27.09.2012 | 11:24 DNKiM i UNS: Isključenje srpskih emitera na centralnom Kosovu neprihvatljivo


Izvor: KIM |

Upravni odbor Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) i Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuju odluku kablovskog operatera „Link“ iz Gračanice da iz kablovskog sistema na centralnom Kosovu isključi RTV Puls iz Šilova.

(Foto arhiva KIM)

Imajući u vidu da je ranije kablovski operater „Link“ iz svoje ponude isključio TV Most iz Zvečana i TV Mir iz Leposavića DNKiM i UNS u interesu javnosti traže od kolege Žarka Joksimovića, koji je donedavno bio vlasnik ovog kablovskog sistema, i njegovog sina Milana, sadašnjeg vlasnika, da gledaocima omoguće pristup lokalnim TV stanicama sa KiM.

U saopštenju dostavljenom KIM radiju udruženja upozoravaju da je RTV Puls isključen nakon priloga o namerama predsednika Opštine Gračanica Bojana Stojanovića i njegovim planovima u oblasti medija u kom se govori i o načinu postavljanja Žarka Joksimovića za direktora RTK-a na srpskom jeziku.

U međuvremenu Kablovski operater „Link“ se oglasio saopštenjem da su uzroci isključenja tehničke prirode i da zavise od mogućnosti TV stanica da otklone kvar. DNKiM je kontaktirao kolege i uprave isključenih stanica i oni tvrde da je problem, ako je tehničke prirode, moguće otkloniti za kratko vreme. Prema saznanjima DNKiM „Link“ operater je dobio materijalna sredstva relevantnih međunarodnih institucija za svoj rad i u Gračanici koristi stan u zgradi namenjenoj za socijalno nezbrinute osobe i interno raseljena lica koja još žive u kontejnerima pored te zgrade.

Sagledavajući potpunu rascepkanost srpske zajednice, značaj operatera „Link i njegove uslove za rad“, Udruženja profesionalnih novinara traže odgovor na sledeća pitanja:

– Zbog čega je gledaocima na centralnom Kosovu sada uskraćen program RTV Puls iz Šilova, i zašto oni ne mogu da vide šta se događa u njihovom susedstvu, zašto ako je sve tehnički problem sve nije rešeno dogovrom tehničkih ekipa?

– Da li je, uz puno uvažavanje interesa privatnika Žarka Joksimovića i njegove porodice, RTV Puls iz Šilova prekšila ugovorne obaveze ili etičke kodekse i standarde koji su kablovskog operatera naveli na ovakav postupak i da li je uzrok isključivanja prilog koji RTV Puls emitovala u svom programu?

– Da li je i koja nadležna institucija obaveštena o ovom postupku?

– Je li moguće da postavljeni direktor RTK-a priprema teren za „svoj“ novi kanal na srpskom jeziku i, bez ikakve kontrole, određuje šta Srbi sa Kosova i Metohije mogu i, na žalost, moraju da gledaju?

DNKiM i UNS traže vraćanje srpskih programa u kablovski sistem, a posebno lokalnih televizija koje su od izuzetnog značaja za život malih izolovanih zajednica u Pokrajini.

DNKiM i UNS od svih operatera traže da obezbede ravnopravan pristup svim emiterima bez obzira na kom delu Kosova i Metohije emituju svoj program.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s