07.03.2012 – 19:47 – Kosovski dokumenti obavezni od juna


KOSOVO | SREDA 7.03.2012 | 11:06 -> 19:06

IZVOR: BETA, TANJUG

Kosovska Mitrovica, Zvečan — Euleks delio letke na Jarinju i Brnjaku u kojima piše da građani Kosova od 1. juna moraju imati KS ili RKS tablice, kosovsku ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu.

(Tnjug, arhiva)
 (Tnjug, arhiva)

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je najava kosovskih vlasti o zabrani srpskih registarskih oznaka na vozilima u pokrajini u suprotnosti sa onim što su pregovarački timovi Beograda i Prištine dogovorili u Briselu.

Euleks je u letku naveo i da su sva dokumenta potrebna za ulazak na Kosovo i izlazak sa Kosova određena dogovorom o slobodi kretanja koji su delegacije Beograda i Prištine postigle u Briselu. Za građane koji žive na severu Kosova, Centar za registraciju biće u Opštinskom civilnom registarskom centru u severnoj Kosovoskoj Mitrovici, i to se odnosi na stare i nove tablice koje izdaje MUP Srbije.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da vozila sa novim srpskim tablicama sa oznakama kosovskih gradova od 1. aprila neće moći da uđu na teritoriju Kosova, a to neće biti moguće ni sa starim srpskim tablicama sa oznakama kosovskih gradova od 1. juna, do kada će vlasnici morati da ih zamene registarskim oznakama KS ili RKS.

Kosovski ministar tvrdi i da je sve to u skladu s dogovorom o slobodi kretanja, postignutim u Briselu u dijalogu Beograda i Prištine.

Međutim, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da to nije tako, odnosno da je zabrana srpskih registarskih oznaka na vozilima u pokrajini u suprotnosti sa onim što su pregovarački timovi Beograda i Prištine dogovorili u Briselu.

Ivanović je istakao da je siguran da se „Srbi na severu Kosova neće složiti sa uzimanjem kosovskih dokumenata“.

„Naš Ustav kao takav daje za pravo da na prostoru koji mi smatramo svojim Srbi mogu da koriste srpska dokumenta i imaju srpsko državljanstvo“, rekao je Ivanović.

On dodaje da takva odluka nije u skladu ni s Ahtisarijevim planom i kosovskim ustavom, koji je na osnovu tog plana napisan.

“Siguran sam da mnoga nedovoljno pojašnjena rešenja moraju da u narednim danima budu definisana…jer Srbi neće za bilo kakav materijalni razlog menjati ono što misle, a to što misle su, između ostalog, pokazali i na referendumu”, rekao je Ivanović.

Čelnici opština: Stefanović da objasni

Čelnici opština sa severa Kosova optužili su predstavnike međunarodne zajednice u pokrajini da jednostranim potezima pomažu uspostavljanje kosovskih institucija na severu Kosova.

Povodom letka Euleksa kojim se građani koji voze automobile obaveštavaju da će od 1. juna biti morati da imaju „KS“ ili „RKS“ tablice, kosovsku ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu dozvolu, predstavnici opština sa severa Kosova pozvali su šefa pregovarackcog tima Beograda Borislava Stefanovića da ponovo objasni i obrazloži suštinu sporazuma o slobodi kretanja i iznese je u javnost. 

Čelnici opština sa severa Kosova su pozvali gradjane da ne koriste prelaze Jarinje i Brnjak dok su tamo albanski carinici i pogranični policajci i najavili da neće biti saradnje sa Euleksom sve dok se ta misija, kako su naveli, ne vrati u okvire svog mandata.

Predsednik opštine Zubin Potok Slavisa Ristić rekao je da leci koje Euleks deli gradjanima na prelazu Jarinje „ostavlja duboku sumnju na tumačenje“ sporazuma o slobodi kretanja koje je preneo Borislav Stefanović.

„On nam je rekao da stanovnici na severu Kosova i Metohije neće morati da menjaju lična dokumenta, državljanstvo, registarske tablice“, rekao je Ristić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da su predstavnicima Kfora, Unmika i OEBS-a preneli da neće dozvoliti da se gradjanima oduzimaju dokumenta i tablice koje izdaje MUP Srbije i da im se nameću dokumenta Kosova.

On je podsetio na reči Borislava Stefanovića da se sporazum ne odnosi na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje i da će gradjani moći da koriste dokumenta koja izdaje ministarstva Srbije.

Pantić je kazao da Euleks nije statusno neutralan i da sa tom misijom neće biti saradnje dok se ne vrati u okvire mandata koji im je dodeljen.
Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao da je za Srbe zabrinjavajuće i neprihvatljivo da se oduzimaju srpska i nameću albanska dokumenta.

„Mi ne želimo da budemo Kosovari, mi smo Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji“, rekao je Milović.

Načelnik kosovskomitovačkog okruga Radenko Nedeljković ocenio je da se situacija na severu Kosova pogoršava i naveo da Srbi sa severa
Kosova nisu iznenadjeni lecima koje je Euleks delio na prelazima Jarinje i Brnjak jer su pripadnici Euleksa od svog dolaska „na strani Prištine“.

Zamenik predsednika opštine Leposavić Radoš Mihajlović je rekao da je Srbima koji rade u bazi Kfora u Leposaviću traženo da imaju
dokumenta Kosova ako žele da nastave da rade u bazi.

„Pošto su Srbi to odbili otpušteni su sa posla i umesto njih su došli Albanci“, rekao je Mihajlović.

Sastanku u Zvečanu nisu prisustvovali predstavnici Euleksa koji su na zahtev čelnika opština sa severa Kosva otišli.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s