13.11.2012 | 12:32 > 12:33 – Kada se frontalno postavlja kontola prema nekom delu Državne teritorije u normalnom svetu to se zove GRANICA ili razgraničenje, bože da li su političari koji nas predstavljaju normalni ???


Pavićević: Prelazi ka Kosovu neće biti granica

Izvor: Beta | 

Šef pregovaračkog  tima Vlade Srbije za tehničke pregovore sa Prištinom Dejan Pavićević negirao je danas tvrdnje da će uspostavljanje integrisane kontrole prelaza sa Kosovom biti utvrđena neka vrsta granice ka Pokrajini.

Dejan Pavićević (Foto novosti.rs)

Pavićević je dodao da alternativni putevi na severu Kosova uopšte nisu predmet razgovora dve strane.

„Ovo što sada imamo mnogo više liči na granicu – imamo jedan kontrolni punkt, pa ničiju zemlju, pa drugi kontrolni punkt. Sada ćemo imati jedan kontrolni punkt i to će više ličiti na kontrolni punkt nego na granicu. Mi sve te organe o kojima pričamo imamo i sada (na prelazima), i policiju i carinu i posebno odeljenje poreske uprave“, rekao je Pavićević za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, na prelazima se ništa faktički neće promeniti osim što će svi službenici biti na jednom mestu i na jednom mestu će se vršiti kontrola.

Povodom stava kosovskih Srba da će nakon početka sprovođenja dogovora o prelazima sigurno biti zatvoreni alternativni putevi koje oni koriste kao prolaz ka centralnoj Srbiji, Pavićević je kazao da se razgovara samo o šest administrativnih prelaza i da alternativni putevi nemaju nikakve veze sa tim“. Šef pregovaračkog tima za tehničke razgovore je dodao da se ne rezgovara o ukidanju srpskih opština u Pokrajini.

„To je nešto što (premijer Kosova Hašim) Tači plasira u medijima i pokušava da izgradi svoju poziciju. On priča mnoge stvari za dnevno-političku upotrebu i on mora da priča određene stvari zbog svoje javnosti. O ukidanju opština se nije govorilo. Zašto Tači ništa ne kaže o tome da Srbija prestane da pomaže finansijski – to mu očigledno ne smeta“, rekao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, tehničkim protokolom je predviđeno da se integrisano upravljanje prelazima primenjuje na šest prelaza, a da će se početi sa dva kao pilot projekta.

Dodao je da se još razgovara o ulozi EULEKS-a na prelazima.

„Ali, to je nešto na čemu mi insistiramo – EULEKS će zaista imati izvršni mandat, mi se nadamo na svim prelazima, ali naročito na prelazima na severu Kosova i Metohije“, rekao je Pavićević povodom Tačijevih tvrdnji da će EULEKS na prelazima imati istu funkciju bez obzira da li su oni na severu, gde su Srbi većina, ili u ostatku Kosova, a da ta uloga proističe iz odluka kosovskog parlamenta.

Pavićević je dodao da će na prelazu biti policija Srbije, i to Uprava policije, a ne granična policija jer „za Beograd to nije granica“.

Potom, na punktovima će biti organi posebnog odeljenja poreske uprave koji kontrolišu robu koja ide na teritoriju Pokrajine i sa nje se vraća, zatim organi carine koji će biti prisutni samo za robu koja tranzitira i koja neće ostajati na teritoriji Pokrajine, ili sa Kosova prolazi kroz centralnu Srbiju i ide dalje.

Na punktu će biti i fitosanitarna i veterinarska inspekcija što će srpskim vlastima olakssati situaciju jer sada nemaju kontrolu ni nad prometom žive stoke, ni namirnica biljnog ili životinjskog porekla iz Pokrajine, rekao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, na puntovima će možda biti ubiranja carinskih prihoda.

„To je još ostalo da se definiše – naš je stav da deo novca koji će se ubirati kao carinski prihod na Jarinju i Brnjaku mora biti distribuiran na opštine na severu Kosova i Metohije“, rekao je on.

Pavićević je, na pitanje kako će se izbeći različito tumačenje dogovora iz Brisela, naveo da će se još videti da li će predsednici vlada Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači postizati usmene dogovore ili će oni biti pisani.

„Za sada su bila dva sastanka – inicijalni na kome su se dogovorili da će nastaviti da razgovaraju, i drugi gde su razgovori nastavljeni i nije postignut nikakav dogovor. Tako da, o tom potom, ovo su sada razgovori koji su uvod u ozbiljniji dijalog“, rekao je on.

Pavićević je naveo da će ove nedelje u Beogradu o prelazima razgovarati sa predstavnicima EU, a da će se sledeće nedelje, u utorak i sredu, u Briselu sastati i sa prištinskim i sa evropskim predstavnicima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s