23.05.2013 | 08:00 – 23:55 Današnji dan obeležile su informacije u Srpskim medijima „priča o svemu samo ne o onome o čemu treba da se priča“ a to je: ŠTA TO DAČIĆ I OVA VLADA POTPISA I KAKAV UGOVOR NAPRAVIŠE U BRISELU???


Danas se može primetiti kao Srpski mediji kontrolisano ćute i ne prezentuju najbitnije informacije koje se tiču Kosova i Metohije! Dakle spinuju i pripremaju javno mnjenje za prezentovanje „minulog rada Dačića-Vučića-Tadića-Dinkića-Čedovića i ostalih koji su na SRAMNOJ LISTI EVRO FANATIKA I  POHLEPNIH LJUDI“.

Juče posle sastanka Tači-Ešton-Dačić data je veoma štura i nerazumna i neupotrebljiva informacija o kakvom planu sprovođenja čega???

Nažalost tačke „sramnog Sporazuma koji se pominje iz Brisela“ sve su u funkciji učvršćivanja Šiptarske Države a Deinstalacije države Srbije. Pa bilo koja da se sprovodi nije prihvatljiva u ovom obliku koji se baš nudi.

Čuju se neke informacije koje ukazuju na deinstalaciju SRPSKIH STRUKTURA KOJE BRINU ZA BEZBEDNOST GRAĐANA i gde se pominju fanatične ideje gde svi Srpski činovnici koji moraju da ako pređu na rad u Srbiji moraju da isele svoje porodice u Srbiju i tako učine uslugu Šiptarima u etničkom čišćenju preostalih Srba. Prosto ako Srpski policajac zbog gašenja Srpske policije počne da radi u Srbiju mora da iseli i svoju porodicu  kako Srpski policajci po Sporazumu ne bi živeli na KiM sa svojim porodicama.

Sve ove informacije koje kruže po građanstvu, ukoliko su tačne, predstavljaju tipično kršenje LJUDSKIH PRAVA i stvaranje potpunog geta koje ZABRANJUJE  ŽIVOT „svoj na svome“. Mi ovde na KiM to bi normalno razumeli kada dolazi od onih koji su nam neprijatelji ali mnogo boli kada se zalažu Predstavnici Srpske Države – Vlada i opozicija.

Zatišje pred buru je u toku i priprema javnog mnjenja, vrlo brzo videće se sve ko je ko!

23.05.2013 | 09:30

Nedeljković: Sporazum ne garantuje opstanak Srba na KiM

Izvor: TV Most |

Briselski sporazum ne garantuje ni minimum preduslova za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji“, izjavio Radenko Nedeljković.

 Načelnik Kosovskomitrovačkog Okruga Radenko Nedeljković rekao za TV Most iz Zvečana da niko od političkih predstavnika Srba sa severa Kosova nije prihvatio implementaciju sporazuma postignutog između Beograda i Prištine u Briselu. 

„Naš stav nije promenjen, mi smo na istom stanovištu a to je da sporazum ne garantuje ostanak Srba na Kosovu i Metohiji”, kazao je Nedeljković.

On je izrazio nadu da će „i u buduće podršku za takav stav imati i od Aleksandra Vulina ako odluči da se vrati na čelo Kancelarije za Kosovo i Metohiju“.

„Mi smo tražili da se on vrati ne da bi sprovodili briselski sporazum već da bi nastavili sa realizacijom započetih projekata „, rekao je Nedeljković i dodao „da je trenutno država Srbija prestala sa nekim finansiranjem i u ovom trenutku nema ni jednog projekta koji je u realizaciji“.

Nedeljković je podsetio je da ima nezavršenih puteva i zgrada , a potrebno je izgraditi i regionalne deponije i vodovod, jer kako je naglasio „život mora da teče i ne sme da stane“.

„Ovde mora da se radi na dva koloseka, da se stvore preduslovi građanima za opstanak na ovim prostorima i da se vodi mirna, politička borba za ostanak u sastavu Republike Srbije“, rekao je Nedeljković.

23.05.2013 | 10:18

Preoce i Laplje Selo od sinoć bez struje

Izvor: KIM |

Zbog kvara na dalekovodu meštani Preoca i Lapljeg Sela od juče nemaju struju.

 Portparol KEK-a Suljmije Kika za Radio KIM je kazala da je ekipe rade na uklanjanju kvara.

„Ekipe KEK-a su na terenu i otklanjaju kvar na dalekovodu. Neophodno je proveriti svaki kabal, verujemo da će kvar biti otklonjen u toku dana”, izjavila je Kika.
Meštani Preoca i Lapljeg Sela su bez električne energije od sinoć.

 23.05.2013 | 22:14

„Odnosi sa CG idu uzlaznom linijom“

IZVOR: TANJUGBečići — Srpski premijer Ivica Dačić rekao je posle sastanka sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem da odnosi Crne Gore i Srbije idu uzlaznom linijom.

Foto: Tanjug
 On je rekao i da su razgovarali o mogućnosti da dve vlade održavaju zajedničke sednice.

On je novinarima u Bečićima, nakon sastanka sa Đukanovićem, kazao da su odnosi Crne Gore i Srbije relaksirani od nekih problema koji su bili prisutni u prethodnom periodu.

„Mislim da su odnosi između Crne Gore i Srbije relaksirani od nekih problema koji su bili prisutni u prethodnom periodu i da možemo očekivati da će međusobni odnosi biti sve bliži i čvršći u narednom periodu“, istakao je Dačić.

Dačić i Đukanović učestvuju na Samitu 100 biznis lidera regiona, koji se održava u Bečićima.

Predsednik Vlade Srbije je kazao da je tokom susreta sa Đukanovićem dogovoreno da u septembru zvanično poseti Crnu Goru.

Dačić je dodao da je sa crnogorskim premijerom razgovarao i o zajedničkim projektima, kao i iskustvima vezanim za evropske integracije i međusobnoj podršci kako bi dve države što pre postale članice EU.

„Razgovarali smo i o ideji da se godišnje održavaju zajedničke sednice dve vlade, jednom u Srbiji, a jednom u Crnoj Gori, sa željom da jačamo naše zajedništvo i prijateljstvo, odnosno da radimo u interesu naših građana. To znači da ono oko čega se možda ne slažemo ne bude prioritet u našim odnosima, već da tražimo tačke koje će nas sve zajedno voditi napred“, kazao je Dačić.

Dačić i Đukanović govoriće sutra na glavnom panelu pod nazivom “Dogovor za novo doba”.

23.05.2013 | 12:41 -> 21:24

KiM: Hapšenja zbog ratnih zločina

IZVOR: BETA, TANJUGKosovska Mitrovica, Priština — Euleks policija u koordinaciji sa jedinicom za specijalne operacije ROSU uhapsila pet osoba koje su osumnjičene da su počinile ratni zločin.

Iz Euleksa je saopšteno da se osumnjičeni terete da su zločin počinili u pritvorskom logoru OVK u Likovcu, odnosno da su zlostavljali civile, a protiv jedne osobe je pokrenuta istraga za ubistvo jednog civila tokom sukoba na Kosovu 1998-99.

Hapšenje je izvršeno po nalogu pretpretresnog sudije Osnovnog suda u Mitrovici.

Nešto ranije, portal Koha.net objavio je da je Specijalno tužilaštvo Kosova danas podiglo optužnice protiv nekoliko bivših pripadnika OVK iz Drenice, među kojima je i Suljejman Seljimi, bivši komandant OVK, sada ambasador Kosova u Tirani.

Među optuženima su i Fadilj Demaku, poslanik Skupštine Kosova, i Sami Ljuštaku, predsednik opštine Srbica.

Vlada Kosova izrazila je zabrinutost povodom hapšenja nekadašnjih komandanata i boraca bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zbog optužbi za ratne zločine.

„Vlada Kosova veruje u pravičnu borbu OVK, njenih boraca i komandanata, koja je doprinela da Kosovo dobije slobodu, nezavisnost i demokratsku državu u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom, SAD i NATO“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Takođe se ističe da Vlada radi na izgradnji i podržava vladavinu zakona, nezavisnu i nepristrasnu funkciju pravosuđa i Euleksa i očekuje da se taj proces odvija na ovim osnovama koje podržava i štiti i demokratski svet.

Dodaje se da „Vlada veruje u pravdu i nevinost komandanata i vojnika OVK“.

23.05.2013 | 21:51

Ne znam šta će Amerikanci na Kosovu

IZVOR: TANJUGBeograd — Penzionisani pukovnik američke vojske Alen Vest izjavo je da „ne vidi dugoročne ciljeve i razloge“ zbog kojih bi pripadnici vojske SAD bili na Kosovu.

Vest, koji je doskorašnji republikanski kongresmen, učestvujuci na tribini Heritidž fondacije o stanju nacionalne bezbednosti SAD, dopisniku Tanjuga rekao je da „ne zna koji su ciljevi i razlozi što se američke trupe i dalje nalaze na Kosovu“.

23.05.2013 | 17:10

KBC Priština: Odmrznut račun, dolaze i anesteziolozi

Izvor: KIM |

Neredovna isplata honorara, zamrznut račun ustanove, nerešen status za oko 40 radnika doveli su do problema u Kliničkom bolničkom centru Priština prethodnih meseci. Direktor ove ustanove ističe da se problemi rešavaju.

Foto KIM

Posebno zabrinjava to da u ovoj zdravstvenoj ustanovi prisustvo pojedinih lekara, poput urologa i anesteziologa nije stalno, pa se pacijenti često, iz Gračanice, šalju u zdravstvene ustanove u Centralnoj Srbiji. To potvrđuje i Divna Đekić koja je operisana u Beogradu.

“Ovde živim i radim, ali nisam smela da ostanem da me ovde operišu. Ovde su dobri stručnjaci, ali čini mi se da su tamo bolji, zato sam odlučila da me tamo operišu”, kazala nam je Đekićeva.

Upravo zbog nedostatka anesteziologa na odeljenju Ginekologije u proteklom periodu  je znatno opao broj porođaja, čime se ova ustanova posebno isticala. Međutim, da se stanje popravlja  govori i slika koju smo danas zatekli u gračaničkom porodilištu.

Novoimenovani direktor KBC-a Igor Veličković obećava da će od petka u ovoj bolnici stalno bitinprisutni anesteziolozi, a uskoro i urolozi. On navodi da se neki problemi već rešavaju.

“Izašli smo iz blokade, vratili smo dugove. Obavio sam razgovor u Ministarstvu zdravlja u vezi sa 39 radnika bez ugovora i dobio sam obećanje od državnog sekretara da će i taj problem biti rešen. Ipak, glavnu ulogu u rešavanju svih tih problema imala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, odnosno direktor Kancelarije Aleksandar Vulin”, navodi Veličković.

Za normalno fukcionisanje ove bolnice često nedostaju lekovi, sanitetski materijal i voda koja se svakodnevno isključuje. Načelnik biohemije u KBC-u Vesko Milenković kaže da je potreban i adekvatan prostor.

“Fali prostor, to je poznata stvar, ali nam nedostaju i reagensi. Situacija se malo popravila. Inače, radimo najbolje što možemo i zadovoljavamo potrebe pacijenata u enklavi”, ističe Milenković.

Iako u otežanim uslovima za rad, ova bolnica mesečno zbrine veliki broj pacijenata, izvrši više od 1300 specijalističkih pregleda. U Kliničko bolnički centar svakodnevno dolaze pacijenti sa centralnog Kosova,  Novog Brda, Kosovskog Pomoravlja i Sirinićke Župe.

23.05.2013 | 08:37

Poslanici Skupštine Srbije u poseti Kosovu

Izvor: KIM |

Poslanici Skupštine Srbije boraviće danas i sutra na Kosovu i Metohiji, a njihovu posetu organizuje Kancelarija za KiM.

Poslanici će danas u Kosovskoj Mitrovici održati sastanke sa rektorom i dekanima Univerziteta u Prištini, razgovaraće i sa zamenicom direktora Kancelarije za KiM Malinkom Mitrović, predstavnicima opština i načelnikom okruga.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM prvog dana posete planiran je i obilazak Rudarsko-metalurškog kombinata Trepča i manastira Sokolica i Banjska.

Poslanici će sutra obići Gračanicu, gde je predviđen sastanak sa načelnicima okruga i predstavnicima lokalnih samouprava južno od Ibra, a zatim i obilazak KBC Priština u Gračanici.

Istog dana posetiće i manastire Pećku patrijaršiju i Dečane, navedeno je u saopštenju.

22.05.2013 | 14:53 > 09:15

L. Selo: Maturanti Gimnazije dobili svedočanstva

Izvor: KIM | 

Maturanti Prištinske Gimnazije u Lapljem Selu primili su svedočanstva o završnoj četvrtoj godini srednje škole. Ostali su im završni ispiti koji se polažu u toku ove i sledeće nedelje.


Gimnazijalci sa centralnog Kosova, njih 27-oro zadovoljni su svojim uspehom u srednjoj školi i uglavnom planiraju da upišu fakultet.

Dušan Simijonović  kaže da će najviše pamtiti druženje sa vršnjacima. On, kao i većina njegovih drugara i drugarica planira da upiše fakultet.

“Imali smo puno lepih trenutaka, smešnih situacija i sve to ostaće mi u sećanju”, kazao je Dušan.
“Planiram da upišem Mašinski fakultet u Beogradu. Odlučila sam se za to jer dobro znam matematiku i nadam se da će mi to pomoći u daljem studiranju”, navodi Aleksandra Marković.

Zadovoljstvo zbog uspeha svojih učenika ne kriju ni razredne starešine. Kako kažu, imali su čast da budu profesori ovoj generaciji.

Ljubomir Koprivica razredni starešina učenika prirodno-matematičkog smera kazao je da je ova generacija učenika bila do sada najuspešnija.

“Čast mi je i zadovoljstvo što mogu da kažem da je ova generacija bila jedna od najuspešnijih koji su pohađali Gimnaziju u posleratnom periodu. Od 15 učenika  njih 9 je završilo sa odlicnim uspehom, tako da je ukupna ocena celotg odeljenja 4.85 jedna zaista inzvanredna situacija”, kazao je Kopriica.

Direktor prištinske Gimnazije sa privremenim sedištem u Lapljem Selu, Dejan Denić, ističe da učenici ove škole stečenim znanjem mogu da pariraju svojim vršnjacima iz centralne Srbije. Ipak navodi da problem predstavljaju mala finansijska sredstva kojima škola raspolaže.

“Uslovi u kojima radimo su neadekvatni, ali što se tiče nastavnog kadra on je zastupljen u potpunosti”, kazao je Denić.

Proslava mature za gimnazijalce biće održana 28. maja, a oni će kao i svaka predhodna generacija prošetati glavnom ulicom do manastira u Gračanici.

23.05.2013 | 20:39

„Ustavna monarhija iznad politike“

IZVOR: NEDELJNIKBeograd — Povratak zemnih ostataka članova moje porodice mnogo znači i meni i mojoj porodici, kaže za Nedeljnik naslednik srpske krune Petar III Karađorđević.

Princ Petar III Karađorđević (Foto: Tanjug, arhiva)
Princ Petar III Karađorđević (Foto: Tanjug, arhiva)
Povratak mog dede kralja Petra II, moje bake kraljice Aleksandre, moje prabake kraljice Marije i mog deda-strica princa Andreja pruža osećaj spokojstva i nade u pravdu i bolju budućnost za Srbiju, kaže on.

„Ovaj izuzetno odvažan čin nacionalnog pomirenja predstavlja spremnost da krenemo napred poštujući sve elemente svoje prošlosti. Povratak mojih predaka kući znači povratak jedinstva u Srbiju i poštovanja prema mojoj porodici. Moja porodica i ja zahvalni smo predsedniku Nikoliću, Vladi Republike Srbije i Državnoj komisiji za povratak posmrtnih ostataka porodice Karađorđević, čiji član je i moj otac“, kaže svom prvom obraćanju za Nedeljnik naslednik srpske krune Petar III Karađorđević.

Momak za koga su mnogi još 5. oktobra 1991, kad su se Karađorđevići vratili u zemlju, rekli da ima najveće šanse da bude srpski kralj, sad prvi put priča o tome, rekavši „Mi jesmo kod kuće, veoma često smo u Beogradu i ozbiljno smo zainteresovani za događaje u Srbiji. Naše karijere vezane su za inostranstvo, ali Srbija je naš dom“.

Petar u Nedlejniku tvrdi da bi kralj zemlji dao novi, pozitivan imidž.

„Moram da istaknem da je ustavna monarhija iznad politike. Ona je simbol jedinstva i kontinuiteta države. Moj otac se mnogo trudio da političarima objasni kako ni jedna politička stranka ili pojedinac ne smeju da budu ekskluzivni. Naša zemlja je prošla kroz mnogo toga i strašno je propatila. Takođe, i u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, mnogi su propatili, izgubili svoje voljene, svoje domove i svoju imovinu. Vladalo je potpuno ludilo. Posle toliko negativne propagande, nije lako spoznati šta ustavna monarhija znači. Sada je došlo vreme da učimo iz prethodnih grešaka i da izgradimo bolju budućnost za našu zemlju, zasnovanu na demokratskim načelima i tržišnoj ekonomiji. Da obezbedimo novi početak i nove odnose s našim susedima i drugim zemljama“.

U intervjuu Petar III prvi put javno priča o svojoj prvoj poseti Srbiji 5..oktobra 1991, svojoj porodici i odrastanju u Americi, osećanju za srpstvo, emigraciji, najvažnijim istorijskim datumima poput 27. marta i Kardeljevog ukaza kojim su njegovoj porodici uzeta sva prava. Petar priča i detaljno o sahrani poslednjeg srpskog kralja Petra II, njegove majke, brata i supruge koja će prvi put na Oplencu ove nedelje okupiti sve Karađorđeviće na jednom mestu, kao i svetsku elitu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s