16.02.2012 – 10:24 – Jokanović: Nema volje da se rasvetle zločini nad Srbima


Izvor: KIM |

Ni posle jedanaest godina od napada na autubus „Niš-ekspresa“ u Livadicama kod Podujeva, kada je nastradalo 12 Srba ne znaju se počinioci, a za zločin,  još niko nije odgovarao. Na Kosovu nema političke volje i namere da se rasvetli slučaj,  kaže za KIM radio advokat porodica poginulih putnika Živojin Jokanović.

Preživela putnica na mestu nesreće (Foto KIM)

“Ne samo ovaj slučaj, od dolaska međunarodne zajednice nijedan ozbiljniji ili teži slučaj na štetu Srba nije rasvetljen. Ne mogu da prihvatim nikakva obrazloženja ni objašnjenja da je nemoguće tu istragu privesti kraju. Nema političke volje nema namere da se to rasvetljava” kazao je Jokanović.

Jokanović podseća da je jedini osumnjičeni i optuženi  za ovaj zločin Fljorim Ejupi po dolasku EULEKS-a na Kosovo usled nedostatka dokaza oslobođen.

“Ni teoretski Fljorim Ejupi nije mogao da bude jedini izvršilac. Toga dana po načinu kako je aktivirana eksplozivna naprava najmanje četiri lica morala su biti uključena. Postoji zavera ćutanja izvršilaca i nalogodavaca, jer Livadice su posebno krivično delo koje je direktno upereno protiv Srba”, ocenjuje Jokanović

On je istakao da istraga za napad na autobus u Livadicama nije zatvorena jer takvi slučajevi ne zastarevaju.

„To nažalost ožalošćenim porodicama ne znači ništa. Slučaj Livadice, kao i mnogi drugi slučajevi koji su se dogodili iza ratnih godina, nije mrdnuo sa mesta. Slučaj se vodi kao istraga u toku, jer  Livadice, ubistvo 14 žetelaca u Starom Gracku, porodice Stolić u Obiliću, slučaj Popović iz Kline ne zastarevaju”, napomenu je Jokanović.

Prema Jokanovićevom mišljenju velika prepreka za rešavanje zločina na Kosuvu je loš progam za zaštitu svedoka.

„EULEKS i međunarodne snage nisu pružile dovoljno ubedljiv dokaz da su voljni i spremni da pruže zaštitu svedoka. Zaštita svedoka je još uvek nedovoljna i ljudi u nju ne veruju”, zaključuje advokat Jokanović.

U eksploziji mine, postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš-Priština u mestu Livadice kod Podujeva, 16. februara 2001. godine, dignut je u vazduh prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije išli na Zadušnice u Gračanicu, u pratnji vojnika KFOR-a.

Pre 11 godina u napadu na autobus „Niš-ekspresa“ život su izgubili Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Njegoš Cokić, Snežana Cokić, Danilo Cokić i Veljko Stakić.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s