10.02.2013 | 11:52 Ručna bomba na igralištu u Orahovcu


10.02.2013 | 11:52

Ručna bomba na igralištu u Orahovcu

Izvor: KIM |

Meštani Orahovca srpske nacionalnosti pronašli su juče na sportskom igralištu ručnu bombu. Eksplozivnu napravu deaktivirao KFOR, saznaje KIM radio.

Orahovac (Foto arhiv KIM)

Meštani su KIM radiju preneli da su bombu pronašli juče oko 16 sati na tribini igrališta za male sprotove u gornjem, srpskom delu, Orahovca.

Slučaj su prijavili Kosovskoj policiji koja je potom sa specijalnim KFOR-ovim timom za deaktiviranje espolizvnih naprava, došla na lice mesta i obezbedila mesto gde je bomba pronađena. Pripadnici KFOR-a su nakon procene bezbednostnog rizika uklonili ručnu bombu, koja je prema rečima meštana bila stara i zarđala.

Pronalaženje bombe na igralištu je veoma zabrinulo srpske građane, jer je, kako kažu mogla da se dogodi velika tragedija da su je prva pronašla deca i ne znajući o čemu se radi, slučajno aktivirala.

Igralište za male sportove u srpskom delu Orahovca je 2000. godine izgradio UNMIK, kako bi srpskoj omladini, u vreme tadašnje izolacije, poboljšao uslove života.  Na igralištu se sada, osim srpske, igraju i romska i albanska deca čije su se porodice, kupovinom srpskih kuća, nedavno doselile u srpski deo grada.

Igralište, u nedostatku sportske hale, ponekad koriste i srpska osnovna i srednja škola u Orahovcu, za izvođenje nastave iz fizičkog vaspitanja.

10.02.2013 | 12:09

Srbi strahuju za bezbednost

Izvor: KIM |

Incidenti koji su se poslednjih dana dogodili na severu Kosova ali i južno od Ibra uneli su novi strah i zebnju među srpskim stanovništvom.

Srbe južno od Ibra uznemirili su poslednji incidenti na severu Kosova, rušenje i skrnavljenje spomenika i napadi na pravoslavne svetinje. Ipak, veruju da se nasilje, slično onom iz marta 2004. godine više nikada neće ponoviti.

“Preko deset godina nisam bio u svom gradu, Prištini, jer se bojim za svoju bezbednost”, kaže meštanin Gračanice.

Srbi na Kosovu i Metohiji su potpuno nezaštićeni, oni su građani drugog reda, kaže šef biroa kancelarije za Kosovo i Metohiju u Gračanici Branimir Stojanović.

“To je glavni problem i pitanje na koje odgovor mora da da međunarodna zajednica. Mi tu u njih gledamo. Ne možemo da nabijamo glavu u pesak i svaki put kada vidimo da se radi nešto što je loše za Srbe mi ćemo to da kažemo jasno i glasno. Mi ne možemo da ćutimo kad se sruši 150 spomenika i sigurno ćemo o tome pričati uvek, svuda i na svakom mestu”, kaže Stojanović.

Analitičari iz Prištine smatraju da Vlada Kosova sasvim dobro drži pod kontrolu bezbednosnu situaciju južno od Ibra ali da nije toliko moćna da zaustavi incidente koji su u poslednje vreme sve češća čak i svakodnevna pojava na celom Kosovu.

“Ukoliko dođe do velike eskalacije nasilja to ne može da spreči nijedna snaga, to smo videli 2004. godine. Zato treba da uložimo više u civilne snage i izvršimo neku mobilizaciju društva da se ne ponovi mart iz 2004. Jer sigurno je da ćemo svi izgubiti u tom slučaju”, kaže Adrijan Arifaj iz Kosovskog insituta za politički razvoj.

10.02.2013 | 12:52

Hodžaj: Kancelarija Republike Kosovo u Beogradu

Izvor: Koha ditore |

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je da će se Kancelarija Prištine koja će biti otvorena u Beogradu zvati Kancelarija za vezu Republike Kosovo.

Enver Hodžaj (Foto kohaditore)

Kako prenosi list Kohaditore postignuta je saglasnost da Kancelarija za vezu nozi naziv u skaldu sa Ustavom Kosova. Prema njegovim rečima sa time se složila i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

„Ja citiram ono što je postignuto sporazumom. Obe strane su se složile, dok je gospođa Ešton to potvrdila premijeru da će naziv kancelarije biti Kancelarija za veze Republike Kosovo u Srbiji”, kazao je Hodžaj.

“Ne kažem da će to biti ambasada. To će biti naziv koji će imati i koji će se upotrebljavati i u svim drugim zvaničnim dokumentima“, dodao je on.

U pretposlednjoj rundi dijaloga između Kosova i Srbije na nivou premijera dogovoreno je da obe strane imenuju po jednog oficira za vezu.

09.02.2013 | 14:48 > 18:23

Halbauer u Dečanima: Sprečićemo napade na manastir

Izvor: KIM | 

Komandant KFOR-a nemački general Folker Halbauer rekao je prilikom posete manastiru Visoki Dečani da će ova vojna misija ostati na nivou svog zadatka i sprečiti svaki nasilni pokušaj usmeren prema manastiru Dečani.

Visoki Dečani (Foto KIM)

Halbauer je danas nekoliko viših oficira posetio manastir Visoki Dečani gde je sa arhimandritom Savom Janjićem razgovarao o najnovijim zbivanjima.

Kako se navodi u saopštenju eparhije arhimandrit Sava je izrazio zabrinutost zbog jučerašnje izjave organizatora protesta da će uskoro uzurpirati manastirsku zemlju iako je ona odlukom Vrhovnog suda Kosova potvrđena kao vlasništvo Crkve.

„To će biti veliki izazov za sve i iskreno se nadamo da će se sprečiti zauzimanje bilo kojeg dela manastirskog imanja jer manastir nije samo crkva već i svaki delić zemlje koju manastir poseduje i godinama koristi“, rekao je otac Sava.

On je dodao da ga “zaprepašćuje nepoštovanje zakona i prava vlasništva” i upozorio da u takvoj situaciji “uz svakodnevnu propagandu albanskih medija postoji veliki potencijal za nasilje“.

General Halbauer je preneo uveravanja da će KFOR ostati na nivou svog zadatka i da će sprečiti svaki nasilni pokušaj usmeren prema manastiru Dečani, saopšteno je iz eparhije.

ERP: U Dečanima neizvesno zbog najave novih protesta

Situacija u Dečanima danas je mirna, ali neizvesna zbog najave novih protesta sa radikalnijim merama, saopšteno je iz eparhije raško-prizrenske. Vladika Teodosije se sastao sa komandantom KFOR-a Folkerom Halbauerom.

Kako se navodi u saopštenju Eparhije, vladika Teodosije se jutros sastao sa nemačkim generalom Halbauerom kome je preneo zabrinutost zbog zbivanja oko Dečana. Vladika je istakao da čitav slučaj proizilazi iz “nespremnosti opštine da poštuje zakone Kosova i odluke Vrhovnog suda”.

“Pravda se ne može deliti na ulici već jedino u okviru pravnih procedura. Manastir nikome nije uzeo zemlju jer je reč o manastirskim imanjima koja su u vreme komunizma bila nacionalizovana, a potom su zakonski vraćena 1997. godine. Sada je i Vrhovni sud Kosova to konačno potvrdio jer je razmotrio svu postojeću dokumentaciju. Odluke Vrhovnog suda ne mogu se osporavati protestima i pretnjama jer to vodi u potpuno bezvlašće u kome pravda počiva u sili, a ne u zakonima”,  zaključio je vladika Teodosije.

U saopštenju koje je dostavljeno KIM radiju, eparhija podseća da je na jučerašnjem protestu ispred manastira prisutan bio i “vođa ’ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova’ Abdil Muškoljaj, koji je, više puta ranije pretio manastiru, a 2004. godine bio i priveden od policije zbog nasilja”.

Eparhija ističe i da iza jučerašnjeg protesta stoji opština Dečani, iako, kako se navodi, predsednik opštine izbegava javno pojavljivanje sa demonstrantima.

Pozivajući se na albanske medije, eparhija upozorava da je sa protesta poručeno da će biti preduzete radikalnije mere.

“U buduće ne isključujemo mogućnost pojačanja mera drugačijih aktivnosti, ne želimo da se sukobljavamo sa našom policijom jer su to naša braća u uniformama zato ćemo pokazati sledeći put da nismo mi ti koji narušavamo javni red”, prenosi eparhija izjave nekih od protestanata.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić je povodom ovih pretnji kazao da će “svaki napad ili pokušaj uzurpacije i najmanjeg dela manastirske imovine biti otvoreni napad na manastir Visoki Dečani”.

10.02.2013 | 10:39

Savez udruženja raseljenih radi na Platformi za KiM

Izvor: KIM | 

Savez udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u Srbiji i Crnoj Gori uskoro će državnom vrhu Srbije, SANU i SPC predati svoju Platformu za Kosovo i Metohiju.

Milenko Jovanović i Tomislav Nikolić (Foto Savez udruženja raseljenih)

Predstavnik Saveza Milenko Jovanović, u pisanoj izjavi KIM radiju, kaže da se izrada Platforme privodi kraju, te da će nakon konačnog usaglašavanja njenog sadržaja biti uručena patrijarhu SPC Irineju i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Savez udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u Srbiji i Crnoj Gori platformu će uručiti i premijeru Srbije, poslaničkim klubovima, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) i drugim relevantnim institucijama u Srbiji.

Jovanović je podsetio da je Savez udruženja raseljenih dao nevosmislenu podršku Platformi predsednika Nikolića, kao i Rezoluciji za KiM koju je usvojila Skupština Srbija.

Cilj Platforme prognanih, prema Jovanovićevim rečima, je da pomogne državi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta i zaštiti srpskog naroda u Pokrajini.

“U centralnoj Srbiji i Crnoj Gori živi preko 260.000 prognanih sa Kosova i smatramo da se naš glas mora čuti a stav uvažiti. Isto kao što se mora uvažiti i stav preostalih oko 100 hiljada Srba koji žive na Kosovu”, kazao je Jovanović.

On je naglasio da će svoje stavove u vezi sa problemom Kosova i Metohije raseljenički Savez precizirati upravo kroz Platformu prognanih sa KiM, a oni će, kaže, biti u duhu Ustava Srbije i Rezolucije SB UN 1244.

“Zahtev raseljenih biće da se državni vrh tih stavova pridržava u dijalogu sa predstavncima privremenih institucija u Prištini i međunarodnim faktorima”, kazao je Jovanović i dodao da se u vezi sa sadržajem Platofrme konsultuju predstavnici svih raseljeničkih asocijacija u Srbiji i u Crnoj Gori.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s