27.02.2012 – 12:07 ->14:25 – Protest Samoopredeljenja


Završen protest Samoopredeljenja

Izvor: KIM

Pripadnici pokreta “Samoopredeljenje” koji su protestvovali zbog sporazuma o regionalnom predstavljanju Kosova tačno u 16h su prekinuli protest i mirno se razišli.

Aljbin Kurti na protestu Samoopredeljenja (Foto KIM)

Nezadovoljni dogovorom Beograda i Prištine pripadnici pokreta “Samoopredeljenje” protestvovali su četiri sata.

Lider „Samoopredeljenja“ Aljbin Kurti je pre razilaženja demonstranata rekao da će ovaj pokret nastaviti sa protestima u svim većim gradovima širom Kosova.

Osim što su demonstranti srušili improvizovanu metalnu ogradu postavljenu oko zgrade Vlade i Skupštine Kosova, protest je završen bez incidenata.

Okupljeni demonstranti nosili su transparente sa natpisima  „Dole fusnota“,  „Dole Vlada“,“Kosovo Republika” i “Hašima dajemo, Republiku ne dajemo”.

Atmosferu sa protesta možete da vidite ovde.Izvor: KIM

Tačno u podne, kako je i bilo najavljeno, u Prištini je počeo protest pristalica pokreta Samoopredeljenje. Kako iz Prištine izveštava novinar KIM radija na platou ispred Narodnog pozorišta okupljeno je oko dve hiljade demonstranata čiji se broj postepeno povećava.

Protest u Pristini (Foto Koha ditore)

14:23 – Broj okupljenih demonstranata, pripadnika pokreta “Samoopredeljenje” upola se smanjio. Oni koji su ostali na trgu kod spomenika Skenderbeg” mirno protestuju protiv Vlade Hašima Tačija, protive se i Rezoluciji 1244, fusnoti i sporazumu o regionalnom predstavljanu. Smenjuju se članovi ovog pokreta koji drže govore, a okupljeni drže transparente na kojima piše  „Dole fusnota“,  „Dole Vlada“, “Kosovo Republika”…

13:39 – Okupljenim demonstrantima obratio se vođa Samoopredeljenja Aljbin Kurti koji je poručio da je, kako je kazao, „Republika Kosovo kuća svih građana“ koji neće dozvoliti da u njihovo ime pregovara bilo ko a naročito ne Srbija. On je kazao da se sa Srbijom i svim „susedima“  može pregovarati o stuji, vodi i putevima ali ne i o suverenitetu.

13:20 – Nakon što su uklonili metalnu ogradu ispred zgrade Vlade demonstranti su se sada okupili oko spomenika „Skenderbeg“ u Prištini. Specijalne jedinice policije jakim kordonom obezbeđuju zgradu Vlade i Skupštine na oko 50 metara od demonstranata. Okupljeni  demonstranti nose transparente „Dole fusnota“,  „Dole Vlada“,  „Tači prodao si Kosovo“ a čuju se i povici podrške Oslobodilačkoj vojsci Kosova. Na protestu nema zastava Kosova već samo zastava Albanije.

13:11- Dardan Molićaj  iz Samoopredeljanja izjavio je za KTV da je današnji protest organizovan zbog omalovažavanja Kosova tokom briselskih pregovora. „Ovo  je važan dan za Kosovo, jer ćemo pokrenuti novu nadu a  odluke će donositi građani Kosova.  Oformićemo snažnu opoziciju do zaustavljanja akcija protiv Kosova“, rekao je Molićaj. On je dodao da vlada ne radi za ekonomski razvoj i protiv korupcije, već na uništavanju države.

12:59 – Nakon  razgovora lidera pokreta Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija i policije, koja obezbeđuje zgrade Vlade i Skupštine, demonstranti su počeli da ruše improvizovanu metalnu ogradu koja je postavljena oko zgrada. Policija koja se nalazila iza ograde se povukla. Oko zgrada Vlade i Skupštine nalazi se još jedan kordon specijalnih jedica policije. Okupljeni demonstranti uzvikuju „Hašima dajemo, Republiku ne dajemo“.

12:45 – Sekretar pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri dao je Kosovskoj policiji rok od 15 minuta da skloni barikade postavljene oko Vlade i Skupštine  Kosova. „Pozivamo policiju da se za 15 minuta povuče i da radi u interesu građana a ne korumpiranih političara“, kazao je Imeri.

12:10 – Pristalice pokreta Samoopredeljenje okupile su se u Prištini na protestu organizovanom  zbog  sporazuma o regionalnom predstavljanju koji je prošle nedelje postignut u Briselu. Protest je počeo ispred Narodnog pozorišta u Prištini. Na oko 50 metara od demonstranata, gde se nalaze zgrade Vlade i Skupštine Kosova, raspoređen je jak kordon policije sa opremom za razbijanje demonstracija . Oko stotinu policajaca nalazi se u kordonu iza improvizovane metalne ograde koja okružuje obe zgrade. Demonstranti nose zastave Albanije i uzvikuju parole „Kosovo Republika“ i parole protiv premijera Kosova Hašima Tačija . Oni nose i transparente protiv Rezolucije 1244. Za sada nema incidenata.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s