15.05.2013 | 12:41 > 14:50 Beograd: Sutra parastos stradalim Đakovičanima


Izvor: KIM |

U crkvi Sv. Marka u Beogradu sutra će biti služen parastos Srbima ubijenim posle 1999. godine na teritoriji Đakovice.

Porušeni hram Svete Trojice u centru Đakovice

Koordinator Vlade Srbije za opštinu Đakovica, Đokica Stanojević, za Radio KIM je kazao da će parastos žrtvama početi u 12 časova.

Stanojević očekuje da se sutra u crkvi Sv. Marka u Beogradu okupe raseljeni Đakovičani iz svih krajeva Srbije.

Prema njegovim rečima 16-og maja je na prostoru Đakovice ubijen veliki broj Srba.

Raseljeni Đakovičani će sutra uputiti pismo državnom vrhu Srbije sa porukom da se pitanje nestalih i kodnapovanih Srba što pre reši i zatražiti da se omogući bezbedan povratak u raseljenih.

5.05.2013 | 14:13

Gračanica: Kontejner, stanište osmočlane porodice Ničić

Izvor: KIM |

Više od deceniju kontejnersko naselje u Gračanici udomljava oko 30 socijalno ugroženih i raseljenih porodica. Malo je njih dobilo trajni smeštaj. U nehigijenskim uslovima i skučenom prostoru u kojem je zimi strahovito hladno, a leti strahovito toplo, preživljava i osmočlana porodica Ničić.

Foto KIM

Nadica i njen suprug, Bojan Ničić, snalaze se kako znaju i umeju da prehrane decu jer je za njih, osim hrane, sve ostalo postalo luksuz. Ovoj hrabroj majci Dragane, Lazara, Nemanje, Jovane,  Jelene i Jordana kontejner od 15 kvadrata, koji je smešten na platou ispred “Voćara” u Gračanici, već skoro pet godina jedini je dom.

“Kad ustaneš ujutru čekaš deset sati da dođe voda, pa kada dođe voda moliš Boga da KEK ne isljuči struju ili da ne bude nevremena jer onda ne možeš da opereš veš. Ako tako bude onda trljaj na starinski način, u loncu otkuvavam veš. Operem jednom sudove, ali dece, hvala Bogu puno, svi isprljaju po jedan tanjir i eto ode ceo servis, pa peri ponovo. Ako ima vode opraću, ako nema stavljam u neku vanglu pa čekam da dođe”, priča Nadica.

Porodica Ničić živi od socijalne pomoći. Odgajaju i ćerku Draganu koja je teški invalid. Od rođenje je slepa i nepokretna. Uskoro puni 16 godina. Rođendan će dočekati bez doma i prijatelja.
“Volela bih da za rođendan dobijem neki dinar, ali mama mi je rekla da ću dobiti poklon. Obećala mi je sandale”, kaže Dragana.

Troškovi za Draganino lečenje su veliki. Njena majka apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu, jer su uslovi u ovom kontejnerskom naselju, gde istovremeno svi dele dva poljska kupatila, postali nepodnošljivi, naročito za odgajanje bolesnog deteta.

“Leti nekako i mogu da je odvedem do kupatila tu u kontejneru i da je okupam, ali zimi nema šanse. Zimi je samo brišem. Noge i ruke joj perem i kosu povremeno, a da je kupam ne mogu”, naglašava Nadica.

Privremeni kontejnerski smeštaj postao je stalno stanište za 32 porodice od kojih je najviše onih  interno raseljenih. U kuće i stanove izgrađene po Gračanici uselili su se neki drugi ljudi. Ipak Ničići ne gube nadu da će uspeti da dobiju trajni smeštaj.

15.05.2013 | 20:12

Dežer: Jasan plan implementacije

IZVOR: TANJUGBeograd — Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer nada se da će Ivica Dačić i Hašim Tači pronaći odgovarajuća rešenja kako bi počela primena briselskog sporazuma.

Vensan Dežer (Tanjug, arhiva)
 Vensan Dežer (Tanjug, arhiva)

To je veoma važno i za Srbiju, kako bi je države članice EU videle kao kredibilnog aktera i kako bi u junu svih 27 ministara dali zeleno svetlo da joj se dodeli datum za otpočinjanje pristupnih pregovora, kazao je Dežer Tanjugu pred otvaranje Festivala evropskog filma u Domu omladine u Beogradu.

„Ono što sada očekujemo jeste jasan plan implementacije sporazuma postignutog 19. aprila, mada, naravno, znamo da nije uvek lako pronaći odgovarajuće modalitete za to“, izjavio je šef Delegacije EU, napominjući da su detalji ti koji mogu da naprave probleme.

Beograd i Priština moraju da počnu sa primenom sporazuma i da se usaglase oko niza teških pitanja kao što su bezbednosne mere, nadležnosti i drugo, rekao je on, ocenjujući da je proteklih dana postignut napredak na tom planu.

Upitan šta očekuje od sastanka premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija u utorak, 21. maja, u Briselu, Dežer je izrazio nadu da će dva premijera, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, „uspeti da nađu odgovarajuća rešenja kako bi sporazum počeo da se primenjuje“.

Prema njegovim rečima, to se neće desiti „preko noći“, već je za implementaciju potreban izvestan vremenski period, možda godinu dana ili više.

„Ipak, važni koraci moraju biti učinjeni odmah i to je ono što mi želimo da vidimo“, istakao je on.

Na pitanje da li očekuje da dva premijera u Briselu u utorak zvanično potpišu sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Dežer je ponovio svoj stav da je sporazum već potpisan 19. aprila.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je dva premijera na sastanak u Briselu 21. maja kako bi razmotrili sprovođenje briselskog sporazuma postignutog u aprilu koje je, kako je ocenila, od ključnog značaja, saopšteno je juče u sedištu EU.

Razgovori timova Beograda i Prištine o implementaciji sporazuma do sada nisu dali rezultate.

15.05.2013 | 21:20

Sporazum Rusija-Srbija 24. maja

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTIBeograd — Predsednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, potpisaće 24. maja u Sočiju Sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje, saznaju ”Novosti“.

(Tanjug, arhiva)
(Tanjug, arhiva)

Prema saznanjima “Večernjih novosti”, posle tri godine usaglašavanja, Sporazum o strateškom partnerstvu biće konačno potpisan 24. maja, čime će veze Srbije i Rusije postati još jače u svim oblastima – od ekonomije do politike.

Tim dokumentom, oko koga su se saglasili i ministri na sednici Vlade, biće definisani ključni principi na kojima će se zasnivati buduća saradnja Beograda i Moskve.

Poseban akcenat je na unapređenju ekonomskih veza, trgovinske razmene i strateškim infrastrukturnim projektima, kao i na koordiniranom delovanju u međunarodnoj političkoj areni, pogotovo oko odbrane Kosova I Metohije.

Reč je o aktu koji se ne bavi detaljima saradnje, već se njime, pre svega, ukazuje na visok nivo političkih odnosa između Srbije i Rusije i izražava spremnost da se oni i dalje unapređuju u oblastima koje su od obostranog interesa.

U Rusiju će sa Nikolićem putovati i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji će se sresti sa kolegom ministrom odbrane Sergejom Šojguom. U delegaciji naše zemlje biće i Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Kada dvojica predsednika budu potpisala ugovor, spoljna politika Srbije će se i formalno se osloniti i na četvrti stub.

Ovakve ugovore naša zemlja ima sa Kinom, Italijom i Francuskom, a Srbija će biti prva zemlja na Balkanu sa kojom će Rusija uspostaviti ovakvo partnerstvo.

15.05.2013 | 20:55

Podrška za Zakon o lobiranju

IZVOR: TANJUGBeograd — Agencija za borbu protiv korupcije podržava donošenje zakona koji će regulisati lobističku aktivnost, rečeno je na skupu Društva lobista Srbije.

Tatjana Babić (Tanjug, arhiva)
Tatjana Babić (Tanjug, arhiva)

„Agencija podržava donošenje zakona, jer je važno da se svaka aktivnost koja je usmerena na zaštitu određenih interesa reguliše tako da država može da vrši nad njom nadzor i da ona bude krajnje transparentna“, rekla je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.

Ona je istakla i da je jedan od prioriteta tela na čijem je čelu inicijativa za izmene i dopune Zakona o Agenciji koja je u martu upućena Ministarsrtvu pravde i državne uprave, vladi i Skupštini Srbije, a koja ima za cilj da se rad Agencije učini efikasnijim, da se ojača njena autonomija i da se jasno propišu strožija pravila o odgovornosti funkcionera.

„Ovih dana očekujem da imam sastanak sa ministrom Nikolom Selakovićem upravo tim povodom, a u cilju definisanja što boljeg zakonskog teksta, jer Agencija nije ovlašćeni predlagač zakona“, rekla je Babićeva.

Prema njenim rečima, predloženo je da se ovlašćenja Agencije povećaju, ali se ne traži da to telo dobije bilo kakva istražna ovlašćenja nego da dobije neposredan pristup podacima koji su joj potrebni za rad, a kojima raspolažu drugi organi, organizacije i pravna lica.

Predloženo je i da se iz ovlašćenih predlagača za članove odredbe izostave vlada i predsednik republike u cilju da se na svaki način eliminiše mogućnost da ti predlozi budu politički motivisani.

„Jedna od značajnih izmena jeste i to što predlažemo da u slučaju da nekom funkcioneru bude izrečena mera preporuke za razrešenje ili mera da je povredio on ne bi mogao ponovo biti biran, imenovan ili postavljen na javnu funkciju“, rekla je Babićeva.

Ona je navela i da jedna od izmena obuhvata i proširivanje obaveze prijavljivanja imovine i prihoda na sve krvne srodnike funkcionera u pravoj liniji koji žive sa njim u istom prodičnoim domaćinstvu.

Babićeva je je istakla i da u svakom segmentu rada Agencije postoje prioriteti, a da je pored inicijative za izmenu i dopunu Zakona o Agenciji sada najaktuelniji rad na izradi nove nacionalne strategije koja bi prema najavima trebalo da bude do polovine juna zajedno sa akcionim planom.

Član Odbora Agencije Zoran Stojiljković rekao je da veza lobiranja i Agencije jeste preko odnosa lobiranja i demokratije i konsolidovanja demokratskih institucija.

On je naveo da treba razlikovati lobiranje i koruptivne akte i trgovinu uticajem.

„Veza između lobista i lobističkih udruženja i Agencije ide preko regulative i spremnosti da se ona prihvati“, zaključio je Stojiljković.

Predsednik Društva lobista Srbije Zoran Domazet rekao je da je odnos lobista i Agencije prošao kroz različite faze, ali da je saradnja poboljšana.

Ukazujući da u septembru očekuje Zakon o lobiranju, on je istakao da lobiranje treba da bude pod nadzorom Agencije.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s