05.02.2013 | 08:00 – 23:00 – Poznata politika Šiptarskih akcionih grupa za proterivanje i genocid nad Srbima daje bolje rezultate od same CIA! Napali Srbe, pa namestili i medijski odradili da su Srbi sami sebe napali! U tu njihovu politiku mogu verovati samo zločinci i oni koji zatvaraju oči i ne žele da vide stvarnost ko koga ugrožava unazad 50 godina!


Današnji dan obeležile su informacije da je uhapšen Srbin kod koga je u Bošnjačkoj Mahali, gde žive Srbi u okruženju Šiptara, pronađeno oružje i bombe koje Srbi čuvaju za samoodbranu ako budu morali da upotrebe od nasrtaja Šiptarskih terorista.

Događaj u medijima bolje je prezentovan nego u Holivudu. Najviše boli ta zamena teza gde postoji nagoveštaj da je viđena grupa koja je prešla na južnu stranu Mitrovice, za koju se i sumnja da su izvršili taj napad ali mediji su prezentovali i već osudili Srbina komšiju da je bacio bombu na decu! Srpski javni mediji sve rade na štetu Srba i Srbije, za sopstvenu korist i korist onih koji ih bolje plate. Tako da ne postoje javni mediji koji izveštavaju pažljivo a da unapred ne osude Srbe! U etar nažalost napravljena je slika da su Srbi mentalno poremećene ličnosti koji sigurno sami sebe napadaju, sami sebi ruše groblja, sami sebi ruše Crkve, sami sebi prave 17. mart 2004, sami sebe proteruju iz sopstvenih kuća, sami sebi uništavaju imovinu, sami sebe kidnapuju i sami sebi vade organe a kao pokušavaju da kažu svetu da su ih napali ti „nedužni Šiptarski dobrotvori kojima su ugrožena ljudska prava“?

05.02.2013 | 10:52 > 10:56

Nema krivih za zločine u Opteruši

Izvor: KIM |

Mešovito sudsko veće Osnovnog suda u Prizrenu oslobodilo je sedam osoba optuženih za ratne zločine u selu Opteruša, saopšteno je iz EULEKS-a.

Porodice žrtava pogroma u Orahovcu (Foto RTS)

U saopštenju se navodi da je sudsko veće, sastavljeno od EULEKS-ovog i dvoje lokalnih sudija, utvrdilo da optuženi Ejup Kabaši i Sokolj Bitići nisu počinili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

„Nije dokazano da su oni jula meseca 1998. godine zastrašivali i terorisali Srbe u selu Opteruša“, ističe se u saopštenju.

Iz EULEKS-a je saošteno i da su oslobođeni Mustafa Hoti, Miljaim Hoti, Naser Hoti, Nedžmedin Beriša i Jetula Kabaši jer, kako se navodi, nije dokazano da su pomagali Ejupu Kabašiju u izvršenju navedenih zločina.

Fond za humanitarno pravo Kosova smatra da se presuda iz ponovljenog prvostepenog postupka ne može smatrati okončanjem ovog slučaja, jer se radi o jednom od najtežih zločina počinjenih tokom rata na području opštine Orahovac.

„Slučaj nestanka osmorice Srba i raseljavanja preostalog srpskog stanovništva mora biti rasvetljen, a pred pravosudnim organima stoji obaveza da ispitaju do kraja, identifikuju i primereno kazne počinioce.Jedino će tako moći biti ostvarena pravda i zadovoljenje porodice žrtava“, navodi se u sapštenju Fonda.

Do 22. jula 1998. u oružanim napadima OVK na Orahovac i okolna sela – Retimlje, Opteruša, Zočište i Velika Hoča, na mestu događaja ubijeno je sedmoro, a u logore je odvedeno više od stotinu Srba i Roma, pretežno civila.

Zahvaljujući najviše naporima Međunarodnog crvenog krsta, 60 osoba je oslobođeno, uglavnom žena i starijih muškaraca, a nestalo je 37 Srba i tri Roma.

Najveći napad dogodio se 18. jula kada je petoro ubijeno, a 35 muškaraca oteto i nestalo. Tada je sve srpsko stanovništvo sela Retimlje i Opteruša proterano, pa se taj dan obeležava kao Dan sećanja na žrtve albanskih zločina na području Opštine Orahovac.

18.07.2012 | 11:32

Parastos žrtvama koje je otela OVK

Izvor: Tanjug | komentara: 0

U Crkvi Sv. Prokopija na groblju Orlovača danas će biti služeno opelo Srbima i Romima otetim i ubijenim u terorističkim akcijama pripadnika takozavne „Oslobodilačke vojske Kosova“ 1998/99. godine.

Spomenik u Orahovcu (Foto Novosti)

Članovi porodica će posle opela položiti vence na parceli 1 i pokloniti se senima žrtava, saopšteno je iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji.

Time će biti obeležena 14. godišnjica ovog zločina u kome su albanski teroristi i separatisti, pripadnici paravojne formacije OVK s područja Orahovca i okolnih sela – Retimlje, Opteruša i Velika Hoča u logore odveli više od 100 Srba i Roma, dok je 47 na mestu ubijeno ili naknadno likvidirano.

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su u masovnim grobnicama Volujak i Mališevo 2005. godine.

05.02.2013 | 11:17

K.Mitrovica: Uhapšen Srbin

Izvor: KIM |

Kosovska policija privela je S.Stojanovića (40) nakon sinoćnjeg ranjavanja srpske dece u naselju Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici.

Kosovska Mitrovica (Focus news)

Regionalni portparol policije Kosova Besim Hoti kazao je u izjavi za KIM radio da je Stojanoviću određen pritvor od 48 sati. On je ističe da porodice Vučetić i Stojanović žive u istoj kući.

“Uzimajući u obzir operativne informacije koje smo imali u vezi sa odnosom ove dveju porodica, otišli smo u kontrolu i pronašli jednu bombu M-75 koja je slična onoj koja je eksplodirala prethodne noći, kao i  50 metaka kalibra 7,62 mm”, kazao je Hoti KIM radiju.

Hoti kaže da je istraga u toku.

05.02.2013 | 12:19 > 12:23

Vladika Teodosije: Na KiM ni minimum bezbednosti

Izvor: KIM | 

Ovaj najnoviji kukavički napad u kome je povređeno dvoje mališana je snažan pokazatelj međunarodnoj zajednici da na Kosovu i Metohiji ne postoji minimum bezbednosti i mira, navodi se u pisanoj izjavi vladike Teodosija.

Foto Telegraf

Eparhija raško-prizrenska osudila napad u Bošnjačkoj mahali kada je povređeno dvoje srpskih mališana.

„Nakon varvarskog skrnavljenja grobalja, pretnji hrišćanskim svetinjama, napadima na imovinu srpskih povratničkih porodica, nasilje se preliva i u oružane akcije u kojima su napadima ekstremista izložena deca i nezaštićeni ljudi”, navodi se u izjavi episkopa raško-prizrenskog.

Vladika Teodosije apeluje na političke faktore da zaustave talas nasilja, mržnje i obezbede miran život za sve građane.

“Kosovska policija je dužna da pronađe počinioce ovih napada, a međunarodna zajednica da preduzme sve mere kako bi kosovski politički lideri poneli odgovornost za situaciju u kojoj se ponašaju indiferentno ili pak podstiču mržnju i netrpeljivost svojim neodmerenim izjavama.”

Episkop raško-prizrenski Teodosije pozvao je na uzdržanost građana kako bi se nadležnim organima omogućilo da pronađu odgovorne za nasilje.

Vladika je apelovao na međunarodnu zajednicu, posebno na KFOR i EULEKS, da zaštite građane i njihovu imovinu od mogućih novih napada.

05.02.2013 | 12:24

’’Kukavički napad u Bošnjačkoj mahali’’

Izvor: KIM |

Rada Trajković apeluje na sve da ne budu isprovocirani “kukavičkim napadom” u Bošnjačkoj mahali.

Rada Trajković (Foto arhiva KIM)

“Svako normalno ljudsko biće ne može ostati ravnodušno pred činjenicom da su deca postala legitimna meta.  Apelujem na sve da sačuvaju prisebnost i ne budu isprovocirani ovim kukavičkim napadom”, ističe se u saopštenju poslanice Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rade Trajković.

Trajkovićeva poziva međunarodnu zajednicu, predstavnike KFOR-a i EULEKS-a da se maksimalno angažuju na otkrivanju počinioca ovog čina.

05.02.2013 | 13:28

Adrijana Hodžić osuđuje napad u Mitrovici

Izvor: KIM |

Glavna izvršna službenica Administrativne kancelarije sverenog dela Mitrovice, Adrijana Hodžić, najoštrije osuđuje napad na kuću u severnoj Mitrovici, u kojem je povređeno dvoje srpske dece.

Adrijana Hodžić (Foto A. Kancelarija)

„Napad koji se dogodio u Bošnjačkoj Mahali je apsolutno neprihvatljiv i za svaku osudu. Tom prilikom povređeno je dvoje dece koja nikome nisu kriva. Ovo se ne sme tolerisati, ovo delo ne sme proći nekažnjeno. Ovim se napadom zaista otišlo predaleko”, kazala je Adrijana Hodžić.

Ona je u pisanoj izjavi dostavljenoj KIM radiju rekla da je “sada trenutak da svi oni koji mogu imati uticaja, reaguju na pravi način i učine sve što je u nihovoj moći kako bi se ovaj haos zaustavio, nezavisno od toga za koje institucije rade”.

Ona je povređenoj deci poželela brz oporavak, a njihovim roditeljima strpljenja i snage da izdrže sve kroz šta prolaze.

05.02.2013 | 13:30

SLS: Napad kukavički čin

Izvor: KIM |

Samostalna liberalna stranka najoštrije osudila bombaški napad u Kosovskoj Mitrovici u kojem je ranjeno dvoje dece.

Slobodan Petrović (Foto arhiv KIM))

“Ovakvi i slični akti nasilja neprihvatljivi su i oni ne doprinose stabilizaciji i miru na Kosovu”, kaže se u saopštenju SLS dostavljenom KIM radiju.

Samostalna liberalna stranka zahteva od svih nadležnih organa da se počinioci ovog ‘kukavičkog’ čina i svih drugih dosad nerasvetljenih zločina što pre pronađu i izvedu pred lice pravde, kaže se u saopštenju koje je poptpisao predsednik SLS Slobodan Petrović.

05.02.2013 | 13:54

Vlada Kosova poziva građane na uzdržanost

Izvor: KIM |

Vlada Kosova osuđuje incident koji se sinoć dogodio na severu Kosova  i poziva građane na smirenost i uzdržanost.

Sednica Vlade Kosova (Foto arhiva KIM)

U svom saopštenju Vlada Kosova apeluje na stanovništvo na severu da ne pada pod uticaj grupa koje, kako se navodi pokušavaju da pogoršaju situaciju u ovom delu Kosova.

„Vlada poziva građane da sarađuju sa bezbednosnim organima pomognu im pronalaženju počinilaca ovog incidenta“, navodi se u saopštenju.

05.02.2013 | 15:21

Povređena deca na lečenju u Beogradu

Izvor: Kontakt plus radio |

Dvoje dece koja su povređena u eksploziji bombe u Kosovskoj Mitrovici transportovana su na dalje lečenje u Beograd.

Povređeni dečak i devojčica (Foto Tanjug)

Vozilo hitne pomoći iz Kosovske Mitrovice krenulo je put Raške u 13.20, a povređenu decu i njihove roditelje ispratili su rodbina, predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić i koordinator Kancelarije za KiM Zlata Radovanović.

Pantić je tom prilikom izjavio novinarima da se predstavnici međunarodne zajednice nisu oglasili povodom sinoćnjeg incidenta i da ne žele sa predstavnicima Srba sa severa Kosova da razgovaraju.

Pantić je optužio predstavnike međunarodne zajednice da je njihov cilj i zadatak da okupiraju ovaj prostor i Albancima stvore još jednu državu na Balkanu.

„Mi nećemo birati cenu koju ćemo platiti, ali nećemo dozvoliti ni Albancima, ni KFOR-u i EULEKS-u, da sever Kosova okupiraju i da Albancima stvore još jednu državu“, rekao je on.

Načelnik hirurgije bolnice u Kosovskoj Mitrovici doktor Radimir Janković rekao je da su dvoje povređene dece stabilno, ali da su doktori uslišili molbu roditelja da njihove lečenje nastave na Dečijoj klinici u Tiršovoj u Beogradu.

Trogodišnji dečak i osmogodišnja devojčica, brat i sestra, ranjeni su sinoć u Kosovskoj Mitrovici u bombaškom napadu.

U trenutku eksplozije oni su bili s majkom na terasi porodične kuće u blizini istočnog mosta na Ibru.

05.02.2013 | 15:21

Srđan Mitrović načenik Kosovsko-pomoravskog okruga

Izvor: TV Puls |

Vlada Srbije je na sednici održanoj 04. februara 2013.godine, donela odluku o imenovanju Srđana Mitrovića iz Šilova na funkciju načelnika Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga.

Srđan Mitrović (Foto TV Puls)

Mitrović je inače diplomirani ekonomista, do imenovanja na ovu funkciju radio je kao načelnik odeljenja za privredu i poljoprivredu u srpskoj lokalnoj upravi Gnjilane, sa sedištem u Gornjem Kuscu.
Mitrović je na tu funkciju zamenio Dragana Nikolića.

Na istoj sednici vlada je donela odluku o imenovanju i načelnika Kosovskog okruga. Tu dužnost će ubuduće umesto Gorana Arsića obavljati Vladeta Kostić.

05.02.2013 | 17:01

UNMIK: Nasilje momentalno mora da se prekine

Izvor: KIM | 

Šef UNMIK-a Farid Zarif saopštio je da je „duboko i lično šokiran“ zbog vesti o napadu u Mitrovici, u kojem je juče povređeno dvoje dece.

Farid Zarif (Foto b92.net)

„Duboko i lično sam šokiran zbog vesti o napadu na kuću u Kosovskoj Mitrovici, u kojem je dvoje dece povređeno kada je eksplozivna naprava bačena na njihovu kuću u naselju Bošnjačka mahala. To je kukavički čin, neprihvatljiv u bilo kom civilizovanom društvu“, istakao je Zarif u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici UNMIK-a.

Zarif je naglasio i da je ovaj napad usledio dan posle dve eksplozije na severu Kosova, kao i posle nekoliko ozbiljnih incidenata tokom poslednjih nedelja, dodaje se u saopštenju.

„Znam da je narod Kosova zgrožen zbog takvih nedostojnih činova nasilja i da ih u potpunosti odbacuje. Pozivam sve da otvoreno osude ovakva dela“, dodao je Zarif.

Šef UNMIK-a pozdravio je istragu koju su pokrenuli kosovska policija i EULEKS i pozvao sve one koji imaju eventualno korisne informacije da sarađuju.

„To je odgovornost i dužnost svih. Takvo nasilje momentalno mora da se prekine“, zaključio je Zarif.

Dvoje dece srpske nacionalnosti povređeno je sinoć, kada je na kuću srpske porodice Vučetić u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici bačena eksplozivna naprava.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s