22.12.2011 – 21:43 – Nemačko preduzeće umešano u krijumčarenje oružja na Kosovo


Njemačko preduzeće umiješano u krijumčarenje oružja na Kosovo

PRIŠTINA – Istragom o krijumčarenju oružja na Kosovu obuhvaćeno je jedno nemačko preduzeće koje je umešano, kako se pretpostavlja, u organizovani kriminal, potvrdila Srni portparol Euleksa Irina Gudeljević.

Ona je odbila da komentariše odluku Nemačke o uvođenju embarga na uvoz oružja na Kosovo, ali je potvrdila da je Jedinica za istragu organizovanog kriminala Euleks policije 5. oktobra sprovela akciju u kojoj je uhapšeno šest lica i izvršen pretres 12 lokacija širom Kosova, uključujući privatna prebivalištva, poslovne prostorije i preduzeća.

„U okviru ove istrage, nemačka policija je izvršila pretres jedne poslovne prostorije i privatne kuće u Nemačkoj“, rekla je Gudeljevićeva.

Ona navela da su među uhapšenim osobama na Kosovu vlasnici privatnih kompanija, dva službenika uprave kosovske policije i jedno lice zaposleno u ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova.

Povod da istragu je bio manjak u budžetu Kosova u delu koji se odnosio na sredstva namenjenjena opremanju, kaže Gudeljevićeva i dodaje da je istragom obuhvaćena nabavka oružja za potrebe Kosovske policije i preduzeća koja se na Kosovu bave obezbeđenjem  i nabavkom policijskog oružja i municije.

„Prema nekompletnim rezultatima istrage budžet je oštećen za blizu milion evra“, kaže Gudeljevićeva.

Uprkos saznanjima da je bilo zloupotreba sredstava namijenjenih opremanju Kosovske policije, ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi dobio je zeleno svetlo za nabavku dva helikoptera, što je prema zvaničnim podacima dodatnih 20 miliona evra koje Vlada Hašima Tačija planira da realizuje u prva tri meseca naredne godine.

Poslije odluke o uvođenju embarga ostaje otvoreno pitanje da li će nabavka helikoptera biti dozvoljena. Prištinske vlasti su odbile da komentarišu viest o embargu, kao i mogućnost da će im biti osporena nabavka planirana dva helikoptera.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s