28.05. 2013 | 08:00-23:55 – Predstoji nam vrlo buran period u daljem životu. Videće se šta je Vlada to uradila i šta će Srbi uraditi za svoj dalji život. Srpski političari su LAŽOVI SVOG NARODA uvek to mora da se ima na umu!


Srpska Vlada ucenjuje i vrši nepravedan pritisak na Srpski Narod na Kosovu i Metohiji! Metodologije pritisaka različite su kroz političke, medijske i direktne postupke. Tužno je to što prethodna i ova Vlada imaju isti imenitelj a to je mentalno, materijalno i svako drug iscrpljivanje Srpskog naroda na KiM da bi se onda prihvatilo nešto što niko normalan nikada i ni pod kojim uslovima ne bi!!! Najviše bole lažljive reči „naših pregovarača“ koji se zakunu narodu na jedo a onda okrenu sasvim drugi pravac svog delovanja gazeći sve ono na šta su se zakleli od Ustava pa na dalje jer oni misle da su posebno slilni očas posla će promeniti slova koja stoje u ono u šta su se zakleli narodu! Ali teško da mogu baš očas posla i da promene narod, kao brisanje slova i upis novih!

Tužno je što tvroglavi političari misle da su najpametniji! Zaboravljaju da treba, se živeti i kada završe svoje javne funkcije jer oni izgleda ne žele da žive u ovoj zemlji koju su temeljno oplačkali svojim sistemima i spremaju se da dižu sidra!

28.05. 2013, 12:37 -> 19:26

Vulin ostaje na čelu Kancelarije za KiM

Na nagovor Srba sa Kosova i Aleksandra Vučića, direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin odlučio da ostane na toj funkciji. Vulin je rekao da će sprovoditi politiku Vlade Srbije, vodeći računa o onome šta misle Srbi iz južne srpske pokrajine.

Aleksandar Vulin kaže da je na nagovor Srba severno i južno od Ibra i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića odlučio da ponovo obavlja funkciju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Vulin je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je njegov stav prema briselskom sporazumu ostao isti. Rekao je da će sprovoditi odluke Vlade Srbije, vodeći računa o onome što misle Srbi iz južne srpske pokrajine.

Direktor Kancelarije poručuje da Vlada može, ali ne želi da ubeđuje i prisiljava Srbe iz pokrajine da prihvate sporazum, već da je namera da svi zajedno traže najbolje rešenje u okviru mogućeg.

Upitan kako će učestvovati u sprovođenju sporazuma koji smatra lošim, Vulin je rekao da u EU ima državnika i poslanici koji su evroskeptici i dodao da je dobro da onaj ko ima primedbe, u konkretnom slučaju na sporazum, vodi računa o njegovoj primeni.

Dodao je da se time izbegavaju sve zamke i prepreke u njegovoj primeni. „Nisu Srba sa Kosmeta tražili moj povratak zato što misle da mogu da srušim briselski sporazum, nego što misle da će možda sa mnom lakše preživeti, da će lakše sa mnom izaći na krtaj sa svim dobrim i lošim stranama ovog sporazuma“, naveo je Vulin.

Vulin je rekao za sebe da je političar i čovek od reči, bez obzira na to što njegova ostavka na mesto direktora kancelarije nije bila neopoziva.

Dodao je da bi možda bilo najbolje da kaže kosovskim Srbima da ga je baš briga šta traže, a Vladi Srbije da ne poštuje njenu odluku o njegovoj ostavci.

Vulin se zahvalio na beskrajnoj podršci koju su mu ukazali Srbi sa Kosova i ubeđen je da će to ostati njegov najveći uspeh u karijeri političara.

„Ako ću na nešto biti ponosan u svom radu, onada je to podrška koju sam dobio od Srba sa Kosova i Metohije, a koju nisam tražio“, rekao je Vulin na prvoj konferenciji za novinare nakon što je Vlada u nedelju odbila njegovu ostavku.

Vulin je rekao i da će se nastaviti sa finansiranjem na Kosovu i da nijedno radno mesto neće biti ugašeno.

Pripremljeni određeni zakoni radi primene sporazuma

Direktor vladine Kancelarije za KiM je rekao da je srpska strana pripremila određeni broj zakona koji moraju da se menjaju radi implementacije briselskog sporazuma, ali da Priština ima značajno veće zadatke kada je reč o pravnoj regulativi koju treba da uradi.

„Da bi sve ovo profunkcionisalo Priština ima značajno veći zadatak na pitanjima pravne regulative koje treba da uradi, a mi smo već pripremili određeni broj zakona koji moraju da se promene“, rekao je Vulin.

Naveo je da Priština mora da se izjasni kojom brzinom će biti spremna da promeni odgovarajuće zakone.

„Vreme je da se vidi i spremnost prištinske strane, jer je srpska strana već pokazala spremnost“, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Vulin je rekao da „primećuje uzburkanost u biračkom telu Prištine, nakon akcija Euleksa“, ali da se nada da se to neće odraziti na proces implementacije sporazuma.

Rekao je da se nada da niko neće, izgovarajući se na promenjene ili uznemirene političke prilike, pokušati to da zloupotrebi i dovede u pitanje promenu potrebne zakonske regulative.

28.05. 2013, 14:15 -> 14:22

Sporazum pred kosovskim parlamentom

 Vlada u Prištini usvojila nacrt zakona o sprovođenju sporazuma sa Beogradom i prosledila ga skupštini na usvajanje. Još se ne zna kada će biti održana sednica parlamenta.

Kosovski parlament izjasniće se, narednih dana, o Zakonu o sprovođenju sporazuma sa Beogradom, pošto je vlada Hašima Tačija, većinom glasova, odobrila nacrt tog dokumenta.

Pristina.JPG

„Pošto je Srbija dala pristanak za sprovođenje sporazuma, odlučili smo da ovaj dokument odmah prosledimo parlemantu“, rekao je kosovski premijer Hašim Tači.

Drugi čovek vlade u Prištini, Hajredin Kuči rekao je da očekuje da će parlament velikom većinog glasova podržati ovaj zakon, navodeći da će sporazum biti sproveden u više faza.

Takođe, Kuči je rekao da je vlada Kosova usvojila nacrte amandmana kojima će, shodno sporazumu sa Beogradom, biti omogućeno formiranje još dve opštine.

28.05. 2013, 19:30 -> 19:51

Primena sporazuma, pa datum

 Premijer Ivica Dačić očekuje primenu sporazuma s Prištinom do kraja juna, a potom i datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Prvi potpredsednik Vlade najavljuje da će sa Srbima sa Kosova i Metohije razgovarati u četvrtak ili petak. Strani ambasadori u Srbiji poručuju da nema dodatnih uslovljavanja.

Primena briselskog sporazima važna je za dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom, a novih uslovljavanja neće biti, poručuju strani ambasadori u Srbiji. Premijer Srbije Ivica Dačić ne očekuje veće teškoće u primeni sporazuma do kraja juna, kada se očekuje odluka o tome da li ćemo dobiti datum za početak pregovora.

S obzirom na to da će u određenim fazama primene sporazuma morati da budu uključeni i Srbi sa Kosova, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavljuje sastanak sa njima za četvrtak ili petak.

Beograd ovih dana radi na pronalaženju rešenja kako u okviru statusne neutralnosti, koju garantuje dogovor u Briselu, pronaći rešenje za konkretna probleme poput državljanstva, diploma.

„Čak i ukoliko se želi postići dogovor o vozačkim dozvolama nekim novim ili registarskim tablicama, da biste dobili tablice morate imati vozačku dozvolu, a da biste imali vozačku dozvolu treba da imate ličnu kartu“, kaže premijer Ivica Dačić.

Prema njegovim rečima to se praktično svodi na državljanstvo i tu moraju da se nađu rešenja koja neće biti nametanja već gotovog rešenja koje Priština ima, a to znači da se žele nametnuti statusni okviri.

Postavlja se i pitanje da li će Srbi na Kosovu i Metohiji izaći na lokalne izbore sa srpskim dokumentima.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da je to bila jedna od stvari koje je Beograd tražio.

„Videli ste izjavu Ketrin Ešton koja je rekla da su svi sporazumi koji su postignuti statusno neutralni što mislim da je jasan odgovor na vaše pitanje. Hoće li Priština biti obavezana na promenu zakona? Apsolutno, to možete da pročitate i u samom planu“, kaže Vučić.

Poslanik DSS-a Marko Jakšić nedavno je najavio da će Srbi formirati privremenu skupštinu Autonomne pokrajine Kosova kao odgovor na briselski sporazum koji ne prihvataju.

Vučić nije želeo to da komentariše pred američkim ambasadorom, jer, kako kaže, suviše voli svoj narod da bi o nekim njegovim predstavnicima loše govorio pred američkim ambasadorom.

Prilagođavanje zakona primeni sporazuma

EU očekuje da se zakoni u Beogradu i Prištini prilagode primeni sporazuma, da se formiraju operativni timovi za implemnetaciju i da se poštuju rokovi. Na pojedinostima poput državljanstva, dozvola i diploma se radi.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da je neophodno preći na praktičnu primenu, a da će svi ti elementi biti deo implementacije.

„To su detalji, đavo je uvek u detaljima. Mi ćemo pratiti proces i postaraćemo se da se prava svih građana poštuju. Bilo da je reč o severu li jugu“, ističe Dežer i dodaje da je imenovanje, poput regionalnog komandanta policije, važno za sigurnost i stabilnost na severu Kosova.

„Radićemo na tome da sa zajednicom opština, policijskim i pravosudnim sistemom obezbedimo da prava etničkih grupa budu primenjena i poštovana“, kaže Dežer.

Premijer očekuje da se do kraja juna sporazum primeni u nekoliko faza, a potom i dobre vesti iz Berlina i Brisela.

„Očekujemo da odluka Evropskog saveta bude pozitivna zato što je Srbija zaslužila da dobije datum zbog svih napora koje je uložila da se dođe do nekog dogovora koji je bio pre svega težak i mnogo teži za beogradsku stranu, nego za prištinsku“, kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je ipak svesna procedura koja je važna u nekim zemljama EU, gde o tome treba da se izjasni i parlament.

Nemački parlamentarac iz vladajućeg CDU-a Andreas Šokenhof, koji je svojevremeno Srbiji predočio sedam uslova za dobijanje datuma, sa kolegama iz Bundestaga opet dolazi u Beograd.

Ovoga puta da se uveri da li se primenjuje sporazum. To će, prema najavama, biti presudno za odluku o datumu. U finišu neće biti novih uslova koji će se vaditi iz rukava, pojašnjava nemački ambasador Hajnc Vilhelm, već je, kaže, za Berlin važno da se sve snage usmere na realizaciju što više tačaka iz briselskog sporazuma.

28.05. 2013, 16:31 -> 20:27

Priština „opravdano odsutna“ u Ohridu

 Srbija odlučno odbacuje tvrdnje Prištine da Ohridski samit bez učešća Kosova predstavlja kršenje briselskog sporazuma. Evropski zvaničnici smatraju da sporazum, tehnički, nije prekršen, ali da regionalna saradnja podrazumeva uključenost svih.

Srbija odbacuje optužbe Prištine da je prekršila briselski sporazum i da joj je onemogućila da učestvuje na Ohridskom samitu, dok evropski zvaničnici ističu da sporazum tehnički nije prekršen, ali kažu i da je potrebno da svi budu uključeni u regionalnu saradnju.

Ohrid.jpg

Kosovo nije pozvano na Ohridski samit, jer su Srbija i još dve države stavile „osnovanu primedbu“, zasnovanu na Statutu PSJE, koji predviđa da na Samitu mogu da učestvuju samo suverene i priznate zemlje, a Kosovo to nije, rečeno jeTanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

U Ministarstvu su rekli da se „osnovana primedba“ Srbije i još dve države bazira na Statutu ove regionalne inicijative, po kome funkcioniše regionalna saradnja jugoistočne Evrope, a na osnovu koga na Samitu mogu da učestvuju samo zemlje koje imaju format i strukturu suverene i priznate zemlje.

Iz kabineta kosovske predsednice Atifete Jahjage juče je saopšteno da je Kosovu onemogućeno učešće na samitu zbog prigovora Srbije i Bosne i Hercegovine.

Jahjaga je ocenila da je ta prepreka „u suprotnosti sa postignutim sporazumom u Briselu, na osnovu kojeg ni jedna strana neće ometati niti podstaći nekog da blokira napredak na putu integracija“ i da „Ohridski samit ne doprinosi izgradnji odnosa u regionu“.

Iz kabineta predsednika Makedonije Đorđa Ivanova prethodno je saopšteno da Kosovo nije pozvano na Ohridski samit pošto, kako je navedeno, Makedonija ne može bez saglasnosti drugih da poziva Kosovo, posebno kada je stavljeno do znanja da bi zbog takvog poteza „neke zemlje članice otkazale učešće“.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija nije kršila briselski sporazum, kao što ni ranije nije kršila sporazume koje je potpisala, a tome da Kosovo ne učestvuje na regionalnom skupu u Ohridu, kako veruje, doprinela je odluka Makedonije kao organizatora.

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton Maja Kocijančič izjavila je za Radio Slobodna Evropa da je „regionalna saradnja zaista važna i da pristup mora uključivati sve“.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer priznao je da briselski sporazum, „striktno govoreći“, ne obuhvata Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi, ali je poručio da bi EU, u ovom pozitivnom trenutku, volela da vidi i učešće Kosova na tom skupu, jer PSJE na neki način politički usmerava regionalnu saradnju.

28.05. 2013, 19:36 -> 20:07

Madrid za određivanje datuma

Španija podržava evropski put Srbije, kao i plan za primenu sporazuma Beograda i prištine, poručio španski šef diplomatije Hose Manuel Garsija Margaljo u razgovoru sa Suzanom Grubješić. Srbija može da računa na podršku Španije za određivanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU, napomenuo Margaljo.

Minstar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Garsija Margaljo rekao je da ta zemlja ostaje pri čvrstom stavu da neće priznati nezavisnost Kosova, ocenivši da je su briselski sporazum i plan za njegovu primenu statusno neutralni.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, šef španske diplomatije poručio je, u razgovoru sa potpredsednicom Vlade Srbije za evropske integracije Suzanom Grubješić u Madridu, da Srbija može da računa na nedvosmislenu podršku Španije za određivanje datuma za početak pregovora naše zemlje o članstvu u Evropskoj uniji.

„Srbija može uvek da računa na Španiju. Mi smo veliki prijatelji vaše zemlje i svim snagama podržavamo evropsku budućnost Srbije“, rekao je Garsija Margaljo.

Španski šef diplomatije založio se i za mnogo jaču ekonomsku saradnju dve zemlje, budući da je kapacitet za saradnju španske i srpske ekonomije daleko veći od sadašnjeg.

Grubješićeva je rekla da je zahvalna na podršci koju Španija pruža našoj zemlji i uputila poziv španskom premijeru Marijanu Rahoju i Garsija Margalju da posete Srbiju, kako bi učvrstili prijateljstvo dve zemlje.

Diplomatska ofanziva Srbije

Španski ministar prihvatio je poziv, rekavši da se nada da će on biti realizovan u najkraćem roku.

Grubješićeva je ocenila da je današnji sastanak potvrdio da je Srbija nadomak dobijanja datuma, jer se Španija pridružila brojnim signalima i izjavama evropskih zvaničnika u poslednjih nekoliko dana, koji ukazuju na to da je veliki broj članica EU saglasan sa tim da se na junskom sastanku Evropskog saveta našoj zemlji odredi datum za početak pregovora o članstvu.

Potpredsednica Vlade Srbije je najavila da će, u okviru pojačane diplomatske ofanzive, uskoro posetiti Berlin, kako bi Srbija obezbedila najširu moguću podršku za nastavak naših evropskih integracija.

Moje sledeće odredište je Berlin i nadam se da će i ti razgovori biti bar približno dobri kao što su bili u Madridu, rekla je Grubješićeva.

28.05.2013 | 09:09

Jakšić: Privremena skupština u skladu sa Ustavom Srbije

Izvor: KIM |

Poslanik DSS Marko Jakšić kazao je KIM radiju da će u toku nedelje biti održana još jedna konsultativna sednica u Zvečanu u vezi sa formiranjem privremene skupštine AP KiM. On ističe da je ova skupština u skladu sa Ustavom.

Marko Jakšić (Foto arhiva KIM)

Datum održavanja konstitutivne sednice privremene skupštine AP KiM još nije poznat, ali će na konsultativnoj sednici u petak biti određen, kazao je za Marko Jakšić.

U Zvečanu je juče bila održana sednica kojoj su prisustvovali predstavnici svih političkih partija na KiM, kaže Jakšić, i dodaje da je na njoj bilo reči o dilemama u vezi sa statutom privremene skupštine AP KiM.

Sledeća konsultativna sednica biće održana u petak u 10 sati.

“Na njoj bi trebalo da se još jednom “pročešljaju” svi papiri statuta , deklaracije i ostalih statutarnih normi i da se onda u petak kaže kada bi bila održana konstitutivna sednica skupštine i usput da se priča o nekim kadrovskim rešenjima. Sednici su prisustvovali predsednici odborničkih grupa od Štrpca do Zubinog Potoka”, kazao je Jakšić.

On je naveo da privremena skupština nije paralelna institucija, nego je u skladu sa Ustavom Srbije.

1 thought on “28.05. 2013 | 08:00-23:55 – Predstoji nam vrlo buran period u daljem životu. Videće se šta je Vlada to uradila i šta će Srbi uraditi za svoj dalji život. Srpski političari su LAŽOVI SVOG NARODA uvek to mora da se ima na umu!

  1. PA ETO STE VIDELI KOJI JE GAD TAJ VULIN. STA BI SA OSTAVKOM? OVA VLAST , JEDINO MOTKA…MORA SE ZAUSTAVI OVO NASILJE I OVE NAJGORE SILEDZIJE IZDAJNIKA… OVO JE UZAS…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s