom i stručnim savetovanjem i zastupanjem svojih članova. Nameravaju da do kraja godine organizuju sajam male privrede u Gračanici.

Predsednik Asocijacije Ivan Todorović kazao je da lokalnim privrednicima ovo udruženje puno znači i najavio proširenje saradnje i sa kolegama iz drugih opština.

„Već smo razgovarali sa privrednicima iz Novog Brda i oni rade na formiranju sličnog udruženja. Tražili su od nas pomoć i mi smo im, u okviru načih mogućnosti, izašli u susret. Očekujemo saradnju sa njima, a u kontaktu smo sa kolegama iz Opštine Štrpce“, rekao je Todorović.

Zamenik gradonačelnika Opštine Gračanica Igor Aritonović izjavio je da će opština zajedno sa Asocijacijom privrednika raditi na ostvarivanju planova koje treba i sprovesti na terenu.

„Mi hoćemo da probamo da na praktičan način radimo i rešavamo probleme naših građana“, kazao je Aritonović.

Svečanosti je prisustvovala i ministarka trgovine i industrije u Vladi Kosova Mimoza Kusari-Ljilja koja je kazala da će centralna vlast pomoći srpskim privrednicima na Kosovu.

„Vlada Kosova i Ministarstvo trgovine će od septembra grantovima pomoći malim i srednjim preduzećima na celoj teritoriji Kosova. Svoje urede imamo i u Gračanici i na severu Kosova, u tamošnjoj Administrativnoj kancelariji. Oni služe koordinaciji našeg rada sa privrednicima“, kazala je Kusari-Ljilja.

Asocijacija srpskih privrednika je osnovana decembra meseca prošle godine. Danas broji 50 članova, a njihov glavni pokrovitelj je Evropski centar za pitanja manjina (ECMI).

Današnjoj ceremoniji prisustvovala je i ambasadorka Finske u Prištini Ane Meskanen.

29.05.2013 | 17:14

Dejanović: Elementarni problemi u lečenju pacijenata južno od Ibra

Izvor: Kontakt plus radio |

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji rade nesmetano ali da se suočavaju sa određenim problemima koji se razlikuju na severu i u opštinama južno od Ibra.

Foto TV Most

Đukić Dejanović je u Kosovskoj Mitrovici razgovarala sa zdravstvenim radnicima sa Kosova o aktuelnim problemima i istakla da u opštinama na Kosovu južno od Ibra još uvek postoje elementarni problemi kada je u pitanju lečenje pacijenata.

Ministarka je naglasila da u opštinama južno još uvek postoje problemi sa elementarnim ljudskim pravima napominjući da je transport bolesnika i dostava lekova problematična, da se sporo odvija i da može ugroziti najelementarnije pravo čoveka – pravo na lečenje, život odnosno zdravlje.

Upitana da li će implementacija briselskog dogovora uticati na srpske zadrstvene institucije na Kosovu Đukić Dejanović je kazala da je implementacija briselskog sporazuma ovih dana fokusirana u dve oblasti – oblast unutrašnjih poslova, dakle bezbednosti i na oblast pravosuđa.

“Zdravstvene ustanove rade nesmetano svoj posao i posebno sam imala prilike da čujem od svojih kolega južno od Ibra da oni leče i sve Albance koji im se jave podjednako uspešno kao i Srbe”, kazala je ona.

Upitana da kaže da li ovdašnji zdravstveni radnici ostaju deo sistema Republike Srbije ministarka je istakla da lekari i zdrastvene službe Kosova i Metohije funkcionišu kao i do sada.

A za sve one koji treba da budu transportovani u Kragujevac, Beograd, Niš i druge centre u centralnoj Srbiji neće biti nikakvih problema, dodala je Dejanović.

Osvrćući se na problem nestašice lekova ministarka zdravlja je kazala da će to biti prioritet i da će se o tome razgovarati.

“Što se tiče snabdevanja lekovima, Kancelarija Vlade Republike Srbije i zdravstvene ustanove će staviti to u svoj prioritet i o tome ćemo razgovarati. U okviru dijaloga Beograda i Prištine to jeste bila jedna od tema ali ćemo morati da razgovaramo vrlo konkretno i prioritetno”.

Ministarka zdravlja danas je u Kosovskoj Mitrovici razgovarala sa predstavnicima Zdrastvenog centra u ovom gradu, potom je održala predavanje studentima Medicinskog fakulteta i imala sastanak sa srpskim zdrastvenim radnicima koji rade južno od reke Ibar.

28.05.2013 | 13:15 > 09:54

Aplikacija za upravljanje hitnim informacijama na Kosovu

Izvor: KIM |

Korisnici Smart telefona na Kosovu od danas će moći da preuzmu “Aplikaciju za upravljanje hitnim informacijama” (KEMA)  preko koje će biti informisani o vanrednim situacijama. Softver je interaktivan, pa će krajnji korisnik i sam moći da obavesti nadležne službe o nekom događaju.

To je prosta, korisna i interaktivna mobilna aplikacija (Android, iOS i Windows Phone) koja obaveštava građane o vanrednim situacijama i nesrećama, nepogodama poput poplava, velikog snega, suše i drugih vremenskih nepogoda, požara, ugrožavanja životne sredine, epidemijama, lošoj komunalnoj situaciji, nesrećama u saobraćaju, protestima i ostalom.

Aljuš Bećiri, predstavnik Agencije za hitno upravljanje izjavio je za Radio KIM da će ova aplikacija olakšati rad hitnih službi jer će, zahvaljujući njoj, svi građani koji imaju Smart telefone biti deo ekipe koja reaguje u vanrednim situacijama.

“Prosleđivanje informacija sa mesta događaja će biti uveliko olakšano, jer će građani koji se nalaze na mestu gde se dogodila nesreća ili nepogoda moći za svega nekoliko sekundi da obaveste sve službe za hitno delovanje. To će ovim službama omogućiti da deluju na najbrži mogući način”, kazao je Bećiri.

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Ismet Ibiši istakao je važnost povezivanja ostalih zemalja.

“Ovo je izuzetno važan projekat koji će ujedno povezati i države i regionu kao što su Makedonija, Kosovo, Albanija, Crna Gora i sve ostale koje budu spremne da sarađujemo u cilju prevazilaženja mogućih katastrofa”, kazao je Ibiši.

Centar za alarmiranje se može obavestiti pozivom na broj 112, ili klikom na aplikaciju, preko koje će korisnik takođe biti savetovan šta da radi tokom, pre i posle incidentne situacije. Aplikacija je urađena na tri jezika, engleskom, srpskom i albanskom i takođe omogućava lako širenje informacija putem društvenih mreža (facebook, twitter, e-mail itd).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s