24.10.2014 |08:00 – 23:55 Dok naši političari deklarativno pričaju o „ne-priznanju Kosova“ na terenu kada se praktično pogleda ŠTA VIDIMO??? Sledeći koji dođu dovršiće ovo sitno što prethodnici nisu i onda realnost o kojoj su Šiptari maštali postaju njihove reči!!! A šta onda?


Dačić: Srbija ne menja stav

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačic danas je, povodom izjava kosovskih i albanskih lidera da je Srbija „faktički priznala Kosovo“, poručio da Srbija nije promenila svoj stav i da nema nameru to da učini.

Dodao je da ni mogućnost sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Kosova Atifete Jahjage, ne ukazuje da je Srbija spremna da promeni svoj stav.

„I ja sam se više od 40 puta sastajao sa (premijerom Kosova Hašimom) Tačijem, pa nisam promenio stav“, rekao je Dačić novinarima.

Šef srpske diplomatije ocenio je da odlaganje posete albanskog premiejra Edija Rame dobra odluka, kako bi se smirile strasti nakon incidenata na utakmici Srbija-Albanija.

Prema njegovim rečima, pripreme za njegovu posetu su u toku, ali nije još precizno utvrđen program posete.

Dačić je ocenio i da je jučerašnjim skupom na kom su učestvovali predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, Srbija položila bitan ispit i pokazala se kao faktor stabilnosti u regionu.

Ivanoviću produžen pritvor

Oliveru Ivanoviću je produžen pritvor za dva meseca, saopštila Građanska inicijativa SDP.

U saopštenju G.I. SDP kaže se da je posredi politički proces čiji je cilj eliminisanje političkih lidera sa severa Kosova.

Oni navode da su verovali da će Euleks poštovati Ivanovićeva prava i dozvoliti mu odbranu sa slobode naročito zbog „blagonaklonog stava prema albanskim pritvorenicima koji se tokom procesa puštaju na slobodu“.

“Dosadašnje delovanje Euleksa nam ukazuje na to da je presuda našem lideru doneta onog trenutka kada je pritvoren, da su dvostruki aršini (jedni za Albance drugi za Srbe) sredstvo kojim će se Euleks služiti u svim procesima koji se vode i koji će se voditi protiv Srba”, stoji u saopštenju SDP-a.

U ovoj inicijativi se pitaju šta mogu da očekuju od onih koji se hvale procesom koji se vodi protiv Ivanovića i “koji umesto da uspostave vladavinu prava sprovode pravo sile”.

Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, rekao je agenciji Beta da je pritvor produžen sa istim obrazloženjem kao i ranije zbog „opasnosti od bekstva i opasnosti da će uticati na svedoke“.

„Opasnost od bekstva, naravno, ne postoji, a svedoci su već dali izjave. Sve ukazuje da se sud ne rukovodi pravnim razlozima, već nekim drugim zbog kojih je ovaj postupak i pokrenut“, rekao je Vlajić.

Oliver Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

OEBS: Imovina raseljenih se i dalje uzurpira

Stanovi, kuće i zemljište koji pripadaju raseljenim licima ponovo su ilegalno zauzeti, što ugrožava proces povratka i krši osnovna ljudska prava, rekao je šef misije OEBS na Kosovu Žan klod Šlimberže u Đakovici.

Poslednja u nizu od šest OEBS-ovih radionica o sprečavanju ponovnog ilegalnog zauzimanja stanova, kuća i zemljišta, koji pripadaju raseljenim licima održana je danas u Đakovici.

Šef misije OEBS na Kosovu Žan klod Šlimberže rekao je da se praksa ilegalnog oduzimanja imovine raseljenim licima nastavlja.

„Imovina mnogih lica koja su raseljena nakon konflikta na Kosovu bila je ilegalno zauzeta i onda vraćena u skladu sa naredbama o iseljenju koje je izdala kosovska Agencija za imovinu. Međutim, u 400 slučajeva koji su u nadležnosti agencije i u puno drugih slučajeva koje su podnela privatna lica, stanovi, kuće i zemljište koji pripadaju raseljenim licima su ponovo ilegalno zauzeti. Ovo ugrožava proces povratka i krši osnovna ljudska prava“, rekao je Šlimberže.

On je dodao da pozdravlja napore Policije Kosova i Agencije za imovinu da rade u rešavanju problema ilegalnog zauzimanja imovine.

„Pozivam sve relevantne strane da spreče ponovno ilegalno zauzimanje kao i da osiguraju da stambena prava i pravo na imovinu svih ljudi koji žive na Kosovu ili žele da se vrate budu zaštićena“, rekao je Šlimberže.

Radionici su prisustvovali predstavnici kosovske Agencije za imovinu, policije, tužioci i sudije.

Oni su ukazali na to da raseljena lica, čija su prava na imovinu priznata putem konačnih i pravno obavezujućih odluka kosovske Komisije za imovinske zahteve ne treba da budu deo dugih sudskih procedura da bi ponovo povratili vlasništvo nad svojom imovinom.

Formiranje institucija ili izbori?

“Ako albanske političke stranke ne nađu rešenje za izlazak iz krize tokom sledeće nedelje, ući ćemo u predizborni period”, kaže Nenad Rašić. Aleksandar Jablanović ipak očekuje formiranje institucija uskoro.Aleksandar Jablanović i Nenad Rašić

Nenad Rašić, predsednik Progresivno demokratske stranke (PDS) i ministar rada u Vladi Kosova izjavio je danas u Severnoj Mitrovici da dogovora o formiranju institucija na Kosovu još uvek nema, ali da bi tokom sledeće nedelje kosovska predsednica Atifete Jahjaga trebalo da izađe sa konkretnim predlogom rešenja.

“Ukoliko ni tad ne bude kompromisa onda sigurno ulazimo u predizborni period, jer bi time iscrpeli sve mogućnosto koje su na stolu”, rekao je Rašić na debati koja je organizovana u Centru za medije u Severnoj Mitrovici.

Rašić, koji je na kosovskim parlamentarnim izborima 8. juna izabran za poslanika, je kazao da trenutno ništa ne ukazuju na mogućnost izlaska iz krize do kojeg bi moglo doći narednih dana ili do kraja sledeće nedelje.

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović, koji je takođe bio učesnik debate, kazao je da u politici ne postoje crvene linije. “Nijedan sporazum između kosovskih Albanaca i njihovih političkih stranaka i priča da ne može doći do novih sporazuma nije definitivna”, kazao je Jablanović.

“Očekujem politička prestrojavanja na političkoj sceni Kosova i u narednom periodu, koje ne bih da oročavam, ali relativno skoro očekujem formiranje institucija kakva je kosovska vlada”, izjavio je Jablanović.

On je ponovio da će se Srpska lista, ako se uključi u rad kosovskih institucija, držati ranije usvojenih principa, koji se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, insistiranje na pravičnoj privatizaciji, održivom povratku raseljenih, boljem položaju osoblja i imovine SPC i povratku crkvene imovine.

Vokri: Bez komentara

„Odluku UEFE ne želim da komentarišem, ona je takva kakva je i nemam šta da dodam“, kaže predsednik Fudbaskog saveza Kosova Fadilj Vokri.

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) registrovala je prekinutu utakmicu između Srbije i Albanije službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali je istovremeno srpsku selekciju kaznila sa oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, saopštio je danas Fudbalski savez Srbije.

Takođe, Srbija će naredne dve utakmice kao domaćin u kvalifikacijama igrati bez prisustva publike, dok će FSS, kao i Fudbalski savez Albanije platiti i novčanu kaznu od po 100.000 evra.

Vokri je samo par dana pre odluke UEFE izjavio da očekuje da Evropska fudbalska unija kazni Srbiju i utakmicu na stadionu Partizana registruje sa 3:0 u koristi Albanije, jer je domaćin odgovoran za prekid meča.

On je rekao i da je „bilo nemoguće nastaviti utakmicu sa velikim tenzijama“, da je „možda i bolje što je utakmica prekinuta, nego da je neko stradao“, a da su za prekid utakmice krivi i mediji koji su nepotrebno „izdramatizovali“ utakmicu.

Današanju odluku nije želeo da komentariše ističići da “nema šta da doda”.

Kvalifikacioni meč Srbija – Albanija prekinut je u 41. minutu susreta pri rezultatu 0:0 kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letelica sa zastavom takozvane „Velike Albanije“.

Nije pronađena bomba na fakultetu u Leposaviću

Nakon dojave o postavljenoj bombi, u zgradi Fakulteta za fizičku kulturu u Leposaviću nije pronađena nikakva eksplozivna naprava.Studentski dom u Leposaviću

Kako je iz Policije Kosova saopšteno RTV Kim, pretraga prostorija zgrade fakulteta još uvek traje.

Prema rečima zamenika regionalnog direktora Policije Kosova Besima Hotija, u pretragu je bila uključena specijalna ekipa za deminiranje eksploziva, a zatražena je i pomoć Kfora.

„Tražili smo od KFOR-a da pošalje ekipu sa psima tragačima kako bi se zgrada fakulteta i teren oko nje dodatno pregledali“, kazao je Hoti

Zbog telefonske dojave da je na Fakultetu za fizičku kulturu u Leposaviću postavljena bomba policija je jutros oko deset časova evakuisala studente i zaposlene iz ove ustanove, Studentskog doma i Visoke ekonomske škole.

Postavi komentar