25.04.2013 – 08:00 – 23:55 – Beograd pokušava da ubedi Srbe sa KiM da će im biti bolje u Šiptarskom društvu! Podaci iz Insajdera tu su za manipulaciju javnim mnjenjem i da se spremi narod. Cilj je skidanje krivice o izdajstvu i poklanjanju dela teritorije RS sa pojedinaca već da je to uradio narod na REFERENDUMU!


Danas smo svedoci opet još jedne srpske bruke i sramote jer u predaji i izdaji Kosova i Metohije od prvog dana pregovora sa svetom ali sa Šiptarima nisu prihvatana mišljenja samih Srba na koje se odnosi tema. Nikada se nisu vodili ozbiljni pripremni razgovori za pronalaženje rešenja i unapređenja života već su odgovornost na sebe preuzimali pojedinci političari koji su trošili đžakove para i skretali u svoje tokove da se ništa ne bi uradilo. Namerno su zapušteni u uništeni resursi gde su Srbi jer očigledno sistem države nije vodio računa šta to radi na terenu jer je verovao svojim političkim-poltronskim istomišljenicima. Nikada sistemski od pojedinca u društvu pa sve do državnog vrha nije građena pozicija za pregovore već smo uvek imali struje izdajnika i struju protivnika.

Izdajnici su uvek bili za predaju i prihvatanje faktičkog stanja koje je na silu promenjeno terorom šiptara, Nato bombardovanjem i drugim činiocima.

Protivnici su bili oni koji su želeli po svaku cenu da se inate političkim neistomišljenicima zato što su iz druge političke SEKTE pa kad nemaju šta da rade oni udaraju kontru, čisto da bi se o nečemu pričalo.

Tužno je to da je jedna Vlada „starija“ i od svih svetinja i svih starijih koji dobro razumeju šta se događa na terenu i sa našom Vladom i kako kriminalci iz senke sakupljaju političke poene i pune svoje budžete da bi se bahato silili po Srbiji. Omladince „političare“ koje smo stavili u prvi plan da bi preko noći postali političari a koji nemaju dovoljan broj godina na KiM da bi uopšte pričali o problemima a kamo li da ih reše, sigurno će biti „nagrađeni“ za svoje delo.

Šta li misli Vlada da je otkrila i odakle im odjednom to prosvetljenje i pamet da će daleko dogurati ako predaju Kosovo. „Kad slep progleda daleko vidi“. Verovatno su ga prodali za kredite koje su uzeli pa sad prebijaju dugove jer stižu kamate. Očigledno da je Vlada sa svojim gazdama napravila dil i o im je način da završe posao pa onda idu odmah novi izbori.

Vučić „ljutit“ dočekuje predstavnike Srba sa severa

25. 04. 2013. 09:51h | Beta, Danas| foto: Beta

Premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić razgovaraće u četvrtak 25. aprila sa predstavnicima opština sa Kosova i Metohije.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić
Sastanak je planiran za 12 sati u zgradi Vlade Srbije. Premijer Ivica Dačić najavio je ranije da će državni vrh razgovrati s kosovskim Srbima kako bi se razjasnile njihove nedoumice o Sporazumu u 15 tačaka koji je parafiran u Briselu 19. aprila.

Predstavnici Srba sa Kosova su prethodnih dana izražavali nezadovoljstvo tim Sporazumom i navodili da ga neće prihvatiti, pišu beogradske agencije.

 Prema saznanjima lista Danas iz izvora bliskih državnom vrhu, sastanak uopšte neće biti prijatan.

Prema rečima sagovornika ovog lista lista, Vučić je „veoma ljut“ zbog ponašanja i izjava lidera Srba sa severa KiM, koji uprkos njegovim apelima na jedinstvo u prihvatanju Sporazuma s Prištinom, zarad sopstvene dobrobiti, ne žele da prihvate taj dokument. Vučić će, kako kažu dobro obavešteni izvori, biti „vrlo oštar“ u razgovoru s njima, ne bi li im i na taj način stavio do znanja da je sprovođenje i prihvatanje Sporazuma u njihovom interesu, kao i u interesu države.

25.04.2013 | 16:43 -> 21:03

„Referendum, uz uslov jedinstva“– Srbi sa KiM izađu na miting i pošalju jasnu poruku o neslaganju sa predajom Kosova u okvire različite od jedinstvene Države Srbije na svakom vom delu, dok se drugi bore da druge delove Republike Srbije otmu i stvore nezavisne zone od „Beogradskog Pašaluka“ a ovde državni vrh upravo promoviše separatizam za buduće vreme koje dolazi!

IZVOR: B92Beograd — Aleksandar Vučić poručio da je vlast spremna za referendum o sporazumu iz Brisela, uz uslov da se svi obavežu da će nakon njega prihvatiti odgovor većine.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

„U slučaju da Srbi sa KiM u utorak kažu da je to njihov zahtev i odgovore na ovaj uslov, referendum će biti za 15 dana“, poručio je on.

„Razjedinjeni ne možemo mnogo. Ako treba, preispitaće se narodna volja, ali sa jednim ciljem i uz jedan uslov – to je da izađemo ujedinjeni, odnosno da se svi obavežu da će na kraju biti uz odgovor većine“, rekao je Vučić.

On je više puta istakao da raspisivanje referenduma više ne zavisi od vlasti, već od onih koji će dati odgovor na taj uslov i odlučiti da li će Srbija posle referenduma biti ujedinjena.

To znači, naveo je Vučić, da Srbi sa Kosova pristanu da posle referenduma, u slučaju da sporazum bude prihvaćen, učestvuju u njegovoj implementaciji. Njihov odgovor očekuje nakon novih zakazanih razgovora, u utorak.

Podsetimo, ranije, a i tokom današnjih četvoročasovnih razgovora sa premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednikom Vučićem, predstavnici Srba sa severa KiM su rekli da će insistirati na raspisivanju referenduma. Takvo razrešenje najavljeno je i dva dana nakon parafiranja u Briselu, posle sednice SNS.

„To nije pitanja skrivanja iza nečega, jer mi jasno kažemo šta hoćemo. Imaćemo čist stav Vlade, većinsku podršku u Skupštini. Verujem da 80 odsto ljudi nije srećno zbog sporazuma, ali da shvataju da je Vlada uradila jedino mogue. Verujem da bi i većina na referendumu rekla da, ne samo sporazumu već budućnosti zemlje“, rekao je Vučić i ponovio raniji stav da će negativan odgovor na referendumu značiti i pad Vlade i njegovu ostavku.

“Imamo najkorektniji moguć odnos prema Srbima sa KiM, mi brinemo za njih i ne želimo nikoga da otpisujemo. Lićno ću ići na Kosovo da obiđem kosovske Srbe i da im kažem sve ono što govorim i vama”, rekao je Vučić i dodao da “radi za sve građane, i one koji žive južno od reke Ibar”.

Prvi potpredsednik Vlade je na konferenciji za novinare istakao da je u prošlosti Srbija plaćala cenu nejedinstvu životima desetinama hiljada svojih ljudi, ali i gubljenjem budućnosti i perspektive za narod.

„Nijedna strana više neće dobiti maksimalistički plan, bilo ko koji to tvrdi ne govori istinu. Mi snage za ratničke vojne podvige u ovom trenutku nemamo, nismo u situaciji da se silimo, niti je moguće, niti je realno. Nisam izabran da budem ratni poglavica Srba, a vidim da ima mnogih koji se lupajući u bubanj kandiduju za to mesto“, rekao je Vučić dodavši da su „spremni za to mesto samo ako ne pada kiša, ako je bubanj na Terazijama i ako tuđa deca idu da prolivaju krv“.

„Uveren sam da smo doneli pravu odluku, jedinu moguć, tešku da teža ne može biti“, rekao je Vučić i dodao da se sada „vodi žestoka kampanja u delu javnosti protiv sporazuma“.

Kampanju je ocenio razumljivom iz ugla kosovskih Srba, ali je dodao da ona sadrži i brojne neistinitosti i laži.

„Laži govore da dajemo, predajemo i priznajemo Kosovo. To rade razne institucije, pa čak i one koje treba da rade na jedinstvu naroda, one rade na tome da podele budu što jasnije i što veće i da se dogovori ne postignu“, rekao je Vučić.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je kasnije i direktno spomenuo SPC odgovarajući na pitanje novinara, kada je rekao da je bio razočaran saopštenjem Sinoda i odbacio sve primedbe na tačku 14 briselskog sporazuma.

Osvrnuvši se još jednom na referendum, rekao je da ako neko smatra da Vlada i njene odluke nemaju legitimitet, mora da dobije podršku većine.

“Oni koji prete referendumom, greše na jednoj stvari kada misli da se mi borimo za fotelje. Mi se borimo za narod i šanse Srbije. Ničega se ne stidimo i ne plašimo. Problem je što su neki naučili da najtežim mogućim rećima, uvredama i pretnjama misle da nekoga mogu da pokolebaju. Mi smo se noćima mučili, razmišljajući i boreći se za svaku reč u sporazumu, da bi došli do nečega što je najbolje. Ako neko misli da može bolje, samo napred. Samo pre toga mora da dobije većinu građana Srbije iza sebe”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je sporazum rezultat toga što je ovo „možda prva generacija političara, koja se odvažila da menja sliku o Srbiji kao o lošim momcima“.

„Mi smo vodili računa o interesima našeg naroda, o garancijama za bezbednost, Srbija nije ukidala ne znam kakve institucije. Postoje rešenja koja nisu sjajna, ali postoje rešenja koja su svakako bolja od sadašnjeg faktičkog stanja. Nije ključ ovde u razumevanju sporazuma, već u činjenici da je Srbija prvi put posle devedesetih izašla sa formiranim stavom, da prvi put govori o budućnosti, a ne istoriji i da prvi put međunarodna zajednica govori kao da nam nešto duguje. To je istorijski preokret“, rekao je Vučić.

Na pitanje koliko će mogući referendum usporiti primenu sporazuma, on je rekao da na kraju misli da će rešavanje situacije moći samo da ubrza implementaciju. 

„Ovako kako je krenulo, vidi se da će biti muka i muka. Ako treba da se obračunavamo, da ucenjujemo, ne pada nam na pamet, to je naš narod…“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Vlada smeniti Krstimira Pantića jer se protivi sporazumu, Vučić je odgovorio da su svi na Kosovu na budžetu Srbije i da ne mogu svi da budu smenjeni jer se protive sporazumu. 

„Da li je to fer s nečije strane, to je drugo pitanje“, dodao je on.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Vučić navodi da većina građana veruje svojoj vladi i razume realnost.

“Najgore bi bilo da sve naredne događaje uđemo podeljeni. Jedino možemo da uspemo ako Srbija bude jedinstvena. Mi smo spremni da razgovaramo o svim idejama”, rekao je Vučić.

On je dodao da veruje da će se na ovaj sporazum jednom pozivati Srbi kao što se poziva i na Dejtonski sporazum. Vučić je dodao da očekuje da će postići dogovor sa Srbima sa Kosova.

“Srbe sa Kosova u potpunosti razumem. I danas sam razgovarao veoma pristojno i sadržajno,spreman sam da idem i na sever Kosova. Mislim da smo uradili najbolje za narod”, rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše saopštene Sinoda SPC povodom Briselskog sporazuma, u kome oni kritikuju parafiranje, Vučić je naveo da se ne meša u to šta crkva radi.

“Ali čitajući njihova saopštenja, svetog Sinoda, bio sam veoma razočaran jer sadrži neistinite političke kvalifikacije. Pozvali su se na tačku 14, to je besmisleno, to je prepisana tacka iz bar 15 dokumenata. Potpuno besmislena rečenica, oni su napali kao krunski dokaz priznavanja nezavisnosti”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Krstimi Pantić biti smenjen zato što otvoreno govori protiv sporazuma u Briselu, Vučić je odgovorio da nema veze što je on plaćen iz budžeta, da su svi lideri sa severa plaćeni iz budžeta, a bez njih ne može ništa.

Na pitanje da li eventualno raspisivanje referenduma može da odloži odluku o implementaciju sporazuma i time i datum za početak pregovora sa EU Vučić je rekao da „još ne znamo da li će referenduma biti“.

Srbija je, dodao je, u prethodnih osam meseci uradila više nego u prethodnih 12 godina i to priznaju svi u Nemačkoj, i oni koji podržavaju Srbiju i ne.

„Ako traži neko razlog da nam ne da datum to uvek može da nađe. Ne znam kako ćete tim ljudima da objasnite da Srbija nije zaslužila datum. Ja to ne bih mogao da razumem“, kazao je Vučić.

SPORAZUM NEPRIHVATLJIV I NEPRIMENJIV

25.04.2013. 20:00 Izor:TV Most 

Nema dogovora između državnog vrha Srbije i predstavnika Srba sa severa Kosmeta po pitanju parafiranog teksta briselskog Sporazuma. I dok najviši državni zvaničnici govore da je to jedino moguće rešenje u datim okolnostima, Srbi sa severa ostali su pri čvrstom stavu da takav dogovor neće prihvatiti…

„Premijer i prvi potpresednik Vlade su dali svoje viđenje briselskog Sporazuma i pokušali da predsave da to nije tako loše i da Srbi nemaju razloga da strahuju „, rekao je posle sastanka predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.
On je dodao da su srpski predstavnici izneli brojne argumente i objasnili zašto misle da je Sporazum potpuno nepovoljan za Srbe na Kosovu i Metohiju i za državu Srbiju .
„Za nas je Sporazum apsolutno neprihvatljiv zato što u njemu prosto nema Srbije“, rekao je Ristić i pojasnio „tim sporzumom je predviđeno da ostanemo u ustavno-pravnom okviru tzv. nezavisnog Kosova“.
Po njegovim rečinma“u ovom trenutku je manje bitno kolika je količina prava za srpsku zajednicu u tom sporazumu od činjenice da bi mi prihvatanjem sporazuma bili izopšteni iz ustavno pravnog sistema Srbije „.
Ono što se nudi u sporazumu je ono što nudi albanska zajednica koja želi nezavisno Kosovo a ne ono što žele Srbi.
Ristić je naglasio da je Sporazum neprihvatljiv i neprimenjljiv.
„Zatražili smo od premijera i prvog potpresednika Vlade da se ,o tome da li će Kosovo i Metohija ostati u ustavno pravnom sistemu Srbije , izjasni narod “ , rekao je Ristić.
Ranije danas politički lideri Srba sa severa Kosova i Metohije u patrijaršijskom dvoru primio je patrijarh Irinej . On je dao apsolutnu podršku stavovima Srba u Pokrajini da parafirani tekst Sporazuma nije dobar i nije prihvatljiv jer se njime gubi institucionalno prisustvo Srbije na teritorije Kosova i Metohije.
“ Upoznali smo patrijarha da bi sprovođenjem ovakvog sporazuma Srbi sa KiM nestali sa ovih prostora“, rekao je Ristić i dodao“bez našeg naroda ne bi bilo ni svete crkve na KiM a bez nje ne bi bilo ni naše države.
Ristić je preneo reči patrijarha da će podržati svaku mirnu borbu i otpor kao bi Srbi ostali i opstali na KiM u ustavno pravnom sistemu Srbije.
„Uverili smo patrijarha da će ta naša borba biti hrišćanska i mirna ali nepokolebljiva i odlučna doki dođemo do slobode“, rekao je Ristić.
Srbi sa severa KiM izrazili su i žaljenje zbog ostavke Aleksandra Vulina na mesto direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju ali i istakli da je to moralan i častan čin velikog čoveka i političara.
„Nama je bila privilegija da radimo sa takvim čovekom i ako Srbija bude imala takve ljude ne mora da brine za svoju budućnost“, rekao je predsednik Opštine Leposavić Dragiša Vasić.
„Ima nade za Srbiju dok je ljudi poput Aleksandra Vulina „, dodao je predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović . On je podsetio na njegove principijalne stavove i dodao da bi bila sreća da i ostali članovi u pregovaračkom timu i Vlade razmišljaju kao on.
Milović se Vulinu zahvalio u ime građana KiM i istakao „bila mi je čast i privilegija da radim zajedno sa njim „.
Predstavnici Srba istakli su da će nastaviti svoju borbu za očuvanje nacionalnih interesa samo mirnim i demokratskim putem i najavili veliki narodni miting koji će biti održan u Beogradu.

25.04.2013 | 21:28

BHT1 pustila intervju sa Nikolićem

IZVOR: KLIKS.BA, AVAZ.BA

Beograd — Nakon burnih reakcija u regionu na najavu za intervju sa Tomislavom Nikolićem na BHT1, ta stanica je večeras emitovala ceo razgovor, iako je planiran za 7. maj.

Foto: Beta, arhiva

Intervju u kome se Nikolić izvinio zbog zločina počinjenih u ime Srbije u BiH prvobitno je trebalo da se emituje 7. maja, ali je tokom dana BHT1 promenila plan.

Predsednik Srbije tokom nešto više od sat vremena razgovora sa novinarkom BHT1 Sanelom Prašović-Gađo govorio o Srebrenici, Republici Srpskoj, dogovoru u Briselu, Haškom tribunalu, Vukovaru…

Kako prenosi Klix.ba, Nikolić je rekao da je njegova izjava da je Republika Srpska država „bila na ivici lapsusa„, pojašnjavajući tako reči izgovorene o RS i Srbiji kao dvema „srpskim državama“ tokom nedavnog sastanka sa Miloradom Dodikom.

„Nije moja krivica što neke stvari ne funkcionišu i ja primetim da ne funkcionišu. Ne mogu ih ni popraviti ni pokvariti. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i želim da u BiH svaki građanin ostvaruje svoja prava u njoj“, rekao je Nikolić, prenosi Avaz

Govoreći o Kosovu i sporazumu parafiranom u Briselu, Nikolić je rekao da se Srbija Kosova ne odriče.

„Dogovorili smo se i obavezali, nama to i Ustav ne dozvoljava i mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i dozvoliti da to bude međunarodna priznata država, članica UN-a. Po Lisabonskom sporazumu Kosovo nikada ne može biti članica EU i Kosovo će još morati razgovarati sa nama“, kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da njegova država ima dužnost da se umeša ukoliko neko ugrozi Srbe na severu Kosova.

„Priština, zahvaljujući tome što ima podršku Evropske unije, ne želi da prepozna srpsku zajednicu unutar te autonomije Kosova. Kao što Albanci traže nešto za sebe, tako traže i Srbi. Oni su nas optužili da mi pravimo novu Republiku Srpsku (međunarodna zajednica op. a.), pa smo ih pitali, pa nije izum srpski Republika Srpska? To je vaš izum. Vi ste se tamo u Dejtonu tako opredelili da je to najbolje rešenje kada ljudi ne mogu da se lako dogovore, da napravite entitete. Ali, mi ne tražimo RS na teritoriji Kosova, zato što bi to onda značilo da priznajemo da je Kosovo država. Mi sa RS sarađujemo zato što je BiH država, na taj način pomažemo jedan entitet“, kazao je Nikolić, prenosi Klix.

Nikolić je rekao i da je jedini put u Skupštini Srbije govorio stojeći kada je bila rasprava i kada je usvojena Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici Narodne skupštine Republike Srbije.

„Svoj govor sam započeo tako što sam kazao da stojim iz pijeteta prema žrtvama srebreničkim. Naći ćete taj govor u beleškama. Ja to nosim u duši i ne mora niko da me podseća kakav zločin su pripadnici moga naroda tamo izvršili. U Njujorku na Generalnoj skupštini gde sam se okomio na takozvano pomirenje preko Haškog tribunala do kojeg nije došlo, ja sam ponovo morao pomenuti Srebrenicu kao sinonim za težak zločin koji su počinili neki pripadnici moga naroda. Šta još treba da uradim? Ne znam šta treba da uradim, da koristim reč (genocid op. a.) na kojoj insistiraju drugi, nije koristila ni Skupština Srbije“, rekao je Nikolić.

Na konstataciju voditeljke da je Skupština usvojila rezoluciju koja se poziva na presudu, a da je u presudi rečeno da se desio genocid, Nikolić je kazao da je pet godina bio na čelu tima za odbranu Vojislava Šešelja i „moje sukobe sa Haškim tribunalom nemojte više da mi pominjete“.

„To je sud koji ima svoja pravila i ne sudi ni po jednom zakonu, to je sud koji je u jednoj presudi presudio saoučesništvo u zločinu genocida i na osnovu toga izveo da je bilo genocida. Za genocid mora da se organizuje suđenje. Mora se dokazati da je bio genocid“, rekao je Nikolić.

Na konstataciju voditeljice da sve ono što se dešavalo u Srebrenici ima karateristike genocida, Nikolić je kazao da sve ono što se dešavalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida.

„Recite mi jednu lokaciju ja ću vam reći da li genocid ili nije. Zar nije proterivanje Srba iz Krajine genocid? Pa kada je Srbija insistirala na tome da se to nazove genocidom. Radi se o 300.000 ljudi. Zar nije proterivanje Srba sa Kosova genocid? Ja klečim zbog toga u Srebrenici, evo klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Kada se to dešavalo u Srebrenici mnogo Bošnjaka je prelazilo preko Drine i Srbija ih je prihvatala. Neki su u Vojvodini, negde je u Subotici bio veliki kamp. Ponavljam, to su počini predstavnici moga naroda, ali moja država ninakoji način u tome nije učestvovala. U tome je učestvovala BiH“, kazao je između ostalog Nikolić.

„Ako hoćete da pola sata pričamo o stravičnom zločinu možemo, ali ja bih da pričam o budućnosti. Bio je stravičan zločin i počinili su ga pripadnici moga naroda i ja bih hteo da svi budu kažnjeni“, kazao je Nikolić.

Dodao je da će otići u Srebrenicu da se pokloni žrtvama.

„Ja sad priznajem taj zločin, ne moram otići damo da ga priznam. Postavlja se pitanje kako ću biti dočekan, iskreno. Čak na mesta gde samo postoje Srbi ne idem, jer znam da su protiv mene. Zašto bih to radio. Možda samo jednom čujete da sam bio tamo i dobijete snimke. Na manifestaciji na kojoj prisustvije rodbina poginulih teško da bih bio lijepo dočekan. Ja to razumijem i zašto bih ulazio u neki novi sukob“, rekao je Nikolić te dodao da je voljan posetiti Srebrenicu kada bude dolazio u zvaničnu posetu BiH.

Na pitanje da li je rekao da je Vukovar srpski grad, Nikolić je kako piše Avaz odgovorio da to nikada ne bi rekao i da nikada ne bi hteo oduzimati teritorije druge države koju je javno priznao u njenim granicama, ali se izjava odnosila na to da je po broju stanovnika „gotovo srpski grad“, naglašavajući da se ćirilica u Vukovaru ne želi jer je srpska, ali bi se nemački jezik dozvolio.

Evo šta piše u sporazumu iz Brisela

19. 04. 2013. 21:11h | Beta| foto: Fonet

U Briselu su 19. aprila, srpski premijer Ivica Dačić i premijer samoproklamovanoe republike Kosovo, Hašim Tači, parafirali sporazum. Agencija Beta imala je uvid u prevod integralnog teksta sporazuma koji je potpisan, koji vam prenosimo u celosti.

Pregovori vođeni pod palicom Ketrin Ešton, visoke predstavnice EU
 Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa

 1. Formiraće se Udruženje/Zajednica većinski srpskih opština na Kosovu. Članstvo će biti otvoreno za sve druge opštine, ako se o tome slože članovi.

 2. Udruženje/Zajednica biće formirana donošenjem statuta. Njeno rasformiranje može se obaviti isključivo po odluci opština članica. Pravne garancije biće obezbeđene u skladu s važećim zakonom i ustavnim pravom (uključujući pravilo dvotrećinske većine).

 3. Strukture Udruženja/Zajednice biće uspostavljene na istim temeljima kao i postojeći statut Zajednice kosovskih opština, npr. predsednik, potpredsednik, skupština, veće.

 4. U skladu s nadležnostima definisanim u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom, opštine članice će imati pravo da sarađuju na kolektivnoj primeni svojih ovlašćenja putem Udruženja/Zajednice. Udruženje/Zajednica će u potpunosti nadgledati oblasti privrednog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizacije i ruralnog uređenja.

 5. Udruženje/Zajednica će koristiti dodatna ovlašćenja koja joj dodele centralne vlasti.

 6. Udruženje/Zajednica će imati ulogu predstavnika u odnosima sa centralnim vlastima i u tu svrhu imaće mesto u savetodavnom veću zajednica. U realizaciji ove uloge predviđena je nadzorna funkcija.

 7. Na Kosovu će postojati jedna policija, pod nazivom Kosovska policija. Sve policijske jedinice na severu Kosova biće integrisane u okvir Kosovske policije. Plate će biti isplaćivane isključivo od strane Kosovske policije.

 8. Članovima drugih srpskih bezbednosnih struktura biće ponuđeno mesto u odgovarajućim kosovskim strukturama.

 9. Biće imenovan regionalni komandant policije za četiri većinski srpske opštine na severu (Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin potok i Leposavić). Komandant ovog regiona biće kosovski Srbin predložen od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, sa spiska dostavljenog od strane četiri načelnika opština u ime Zajednice/Udruženja. Sastav Kosovske policije na severu odražavaće etnički sastav stanovništva četiri opštine. (Biće imenovan još jedan regionalni komandant za opštine Južna Mitrovica, Srbica i Vučitrn). Regionalni komandant četiri severne opštine sarađivaće s drugim regionalnim komandantima.

 10. Pravosudna vlast biće integrisana i delovaće u pravnom okviru Kosova. Apelacioni sud u Prištini će uspostaviti komisiju u kojoj će većinu činiti srpske sudije i koja će biti nadležna za sve većinski srpske opštine. Jedno odeljenje ovog Apelacionog suda, sačinjeno i od administrativnog osoblja i sudija, imaće stalno sedište u severnoj Mitrovici (Okružni sud u Mitrovici). Svaka komisija tog odeljenja sastojaće se većinom od srpskih sudija. Odgovarajuće sudije učestvovaće u radu zavisno od prirode datog slučaja.

 11. Lokalni izbori biće organizovani u opštinama na severu 2013. godine, uz podršku OEBS-a i u skladu s kosovskim zakonom i međunarodnim standardima.

 12. Plan primene sa vremenskim okvirom biće napravljen do 26. aprila. Pri primeni ovog sporazuma poštovaće se princip transparentnog finansiranja.

 13. Pregovaračke strane će intenzivirati razgovore o sektorima energetike i telekomunikacija i okončati ih do 15. juna.

 14. Dogovoreno je da nijedna strana neće blokirati, niti ohrabrivati druge da blokiraju napredak druge strane na putu ka Evropskoj uniji.

 15. Dve strane će formirati komitet za primenu, uz podršku Evropske unije.

„Kosovo najjeftiniji izgovor za režimske neuspehe“

07. 04. 2013. 12:21h | Beta| foto: Beta

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je da je došlo vreme da Kosovo, koje je uvek predstavljano kao „najskuplja srpska reč“, konačno prestane da bude „najjeftiniji režimski izgovor za sve neuspehe“.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak

„Niko više ne pita Srbiju da li treba ili ne treba da potpiše sporazum sa Prištinom. Pred njom je zapravo samo odluka da li je spremna da ratifikuje stanje stvari na terenu ili će nastaviti da se ponaša kao težak invalid koji je u nesreći izgubio noge, ali je i
dalje kivan što mu se cipele ne slažu s bojom kravate“, rekao je

Čanak za današnji novosadski Dnevnik. Prema njegovinm rečima, Kosovo je 1912. godine „ratom osvojeno“ a 1999. je „ratom izgubljeno“.

„I svojevrsna je istorijska pravda to što je potpisivanje drugog dela Kumanovskog sporazuma, odnosno potpune kapitulacije, pred onima koji su nas i doveli do Kumanova, i to ne samo gubljenjem rata 1999, već vođenjem svih ratova na području SFRJ tokom devedesetih za račun nacionalističke ideologije“, poručio je Čanak.

On je kazao da je nekoliko opština na severu Kosova najviše služilo „turbonacionalistima“, koji su tu „ogromnu ljubav prema srpstvu naplaćivali još većim količinama novca otetog od običnih građana koji su odlučili da na Kosovu ostanu“.

„Uostalom, ako se brinemo o Srbima na Kosovu, pa ne žive oni samo u četiri opštine na severu. Ili su preostali otpisani, kao što su bili otpisani i svi Srbi koji su živeli van srpskih autonomnih oblasti u Hrvatskoj“, rekao je Čanak.

On je ocenio da je Vojvodina „uvek kolateralna šteta“ i rekao da bi se on „politički penzionisao“, kada bi Vojvodina imala ono što Beograd traži za zajednicu srpskih opština na severu Kosova.

„Kada bi, pak, Vojvodina imala ono što nudi prištinska strana, priznao bih s punim uverenjem da je Vojvodina najzad napravila ozbiljan iskorak u smislu autonomije. A Vojvodina nema ni jedno ni drugo. Imaće kada se za to izbori“, poručio je Čanak.

 Srbija Nenad Čanak LSV KiM Kosmet Kosovo i Metohija Izgovo

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s