28.01.2013 | 16:46 Vulin: Struja na severu mora da se plaća


Izvor: Tanjug |

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da struja na severu Kosova „mora da se plaća“ i založio se da građani u tom delu pokrajine dobiju određeni procenat besplatnih kilovat sati električne energije.

Aleksandar Vulin (Foto arhiva KIM))

Vulin je, obraćajući se studentima u Kosovskoj Mitrovici, istakao da struja mora da se plaća i da smatra da se mora urediti način na koji će to biti učinjeno jer, kako je naglasio, nije isto živeti u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu, odnosno Novom Sadu.

Vulin se zalaže da određeni procenat kilovata za ljude koji žive na Kosovu i Metohiji mora da bude besplatan, a preko toga da se utrošena električna energija plati.

„Kvalitet života u gradovima u centralnoj Srbiji i ovde nije isti i zbog toga se država mora zahvaliti svojim građanima“, rekao je Vulin istakavši da se na severu Kosova mora napraviti i regionalni vodovod.

O pitanju realizacije projekta regionalnog vodovoda za sever Kosova direktor Kancelarije za KiM je rekao da će razgovarati sa predstavnicima opština sa severa Kosova.

„Neshvatljivo je da, pored jezera Gazivode, građani na severu Kosova imaju redukcije vode i to su problemi koje treba da rešavamo“, rekao je Vulin.

28.01.2013 | 19:38

Orahovac: Opljačkana i demolirana kuća Milićevića

Izvor: KIM |

Porodična kuća Spasoja i Ružice Milićević u Orahovcu opljačkana je i demolirana. Kuća je opljačkana u vreme dok su Milićevići bili u poseti deci u centralnoj Srbiji.

Povala u kući Milićevića (Foto D. Baljošević)

Kako KIM radio saznaje Spasoje i Ružica Milićević zatekli su opljačkanu i demoliranu kuću kada su se danas, posle mesec dana vratili iz centalne Srbije gde su bili da obiđu svoju decu.

Pema rečima Spasoja provalnici su u kuću ušli kroz podrumska vrata pošto su prethodno na njima razbili staklo.

Milićevići su o provali obavestili Kosovsku policiju koja je obavila uviđaj.

Spasoje još uvek ne može da kaže šta je sve iz kuće ukradeno ali ono što je mogao da primete jeste da nedostaje nekoliko desetina domaće rakije koju sami proizvode.

Kuća Milićevića, koja se nalazi na liniji razdvajanja srpskog od dela Orahovca gde većinu od 1999.godine čine Albanci, bila je pljačkana i 2010. godine kada je ukradeno dosta vrednih stvari i pričinjena veća materijalna šteta.

Porodični dom Milićevića je više puta kamenovan a počinioci nikada nisu otkriveni.

Pljačke i napadi na srpske kuće učestali su u poslednje vreme u gornjem, spskom delu Orahovca. Srbe iz Orahovca ovaj incident je uzmemirio i oni strahuju za svoju bezbednost.

U gonjem delu Oahovca živi oko pet stotina Srba.

28.01.2013 | 15:51

Vulin razgovarao sa rektorom Prištinskog univerziteta

Izvor: Kontakt plus radio | 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin sastao se danas sa rektorom Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Srećkom Milačićem.

Aleksandra Vulin i Srećko Milačić (Foto TV Most)

Vulin tokom posete Kosovskoj Mitrovici novinarima izjavio da nejasnoće u vezi sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) moraju biti razjašnjene na sastanku srpskog i kosovskog premijera.

Vulin će tokom dana na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici održati predavanje studentima, a potom će razgovarati i sa Srbima iz Leposavića koji su na Božić bili lišeni slobode u Gračanici.

U Domu kulture u Zvečanu večeras u sedam biće održana Svetosavska svečanost. Organizator događaja je Društvo srpskih domaćina i Srpski nacionalni savjet Crne Gore. Na skupu će između ostalih učestvovati episkop raško-prizrenski Teodosije, srpski pesnici, dramski umetnici i drugi. Svetosavskoj akademiji prisustvovaće i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

28.01.2013 | 15:02

Tači i Marnjak o saradnji vlade i EULEKS-a

Izvor: KIM |

Premijer Kosova, Hašim Tači sastao se danas sa odlazećim šefom EULEKS-a na Kosovu Gzavije De Marnjakom.

Marnjak i Tači tokom današnjeg susreta (Foto vlada Kosova)

Tači i Marnjak razgovarali su o dasadašnjoj saradnji vlade Kosova i EULEKS-a pri čemu je kosovski premijer istakao da je, kako se navodi i saopštenju, „vlada Kosova posvećena sproveđenju vladavine prava na Kosovu, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i trgovine ljudima“.

Na tom putu, istakao je Tači, vlada Kosova je imala veliku podršku EULEKS-a pod rukovodstvom De Marnjaka.

Kosovski premijer je istakao da očekuje dalji nastavak saradnje sa EULEKS-om naročito kada je u pitanju sprovođenje vladavine prava na severu Kosova.

Za novog šefa EULEKS-a krajem prošle godine imenovan je Bernt Borhart koji je bio nemački ambasador u Albaniji do 2010, a prethodno je radio na Kosovu  kao zamenik šefa Verifikacione misije Vilijema Vokera.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s